Tarım Politikaları Bağlamında İşgücü Piyasalarında Yapısal Dönüşüm ve Kadın İşgücünün Yeniden Şekillenmesi: Muğla Tütüncülük Faaliyetleri Örneği

Ekonomik faaliyetler içerisinde tarım sektörü yapısal olarak ayrı bir önem taşımaktadır. Temel üretim faaliyetleri içerisinde vazgeçilmezliğini koruyan tarım sektörü, bu alanda uygulanan tarımsal politikalar ile işgücü piyasalarını da etkilemektedir. Ekonomik ve sosyal yapının değiştiği günümüz dünyasında kadınların işgücü piyasasında daha fazla yer alması söz konusu olmuştur. Kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımları konusundaki en önemli gösterge ise kadınların ne oranda istihdam edildiğidir. Sektörel dağılım açısından çalışan kadınların hala yoğunlukla tarım sektöründe istihdam edilmelerine rağmen, bu oranın son yıllarda değiştiği saptanmıştır. Tarım sektöründe kadın istihdamında yaşanan değişimlere paralel olarak hizmetler sektöründe istihdam edilen kadınların oranlarında da değişim gerçekleşmiştir.Çalışmanın temel amacı; Türkiye’de tarım politikalarında yaşanan değişmelerin işgücü piyasalarına olan etkilerini kadın işgücü ve tütüncülük faaliyetleri bağlamında analiz etmektir. Bu noktada geçmişdönemlerde önemli bir tütüncülük merkezi olan ve tarım politikalarında yaşanan değişmelerden en çok etkilenen bölgelerden birisi olan Muğla ilinin Menteşe ilçesi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bu kapsamda Menteşe ilçesinin önemli tütün üretim merkezleri olan Düğerek, Kötekli ve Yerkesik Mahallelerinden geçmişte tütüncülük faaliyetinde bulunan kadınlar ile iletişime geçilmiş ve derinlemesine mülakat görüşmeleri yapılmıştır. Çalışma kapsamında kadınlar ile yapılan derinlemesine mülakat görüşmeleri sonucunda; tarım sektörüne yönelik olarak yapılan yapısal düzenlemelerin ve özelleştirmelerin, tarımsal destekleme politikalarındaki radikal değişimlerin, tarımda çalışanları olumsuz olarak etkilediği görülmektedir.

Structural Transformation in Labor Markets in the Context of Agricultural Policies and Restructuring of Women Labor Force: The Case of Tobacco Growing Activities in Muğla

Within the economic activities, the agricultural sectorhas a separate importance structurally. The agricultural sector, which maintains its indispensability among basic production activities, also affects the agricultural policies applied in this field and the labor markets.Economic and social structure changes in today's world of women in the labour market has been more concerned to take part. Women's participation in economic and social life is the most important indicators of what proportion of women are employed. In terms of sectoral distribution of working women still intensity despite being employed in the agricultural sector, this figure was found to have changed in recent years. In the agricultural sector in parallel with the changes in women's employment in the services sector was the change in rates of women employed.The main purpose of the study is; analyzing the effects of changes in agricultural policies on the labor markets in the context of women in the labor markets and tobacco growing activities. At this point, Mentese district of Muğla, which was a major tobacco-center and one of the most affected regions by agricultural policy changes, constitutes the sample of the study. In this context, women who were involved in tobacco-related activities from the important tobacco production centers of Menteşe region, Düğerek, Kötekli and Yerkesik, were contacted and interviewed in-depth. As a result of in-depth interviews with these women; It is seen that the structural changes and privatization in the agricultural sector and the radical changes in the agricultural support policies adversely affected the employees in agriculture.

___

  • Aydın, S. ve Erdal, Y. S. (2018). “Antropoloji”, T.C. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayını, Yayın No.:1761.
  • Boratav, K. (2003), “Türkiye İktisat Tarihi 1908-2002”, 7.Baskı, İmge Kitabevi.
  • Çevik, D. (2017), “Türkiye’nin Tarım Politikası ve Tarımda Yaşanan Temel Sorunlar”, http://www.alomaliye.com/2017/05/22/tarim-politikasi-ve-tarimda-yasanan-sorunlar/ (Erişim Tarihi: 20 Aralık 2018)
  • Çondur, F. ve Bölükbaş, M. (2014), “Türkiye’de İşgücü Piyasası ve Genç İşsizlik- Büyüme İlişkisi Üzerine Bir İnceleme”, Amme İdaresi Dergisi, 47(2), 77-93.
  • Eğilmez, M. ve Kumcu Ercan (2018), “Ekonomi Politikası, Teori ve Türkiye Uygulaması”, 24. Baskı, Remzi Kitabevi.
  • Elliott, R. F. (1990), “Labor Economics: A Comparative Text”, McGraw-Hill College
  • Eren, A. (2000), “Türkiye’nin Ekonomik Yapısı ve Güncel Sorunlar”, Muğla Üniversitesi Yayını, IV. Baskı.
  • Gönel, F. D. (2013), “Kalkınma Ekonomisi”, 2. Baskı, Efil Yayınevi.
  • Günaydın, G. (2010), “Tarım ve Kırsallıkta Dönüşüm”, Tan Kitabevi.
  • Harvey, D. (1993), “Esneklik: Tehdit mi Yoksa Fırsat mı?”, Toplum ve Bilim Dergisi, Sayı 56-61 Bahar, 83-92.
  • İlhan, S. (2007), “Yeni Kapitalizmin Karanlık Yüzü: İnsanilik ve Ahlâkilik Söylemlerinin Sahiciliği Üzerine”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,17 (2), 283-306.
  • Karataş, A. (2015). “İstanbul'da Bankacılık Sektöründe Cinsiyete Dayalı Kariyer Ve Ücret Açığı”. T.C. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Doktora Tezi.
  • Kitzinger, J. (1995). “Qualitative Research: Introducing Focus Groups”, BMJ, 311.
  • Minibaş, T. (1994), “Çağ Atlatma Serüveni”, Birinci Basım, Bağlam Yayıncılık.
  • Önder, N. (2013), “Türkiye’de Kadın İşgücünün Görünümü”, ÇSGB Çalışma Dünyası Dergisi, 1, 1 35-61.
  • TÜİK (2018), http://www.tuik.gov.tr/PreTabloArama.do?metod=search&araType=vt (Erişim Tarihi: 20 Aralık 2018)
Turkish Studies - Economics, Finance, Politics-Cover
  • ISSN: 2667-5625
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ