OTEL YATIRIMLARINDA KURULUŞ YERİ SEÇİMİ VE AGLOMERASYON KOŞULLARININ ETKİSİ

Hangi sektörde olursa olsun bir işletmenin faaliyeti sürecinde alınması gereken en önemli kararlardan biri de yatırım kararlarıdır. Tüm yatırımcıların ana amacı; ödemiş oldukları yatırım tutarını en kısa sürede geri kazanmaktır; bu nedenle kendileri için en verimli yatırımlara yönelmek istemektedirler. Turizm sektörü de sağladığı olumlu ekonomik getiriler açısından ülkeler arasında en çok yatırım yapılan sektörlerden biridir. Ancak; geri dönüş oranın uzun olması ve risk taşımasından dolayı, turizm yatırım projelerinin özenli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Turizm projeleri geliştirilirken dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri de yatırım kararlarını etkileyen faktörlerdir. Bu faktörlerin başında da talep, bölgenin kaynakları, ulaşılabilirlik gibi faktörler ve fizibilite çalışmaları gelmektedir. Bu çalışma, otel işletmelerinin yatırım kararlarında ve kuruluş yeri seçiminde etkili olan faktörlerin ve bu faktörler arasında aglomerasyon (toplanma) koşullarının ne derece önemli olduğunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda; İstanbul’da bulunan dört ve beş yıldızlı otelleri temsilen beş yatırımcı ile yüz yüze görüşme yapılmış ve yatırım kararları esnasında dikkate aldıkları faktörler öğrenilmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda; yatırım kararları alınırken en çok yatırımın geri dönüş oranı hızı ve pazardaki eksiklikleri giderme amacı hareket unsuru olarak bulunmuştur. Öte yandan; kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörler içinde de en çok aglomerasyon koşulları ve hukuki faktörlerin yüksek önem taşıdığı, ekonomik faktörlerin ise sonraki sırayı takip ettiği görülmüştür.

THE SITE OF ESTABLISHMENT CHOICE IN HOTEL INVESTMENTS AND THE IMPACT OF AGGLOMERATION EFFECT

Regardless of which sector it is, investment decisions are one of the most important decisions to be taken in the process of business activity. The main goal of all investors is to recover the amount of investment they have paid as soon as possible, so they want to move towards the most efficient investments for themselves. The tourism sector is also one of the most invested sectors among the countries in terms of the positive economic returns it provides. However, as the rate of return is long and the risks are high, tourism investment projects should be carried out in a diligent manner. That’s why; during a tourism project development process; the factors that affect investment decisions should be considered. These factors include demand, resources of the region, availability and feasibility studies. This study aims to analyze the factors which are effective on investment decisions of hotel establishments and site of establishment choice; and to analyze the importance of agglomeration effect among those factors. Regarding to this aim; an interview has been completed with five investors of four and five star hotels in İstanbul and it has been tried to learn which factors they take into consideration during their investment decisions. According to the results; it has been found that return of investment pace and aim of completing the niche in the market are the most selected motives for investment in hotel business. Also; it has been seen that the agglomeration effect and legal factors are the most important factors among the factors effecting the site of establishment choice, and economical factors are following.

___

  • Akgöz, E. (2018). Turizm işletmelerinde kuruluş yeri seçimine MULTIMOORA yöntemiyle karar verilmesi. 2. Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Kongresi Bildiriler Kitabı, 4-7 Nisan, Side, Antalya, 574-589.
  • Bahar, O. (2007). Bölgesel kalkınmada turizm sektörünün ekonomik açıdan yeri ve önemi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (İLKE), No:19. Barutçugil, İ. (1989). Turizm İşletmeciliği. İstanbul: Beta Basım Dağıtım.
  • Canina, L.; Enz. C.A. & Harrison, J.S. (2005). Agglomeration effects and strategic orientations: evidence from the U.S. lodging industry. Academy of Management Journal, 48(4), 565-581.
  • Erkan, M.; Şahin, M. A. & Nasöz, P. (2015). Turizm işletmelerinde muhasebe, finans ve yatırım proje değerlemesi. İçinde O. Akova, İ. Kızılırmak, H. Tanrıverdi (editörler) Turizm İşletmeciliği Temel Kavramlar ve Uygulamalar, 321-347, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Ermağan, U.; Kızılırmak, İ & Yazırdağ, M. (2017). Konaklama işletmeciliğinde kuruluş yeri seçiminin TOPSIS yöntemiyle uygulanması. 4. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi, 9-12 Kasım, Kuşadası, Aydın, 90-106.
  • Ertuğral, S. M. & Yakar, G. (1997). Sürdürülebilir çevrede aglomerasyon alandaki turizm yatırımlarının etken ve etkinliğine ilişkin bir alan çalışması. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 8(1-2), 95-98.
  • Ertuğral, S. M. (1998). Otel işletmelerinde kuruluş yeri seçimi: İstanbul’daki beş ve dört yıldızlı oteller ile ilgili bir alan araştırması. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 9(Eylül-Aralık), 33-38.
  • Ertuğrul, İ. & Karakaşoğlu, N. (2008). Comparison of fuzzy AHP and fuzzy TOPSIS methods for facility location selection. The International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 39(7-8), 783-795.
  • Kahraman, N. (2010). Turizm Yatırım Projeleri Analizi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kuru, Ş. & Özen, T. (1998). Turizm Yatırımları. İstanbul: Özkan Ofset Matbaacılık.
  • Kozak, N.; Akoğlan Kozak, M. & Kozak, M. (2012). Genel Turizm – İlkeler ve Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Olalı, H. (1990). Turizm Politikası ve Pazarlaması, İstanbul: İşletme Fakültesi Yayını, No: 228.
  • Olalı, H. & Korzay, M. (1993). Otel İşletmeciliği. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Öztürk, A.; Ertuğrul, İ. & Karakaşoğlu, N. (2008). Nakliye firması seçiminde bulanık AHP ve bulanık TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(2), 785-824.
  • Rahmani, F. (2017). Affecting investment in the tourism sector. Journal of Administrative Management, Education and Training (JAMET), 13(1), 230-237.
  • Selek, D. (2009). Turizm Sektöründe Yabancı Sermaye Yatırımları: 1980 Dönemi Sonrası Üzerine Bir İnceleme, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Ana Bilim Dalı, Isparta.
  • Song, B.D. & Ko, Y.D. (2017). Quantitative approaches for location decision strategies of a hotel chain network. International Journal of Hospitality Management, 67(2917), 75-86.
  • Şenel, S. A. (2007). Turizm sektöründe yatırım kararları. Selçuk Üniversitesi Karaman İ. İ. B. F. Dergisi, 12(9), 1-12.
  • Tainen, P. (2013). Driving Factors of Tourism Investment Decisions and Lapland’s Attractiveness in Tourism Investments. Yüksek Lisans Tezi, Laurea Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Espoo, Finlandiya.
  • Tırmıkçıoğlu Çınar, N. (2010). Kuruluş yeri seçiminde bulanık TOPSIS yöntemi ve bankacılık sektöründe bir uygulama. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 12(18), 37-45.
  • Uğurlu, K. (2016). Turizm tesisi yatırımlarında ön fizibilite çalışmalarının ve SWOT analizinin önemi: Bolu Göynük doğa oteli örneği. Bartın Üniversitesi İ. İ. B. F. Dergisi, 7(13), 434- 459.
  • Usta, Ö. (2014). İşletme Finansı ve Finansal Yönetim, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Yang, J. & Lee, H. (1997). An AHP decision model for facility location selection. Facilities, 15(9- 10), 241-254.
  • Yang, Y.; Wong, K.K.F. & Wang, T. (2012). How do hotels choose their location? Evidence fron hotels in Beijing. International Journal of Hospitality Management, 31(2012), 675-685.
Turkish Studies - Economics, Finance, Politics-Cover
  • ISSN: 2667-5625
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ