A STUDY ON THE PERCEPTIONS AND TENDENCIES OF BULGARIAN, UKRAINIAN AND MOLDOVAN SOCIETIES ON TURKEY AT THE REGIONAL ECONOMIC CONVERGENCE

In the world economy, countries tend to increase their foreign trade for various reasons, especially for meeting their needs, earning foreign exchange income and improving their trade. And the main expectation of this activity is to increase country's welfare. At this point, on the one hand, while economies make efforts in the product supply dimension in order to be ahead of others, on the other hand, they tend to develop their economic relations at the regional level and increase their foreign trade by using regional proximity. Here, geographical proximity is an important factor and societies' views and tendencies towards each other on the economic level are important for benefiting from this geographical proximity. In this article, perceptions and tendencies of Bulgarian, Moldovian, and Ukrainan societies on Turkey (as whole sector/universe and as a single economy) are measured and analyzed via Frequency Analysis, Kruskal-Wallis Test and Mann-Whitney Tests. The analysis shows that, the perceptions and tendencies of region economies are positive in various degrees in developing economic relations with Turkey. Positive perception and tendecies on Turkey are at particularly high levels in Moldova and Ukraine. This positive perception in Moldova should associate with the relative impact of the Gagauz community and the existence of the Free Trade Agreement, which entered into force in 2016, and the right of free movement of citizens of the two countries between two countries that entered into force in 2018. In the study, a differentiation was observed in Bulgaria compared to other countries, albeit at a low level. It can be thought that the difference here is mostly due to the historical negative subconscious of the Bulgarian society and this perception may change with developing of the relations between the two communities and the economies.

BÖLGESEL EKONOMİK YAKINLAŞMADA BULGARİSTAN, UKRAYNA VE MOLDOVA TOPLUMLARININ TÜRKİYE’YE BAKIŞLARI VE EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Dünya ekonomisinde, ülkeler gereksinimlerini karşılamak, döviz geliri elde etmek ve ticaretlerini geliştirmek gibi nedenler başta olmak üzere, çeşitli nedenlerle dış ticaretlerini artırmaya ve dolayısıyla refahlarını artırmaya yönelirler. Bu noktada ekonomiler, bir yanda ürün arz boyutunda önde olmayı getirici etkinlikler başta olmak üzere çabalara girerlerken, diğer yanda bölgesel yakınlığı kullanarak, ekonomik ilişkilerini bölgesel düzlemde geliştirmeye ve dış ticaretlerini artırmaya yönelirler. Burada coğrafi yakınlık önemli bir belirleyicidir ve bu coğrafi yakınlıkta da ülke toplumlarının birbirlerine ekonomik düzlemdeki bakışı ve eğilimlerinin önemli olduğu düşünülmelidir. Bu makalede, bu bağlamda Türkiye’nin bölgesinde yer alan Bulgaristan, Moldova ve Ukrayna’da toplumların (tüm evren ve tekil ekonomiler olarak) ekonomik düzlemde Türkiye konusundaki algıları örneklemler bağlamında ölçülmüş ve Kruskal-Wallis Testi, Mann-Whitney testleri ile analiz edilmiştir. Yapılan analizlerden görülen odur ki, incelenen örneklem bütününde, Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda, değişen derecelerde olumlu bir görünüm vardır. Türkiye’ye dönük olumlu bakış ve eğilim özellikle Moldova’da ve Ukrayna’da yüksek düzeylerdedir. Moldova’daki bu olumlu bakışta Gagauz topluluğunun göreli etkisi ve 2016’da yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşmasının ve 2018 yılında yürürlüğe giren iki ülke vatandaşlarının serbest dolaşım hakkının varlığı vurgulanmalıdır. Araştırma kapsamındaki diğer bir ülke olan Bulgaristan’da ise, diğer ülkelere göre, Türkiye’ye dönük olumlu bakış ve eğilimlerde göreli bir düşüklük görülmüştür. Buradaki farklılaşmanın daha çok Bulgar toplumunun tarihsel negatif bilinçaltından kaynaklandığı ve iki toplum ve ekonomi arasında ilişkilerin gelişmesi ile bu algının değişebileceği düşünülebilir.

___

Akyıldız,H., (1988), ”Sosyal Algı ve Belirleyicileri”, Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:3.

Bademci, V., (2006),“Güvenirliği Doğru Anlamak ve Bazı Klişeleri Yıkmak: Bilinenlerin Aksine, Cronbach’ın Alfa Katsayısı, Negatif ve “–1”den Küçük Olabilir”, İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi,(Güz). Sayı:557; https:// www.pegem.net/akademi/3-8302-GuvenirligiDogru-Anlamak-ve-Bazi-Kliseleri-Yikmak-Bilinenlerin-Aksine-Cronbach-8217-in-AlfaKatsayisi-Negatif-ve-8220-8211-1-8221-den-Kucuk-Olabilir.aspx.

Balkanlı,Ali O., (2018), “Gagavuzya Ekonomisinde Ekonomik Yapı, Dış Ticaret ve Gelişme Sorunsalı”, (Ed. Topsakal, İ. Ve Ay, S.,) “Türkiye - Türk Dünyası İlişkileri “Politik ve Ekonomik Boyut”, İstanbul:Ekin Yayınları.

Balkanlı, Ali O., (2019),“Üretim, Tüketim ve Ticaretin Bölgeselleşmesi”, İstanbul: Der Yayınları.

Bhagwati, J. Ve Panagariya, A., (1999), ”Preferential Trading Areas and Multilateralism-Strangers, Friends, or Foes?”, “Trading Blocks”, (Ed.Bhangwati, J. Ve Panagariya, A. Ve Krishna, Pravin), The MIT Press, Cambridge, ss.33-100.

Bulut,R., (2016), “Gagavuz Türklerinin Siyasi Ve Ekonomik Yapısı”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Cilt: 3, Sayı:6, Güz, 2016.

Dönmez, A.,“Bilişsel Sosyal Şemalar“, http://dergiler.ankara.edu.tr/ dergiler/34/ 971/ 11951.pdf.

Ercan,İ. ve Kan,İ.,(2004),” Ölçeklerde Güvenirlik ve Geçerlik “, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 30 (3) 211-216.

https://kemaldoymus.wordpress.com/spss/ https://www.dunya.com/ihracat/moldova-ile-sta-imzalandi-haberi-257183

https://www.ntv.com.tr/galeri/seyahat/moldovaya-pasaport-kalkti-kimlikle-seyahat-basladimoldovada-gezilecek-yerler,aZxjlBZQRkiCAkhc2qwGEQ.

http://mustafaotrar.net/istatistik/kruskal-wallis-h-testi.

http://www.istatistik.gen.tr/?p=45

https://www.tursab.org.tr

İyibozkurt, E.,(1995), “Uluslararası İktisat, Teori ve Politika”, Bursa:Ezgi Kitabevi.

Karagöz,Y.,(2010),”Nonparametrik Tekniklerin Güç Ve Etkinlikleri”,Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Yaz, Cilt:9 Sayı:33 ss.18-40.

Leamer, E., (1995),“The Heckscher-Ohlin Model In Theory And Practice”, Prınceton Studıes In International Finance, No. 77, Princeton.

Morales Meoqui,J.,” Essence and merits of David Ricardo’s proof of comparative advantage”, https://mpra.ub.uni-muenchen.de/49114/1/MPRA_paper_49114.pdf ,Erişim:10.07.2019),ss.1- 21.

Okanlı, A.,“Çocuk Psikolojisi Ve Ruh Sağlığı”, https://www.ataaof.edu.tr/Dosyalar/CocukPsikolojisiVeRuhSagligi.pdf.

Ostertagová, Eva, Ostertag,O., Kováč,J., “Methodology and Application of the Kruskal-Wallis Test”, Applied Mechanics and Materials, Vol. 611 (2014), (https://www.researchgate.net/ publication/289442433_Methodology_and_Application_of_the_Kruskal-Wallis_Test), ss. 115-120.

Pike, A. Ve Rodriguez-Pose ve Tomaney, J., (2010), “Local and Regional Development”,NewYork: Routledge Pub.

Schumacher,R., (2012),“Adam Smith’s Theory of Absolute Advantage and the Use of Doxography in the History of Economics”, Erasmus Journal for Philosophy and Economics, Volume 5, Issue 2, Autumn, pp. 54-80. http://ejpe.org/pdf/5-2-art-3.pdf, ss.54-80).

Seyidoğlu, H., (2009), “Uluslararası İktisat”, İstanbul: Güzem Can Yayınları.

Ukwandu,D.,(2015), “David Ricardo’s theory of comparative advantage and its implication for development in Sub-Saharan Africa”, African Journal of Public Affairs, Vol,No:3, Eylül,2015, https://repository.up.ac.za/ bitstream/ handle/2263/58163/ Ukwandu_ David_2015.pdf?sequence=1&isAllowed=y, Erişim: 10.07.2019,ss.17-34.

Viner, Jacob, (1999), “The Customs Union Issue”, “Trading Blocks”, (Ed.Bhangwati, J. ve Panagariya, A. Ve KRishna, Pravin), The MIT Press, Cambridge, ss.105-126 (re-print from: Viner,J., (Bölüm 4), “The Customs Union Issue”, , (1950), New York:Carnegie Endowment for International Peace.

Uğurlu, E. (2006) “Real Exchange Rate and Economic Growth: Turkey”, Manas Journal of Social Sciences, 22: 191-212.

Yıldız,D. Ve Uzunsakal, ;E.,(2018) “Alan Araştırmalarında Güvenilirlik Testlerinin Karşılaştırılması Ve Tarımsal Veriler Üzerine Bir Uygulama”, Uygulamalı Sosyal Bilimler Dergisi, 1: 14-28.

Yiğit, Mehmet, (2003), “Ekonomik Entegrasyon”, İstanbul: Beta Yayınları.
Turkish Studies - Economics, Finance, Politics-Cover
  • ISSN: 2667-5625
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ