Üreticilerin Damla Sulama Yöntemi Üzerine Yargılarının Karşılaştırmalı Analizi: Edirne İli Örneği

Bu çalışma, Edirne ilinde damla sulama desteği alan ve almayan işletmelerin damla sulama yöntemi üzerine yargılarının karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Edirne ilinde 2012-2017 yılları arasında damla sulama desteği alan 41 üreticinin tamamıyla anket çalışması yapılmış olup, aynı sayıda damla sulama desteği almayan ve damla sulama desteği alan işletmelerle benzer işletme özelliklerine sahip üreticilerle de anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde öncelikle ortalama, yüzde gibi basit hesaplama yöntemlerinden faydalanılmıştır. Üreticilerin damla sulama yöntemi üzerine düşünceleri ve damla sulamanın tarımsal üretime katkısı üzerine yargıları arasındaki ilişkiler ve benzerlikleri çok boyutlu ölçekleme analizi ile incelenmiştir. Her iki grupta yer alan üreticilerin damla sulama yöntemini seçmelerindeki en önemli kriterlerin su uygulama kolaylığı, ekonomik koşullar ve su kaynağı ve sulama suyunun özellikleri olduğu belirlenmiştir. Destek alan ve almayan üreticiler öncelikli olarak damla sulamanın su tasarrufu sağladığını, işgücünü azalttığını, verimi arttırdığını ve toprağı koruduğunu belirtmişlerdir. Destek alan üreticiler damla sulamada damlatıcıların tıkandığı görüşüne katıldıklarını ifade ederken, destek almayan üreticiler ise bu konuda kararsız olduklarını belirtmişlerdir. Damla sulama ile tuzlu topraklarda tarım yapılabileceği ve tuzlu ve sorunlu sularla sulama yapılabileceği yargılarının her iki grupta yer alan üreticiler açısından benzer etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında, her iki grupta yer alan üreticilerin damla sulama ile işlenen arazi miktarının arttığı yönündeki yargı hakkında kararsız oldukları belirlenmiştir.

___

  • Aküzüm, A., Selenay, F. ve Çakmak, B. 2010. Sulama yönetimi ve sürdürülebilir su kullanımı. 1. Sulama ve Tarımsal Yapılar Sempozyumu, 27-29 Mayıs, Kahramanmaraş, s. 262-278.
  • Aras, İ. 2006, Damla sulama yöntemi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 15 (1-2): 49-60.
  • Ayran, Y. 2009. Sultanhisar Yöresindeki Çilek Bahçelerinde Kullanılan Damla Sulama Sistemlerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Aydın.
  • Çetin, Ö. (2012). Tarımsal Sulama Yöntemleri, 2012/7, Ankara, 89 s.
  • Gültekin Burçak, T. 2006. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Tarımsal Sulama ve Su Yönetimi Sorunları. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Johnson, R. ve Wichern, D.1992. Applied multivariate statistical analysis (3th ed.). Prentice Hall, USA.
  • Kalanlar, Ş. 2005. Ankara İli Ayaş İlçesi Sebze İşletmelerinde Damla Sulamanın Benimsenmesi ve Yayılması Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara. Kanıt, R. 1991. İvriz Sulama İşletmesinde Optimum Su Kullanım Modelinin Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Ankara.
  • Kaya, A. 2017. Amik Ovasında Mısır Üreticilerinin Damla Sulama Yöntemini Benimsemesine Etki Eden Faktörler. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Keskin, A.H. ve Bostan Budak, D. 2010. Damla sulama yeniliğinin Yağcı köyü halkına etkileri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 3 (2): 7-10.
  • Kruskal, J.B. 1964. Nonmetric multidimensional scaling: a numerical method. Psychometrika. 29: 115–129.
  • Saçtı, H. 2016. Domates Üreten İşletmelerde Damla Sulama Sistemlerinin Kullanımı ve Etkileyen Faktörler (Kazova Yöresi Örneği). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Wickelmaier, F. 2003. An introduction to MDS. Reports from the Sound Quality Research Unit (SQRU).
  • Yiğit, E. 2007. Çok Boyutlu Ölçekleme Yöntemlerinin İncelenmesi ve Bir Uygulama. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Samsun.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-3647
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA
Sayıdaki Diğer Makaleler

Gökkuşağı Alabalıklarında (Oncorhynchus Mykiss) Kadmiyum Toksisitesi: Kalp ve Kas Üzerine Bir Araştırma

Mehmet Reşit TAYSI, Muammer KIRICI, Mahinur KIRICI, Bünyamin SÖGÜT, Mehmet Akif BOZDAYI, Seyithan TAYSI

Bal Arısı Kolonilerinde Varroa Mücadelesinde Mersin Bitkisinin (Myritus communis L.) Kullanılma İmkânları

Münire TURHAN, Turgay ŞENGÜL

Pamuk Üretiminde Girdi Kullanımı ve Farklılık Analizleri: Hatay İli-Türkiye Örneği

Arif SEMERCİ, Ahmet Duran ÇELİK

Farklı Ekim Zamanlarında Yetiştirilen Nohut Bitkilerinin (Cicer arietinum L.) Bazı Agronomik ve Fizyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

Ufuk KARADAVUT, Ömer SÖZEN

Susurluk Çayı (Balıkesir)’ndaki Acı Balık, Rhodeus amarus (Pallas, 1782) (Teleostei: Cyprinidae)’un Helmint Parazitleri Üzerine Bir Araştırma: Acı Balık’ta Paradiplozoon homoion’ un Türkiye’ de İlk Kaydı ve Helmint Parazitlerin Her Biri İçin Yeni Lokalite Kaydı

Nurten AYDOĞDU, Adem ALEMDAR, Hatice TORCUKOÇ, Zeliha ERDOGAN

Erken Gelişme Döneminde Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) Bitkisinin Kadmiyum Maruziyetine Tepkisi

Yakup ÇIKILI, Halil SAMET, Nuray Çiçek ATİKMEN

Türkiye’de Yem Bitkileri Üretiminin Bölgelere Göre Karşılaştırılması

Ozan ÖZTÜRK

Ekinezyada (Echinacea pallida) Farklı Eksplant Tiplerinden İndirekt Sürgün Rejenerasyonu

Münüre TANUR ERKOYUNCU, Mustafa YORGANCILAR

Nevşehir İlinde Patates (Solanum tuberasum L.) Yetiştiriciliğinin Ekolojik ve Sosyo Ekonomik Bakımdan Araştırılması

Dilek YÜCEL, Halil İbrahim OĞUZ

Göç Sonrası Yeşil Kültürün Taşınmasına Kırsal Peyzaj Açısından Bir Bakış

Mehmet Emin DAŞ, Mehmet Akif IRMAK