Mersin İlinde Dağlık Alanlarda Yaşayan Bireylerin Orman Ürünlerini Kullanımı

Mersin ili dağ köylerinde yapılan çalışmada basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 99 kişi ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Bireylerin %64,6’sını erkekler, %35,4’ünü kadınlar oluşturmakta ve %35,4’ü ilkokul mezunudur. Ortalama hane halkı genişliği 2,38 ve ortalama yaş 50,32’dir. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve arıcılık faaliyetleri dağ köylerinde yaşayan bireylerin temel geçim kaynağı iken; aynı zamanda orman ürünlerinden faydalandıkları da tespit edilmiştir. Orman ürünleri daha çok kantaron, kekik, kuşburnu, mantar, böğürtlen, keçiboynuzu, andız gibi tıbbi aromatik bitki grubundan oluşmaktadır. Ağır işgücü gerektiren odun, kereste ve reçine gibi işlerde erkekler daha yoğun çalışırken; kantaron, böğürtlen, kuşburnu gibi ürünler daha çok kadın nüfus tarafından toplanmaktadır. Bireylerin, orman ve orman ürünlerine bakış açıları cinsiyete, yaşa ve eğitim düzeyine göre değişmemiştir. Bunun nedeni yaşamlarını idame ettirebilmek için ormana ve ürünlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Genel olarak değerlendirildiğinde, dağ köylerinde yaşayan nüfusun orman ve orman ürünlerine dayalı bir yaşam sürdürmekte oldukları belirlenmiştir. Bu bağlamda bölgede orman alanların korunması hem bölge halkı hem de çevresel tahribat açısından oldukça önemlidir. Bireysel bilinçlendirmenin yanı sıra orman ve ürünlerinin kullanılması ve korunması konusunda ilgili bakanlıklar tarafından destek sağlanmalıdır. Bu çalışmanın amacı Mersin ili dağ köylerinde yaşayan bireylerin orman ürünlerini kullanım durumlarını ortaya koymak ve orman hakkındaki düşüncelerini tespit etmektir.

Use of Forest Products Who Lives in Mountain Areas of Mersin Province

In the study, which is conducted in mountain villages of Mersin province, 99 people selected by simple random sampling method. The data were collected by face to face interviewed. 64.6% of the individuals were male, 35.4% female and 35.4% had a primary school diploma. The average household width was 2.38 and the average age was 50.32. Small ruminant and beekeeping activities are the main source of livelihood for individuals who lives in mountain villages, but also they are benefiting from forest products. As forest products, medicinal aromatic plants such as centaury, thyme, rosehip, mushrooms, blackberries, carob, and straw are used. Men work more intensively in jobs such as wood, timber and resin, which require heavy labour, while products such as centaurs, blackberries and rosehips are collected by women. Individuals' perceptions of forest and forest products do not change according to gender, age and education level. This is because they need the forest and its’ products to maintain their lives. In general, it is determined that the population living in the mountain villages live a life based on forest and forest products. In this context, protection of forest areas in the region is very important both for the prevention of environmental damage and for the people of the region. In addition to individual awareness, support should be provided by the relevant ministries on the use and protection of forests and products. The aim of this study was to identify the use of forest products and opinion about forest who lives in mountain villages of Mersin.

___

  • Anonim. 2004. Çevre ve Orman Bakanlığı. Ulusal Ormancılık Stratejisi. Ankara.
  • Arıkan R. 2017. Araştırma Yöntem ve Teknikleri. Nobel Yayınları. 3. Baskı. Ankara.
  • Elvan OD. 2005. Ağaç Kesme Suçunun Orman Kanunu Açısından İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi. Orman Fakültesi Dergisi, Cilt:55, No:1.
  • FAO. 2017. http://www.fao.org/news/story/en/item/326911/icode/ Erişim tarihi: 10.11.2017.
  • Kalaycı Ş. 2016. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Asil Yayınevi. Ankara.
  • Keenan RJ, Reams GA, Achard F, de Freitas J, Grainger A, Lindquist E. 2015. Dynamics of global forest area: Results from the FAO Global Forest Resources Assessment. Forest Ecology and Management, 352, 9–2.
  • Mac Dicken KG. 2015. Global Forest Resources Assessment 2015: What, why and how? Forest Ecology Management. 352, 3–8.
  • OGM. 2017. Orman Genel Müdürlüğü, İstatistikler, https://www.ogm.gov.tr/ekutuphane/Yayinlar/T%C3% BCrkiye%20Orman%20Varl%C4%B1%C4%9F%C4%B1- 2016-2017.pdf Erişim tarihi: 12.12.2017.
  • OGM. 2017a. Orman Genel Müdürlüğü, İstatistikler. https://www.ogm.gov.tr/ekutuphane/Istatistikler/Forms/AllIt ems.aspx?RootFol der=%2fekutuphane%2fIstatistikler%2fOrmanc%C4%B1l% C4%B1k%20%C4Erişim tarihi: 26.12.2017.
  • OGM. 2017b. Orman Genel Müdürlüğü, İstatistikler. https://www.ogm.gov.tr/ekutuphane/Istatistikler/Forms/AllIt ems.aspx? Erişim tarihi: 20.12.2017.
  • OGM. 2019. 2018 Yılı İdare Faaliyet Raporu. Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • Sloan S, Sayer JA. 2015. Forest Resources Assessment of 2015 shows positive global trends but forest loss and degradation persist in poor tropical countries. Forest Ecology Management. 352, 134-145.
  • Şenyaz A, Sülüşoğlu M, Yılmaz E. 2005. Akdeniz Ormancılığı Açısından Mersin İli, Tarsus İlçesi Bazı Orman Köylerindeki Sosyo-Ekonomik Yapı Ve Ormancılık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, Yayın No: 274, ISSN: 1300-7912.
  • TOD. 2019. Türkiye Ormancılığı: 2019. Türkiye Ormancılar Derneği Yayın No:47, Ankara.
  • Yaşama Dair Vakıf. 2018. Orman Köylülerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı. Algılar, İhtiyaçlar, İmkanlar ve Stratejiler. Ankara.
  • World Bank. 2017. The State of the World’s Forests - Forest pathways to sustainable development. Rome.
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-127X
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)