Bayburt Koşullarında Yetiştirilen Farklı Bezelye Genotiplerinde Fenolojik Özellikler, Verim ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Bu çalışma, 2016 yılında on farklı bezelye genotipinin (Pisum elatius L.(erkenci ve doğal vejetasyon kökenli), Utrillo, Bolero, Reyna, Nihal, Jof, Karina, Pisum elatius L.(doğal vejetasyon kökenli), Senador, Pisum sativum L. (doğal vejetasyon kökenli)) fenolojik özellikleri, verim ve verim bileşenlerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak Bayburt üniversitesi Aydıntepe Meslek Yüksekokulu deneme alanında yürütülmüştür. Çalışmada bitki boyu, gövde kalınlığı, dal sayısı, ilk bakla yüksekliği, bakla boyu, bakla eni, bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı, 1000 tane ağırlığı ve tane verimi özellikleri incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre en düşük tane verimi değeri 61 kg/da ile doğal vejetasyondan toplanan Pisum elatius L.’populasyonundan alınırken, en yüksek verim değeri ise 138 kg/da ile Reyna çeşidinden elde edilmiştir.

A Study on Determination of Phenological Characteristics, Yield and Yield Components in Different Pea Genotypes in Bayburt Conditions

This study was conducted to compare of ten pea genotypes (Pisum elatius L. (Collected from natural vegetation and early yielding), Utrillo, Bolero, Reyna, Nihal, Jof, Karina, Pisum elatius L. (Collected from natural vegetation), Senador, Pisum sativum L. (Collected from natural vegetation)) for phenological stages, yield and yield components in 2016 year. The study was carried out at Bayburt University, Aydintepe Vocational School Research Area with three replications, according to randomized complete block design. In the study, plant height, stem diameter, number of branches, height of first pod, length of pods, width of pod, number of pods per plant, seed number per pod 1000 seed weight and grain yields were investigated. According to the results gained from the study, the lowest grain yield value was obtained from Pisum elatius L. collected from natural vegetation with 61 kg/da, while the highest yield value was obtained from Reyna variety with 138 kg/da.

___

  • Akçin A. 1988. Yemeklik Tane Baklagiller, Selçuk Üniversitesi Yayınları 43, Ziraat Fakültesi Yayınları 8, S:307-367.
  • Anonymous. 2004. SAS/STAT 9.1. User’s Guide: Statistics, SAS institute Inc., Carry, NC, USA, 5121p. Anonymous. 2016. Food and Agricultural Organisation of the United Nations Statistical Database.
  • Anonim. 2016a. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Bayburt İli Uzun Yıllar (1975-2016) iklim verileri.
  • Anonim. 2016b. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü Laboratuvar Analiz Raporları.
  • Azkan N. 1999. Yemeklik Tane Baklagiller. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No:40, 107s, Bursa.
  • Ceyhan E. Avcı MA. McPhee KE. 2005. Konya Ekolojik Şartlarında Kışlık Olarak Yetiştirilen Bezelye Genotiplerinin Verim Ve Bazı Tarımsal Özellikleri. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 19(37):6-12.
  • Çokkızgın A. 2007. Güney Ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden Toplanan Bazı Kırmızı Mercimek (Lens culinaris Medik.) Yerel Genotiplerinin Bitkisel ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi, Fen Bil. Enst. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Doktora Tezi, Adana, 127s
  • Çölkesen M. Çokkızgın A. Turan BT. Kayhan K. 2005. Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Koşullarında Değişik Kışlık Mercimek (Lens culinaris Medic.) Çeşitlerinde Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. GAP IV. Tarım Kongresi, 21-23 Eylül, Şanlıurfa, s.826-833.
  • Düzgüneş O. Kesici T. Kavuncu O. Gürbüz F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları-II). Ankara Üniv., Ziraat Fak. Yayınları:1021, Ders Kitabı:295, Ankara, 381s.
  • Fidan S. 1999. Tokat Merkez İlçe, Niksar İlçesi ve Çamlıbel Beldesi için Uygun Konservelik Bezelye Genotipleri (Pisum sativum L.) ve Ekim Zamanlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma (Doktora Tezi) Tokat. 121s.
  • Girgel Ü. 2013. K.maraş Koşullarinda Bazi Kültür ve Yabani Bezelye Çeşitlerinin Agronomik ve Biyolojik Özelliklerini Belirlemek ve Bitki Kimlik Tespiti Yapmak. KSÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Kahramanmaraş, 126s.
  • Guy S. 2002. 2001 Evaluation of Wheat and Pea Varieties Under Direct and Conventional Seeding in Washington, Idaho Oregon. Steep III Progress Report. Pacific Northwest Conservation Tillage System Information Source. USA.
  • Işık SE. 1970. Konservecilik İçin Uygun Bezelye Genotipleri. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Dergisi. 3(3):32-39.
  • Khvostova VV. 1983. Genetics and Breeding of Peas. USSR Academy of Sciences. General Biology Division. U.S.D.A., Washington D.C. (Translated from Russian). TT78- 52011.
  • Koç M. 2004. Diyarbakır Koşullarında Bazı Kırmızı Mercimek (Lens culinaris Medik.) Çeşit ve Hatlarında Verim ve Verimle İlgili Özelliklerin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana, 43s.
  • Öz M. Karasu A. 2010. Bazı bezelye (Pisum sativum L) çesitlerinin tohum verimi ve verim komponentlerinin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1):44-49.
  • Rennie RJ. Dubetz S. 1986. Nitrogen-15-determined nitrogen fixation in field-grown chickpea, lentil, faba bean and field pea. Agron. J. 78, 654-660
  • Sayar MS. Anlarsal AE. 2008. Diyarbakır Ekolojik Koşullarında Bazı Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Ç.Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü 17(4):78-88.
  • Şehirali S. 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1089. Ders Kitabı: 314. 357 s., Ankara.
  • Temel N. 1999. Van Ekolojik koşullarında Farklı Dozlardaki Azotlu ve Fosforlu Gübreler ile Bakteri Aşılamasının Kışlık Kırmızı Fırat-87 (Lens culinaris Medik.) Mercimek Çeşidinin Verim ve Verim Öğelerine Etkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri, Van, 96s.
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-127X
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)