Yeni Bir Kültürel Konsept: Edebiyat Müze Kütüphaneleri

Çağımızda yaşanan toplumsal dönüşümler, üretim ve tüketim ilişkilerini yeniden biçimlendirmektedir. Bu kaçınılmaz değişimden toplumsal bir kurum olan kütüp­haneler de etkilenmektedir. Dolayısıyla Türkiye’deki özellikle halk kütüphanele­rine atfedilen geleneksel kütüphane kavramının yeniden ele alınması, geliştiril­mesi; mevcut işlevlerinin çeşitlendirilmesi gereksinimi doğmuştur. Kültür ve Tu­rizm Bakanlığı ’nca kütüphaneler aracılığıyla edebiyat üretimine ve Türkiye’nin yazınsal çekiciliğinin yükselmesine katkı sağlamak amacıyla Edebiyat Müze Kü­tüphaneleri projesi hayata geçirilmiştir. Edebiyat müze kütüphanelerinin, yazın hayatına ilham sağlayacak bir kültürel buluşma noktası olmalarının yanı sıra Türkiye’nin kültür mirasının sahiplenilmesine ve ayrıca Türkiye’de kültür turiz­minin geliştirilmesine de katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

A New Cultural Concept: Literature Museum Libraries

Social transformations of our age reform production and consumption relations. Being social institutions, libraries are also affected by this transformation. In this respect, it is required to rehandle and improve the traditional library concept attached on public libraries in Turkey, and to diversify their current functions. The Ministryof Culture launched the Project of Literature Musem Libraries in order to contribute to literature production and literary appeal in Turkey through libraries. Besides their feature as a cultural meeting point to inspire literary life, literature museum libraries also contribute to embracing Turkey's cultural heritage and improving cultural tourism in Turkey

___

  • Akkil, O. (2009). Cumhuriyet'in ilanı sonrası Türk kitap yayıncılığının gelişimi ve devlet-özel sektör ilişkisi. Kültür ve Turizm Bakanlığı yayımlanmamış uzmanlık tezi. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı.
  • Beyoğlu, T. (2010). Kitap ve Turizm: Kültür Turizminin Bir Parçası Olarak Ya­ zınsal Turizm (Literary Tourism) ve Dünyadaki Örnekleri Işığında Türkiye Üzerine Bir Projeksiyon. Kültür ve Turizm Bakanlığı yayımlanmamış uz­ manlık tezi. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı.
  • Dublin Writers Museum. (2011). The Museum. 28.11.2011 tarihinde http://www. writersmuseum.com/museum.asp adresinden erişilmiştir.
  • EdinburgMuseum. (2011). The Writers' Museum. 28.11.2011 tarihinde http:// www.edinburghmuseums.org.uk adresinden erişilmiştir.
  • HayTourist Bureau. (2011) A brief history of Hay-on-Wye. 28.11.2011 tarihinde http://www.hay-on-wye.co.ukadresinden erişilmiştir.
  • IFLA / UNESCO. (2004). Halk kütüphanesi hizmeti: Gelişim için IFLA/UNESCO ilkeleri. İstanbul: Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi.
  • Kaynardağ,A. (1987). Türkiye'de Yayıncılığın Gelişmesi ve Sorunları. Cumhu­ riyetDönemi Türkiye Ansiklopedisi. (c.5, ss.2824-2836). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2011a). TEDA Projesi. 28.11.2011 tarihinde http:// www.kygm.gov.tr adresinden erişilmiştir.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2011b). Türkiye Yazmaları. 28.11.2011 tarihinde http://www.yazmalar.gov.tr adresinden erişilmiştir.
  • Mollaoğlu. R. N. (2007). Müze kütüphaneleri ve müze bilgi ortamına katkıları. Türk Kütüphaneciliği, 21(3), 304-334.
  • PULMAN.(2003). Pulman ilkeleri el kitabı (Halk kütüphaneleri için kılavuz). İstanbul: Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi.
  • Sağlamtunç, T. (1990). Toplumun kültürel kalkınmasında halk kütüphanelerinin rolü. Türk Kütüphaneciler Derneği 40. Yıl Kütüphanecilik Kurultayı (30 Kasım-1 Aralık 1989) içinde (ss.54-58). Ankara: Türk Kütüphaneciler Der­ neği.
  • The American Writers Museum Foundaditon. (2011). American Writers Museum 28.11.2011 tarihinde http://www.americanwritersmseum.orgadresinden erişilmiştir.
  • Türkiye İstatistik Kurumu. (2009). Kültür istatistikleri: 2009. Ankara: Türkiye İstatistik Kurumu.
  • Yılmaz, B. (2008). İlkçağ Anadolu uygarlıklarında sosyo-ekonomik ve kültürel yapı bağlamında kütüphane/ arşiv kurumu. Türk Kütüphaneciliği. 22(3), 351-376.