Etik İlkeler ve Davranış Kuralları Açısından Bilimsel Etik Kurullarının Gerekliliği

Bu makalede bilimsel çalışmaların etik kurallar çerçevesinde yapılmaması durumunda ortaya çıkan sorunların yansımaları ve sonuçları üstünde durulmakta ve bunların önlenmesi için Bilimsel Etik Kurullarının gerekliliğine vurgu yapılmaktadır. Bu bağlamda TÜBİTAK bünyesinde ilgili bir merkezin kurulmasından sonra TÜBA tarafından 1 Aralık 2001 tarihinde açıklanan "Bilimsel Araştırmalarda Etik ve Sorunları" başlıklı raporda yer alan 6 temel ilke ve “Davranış Kuralları” hakkında bilgi verilerek makale sonlandırılmaktadır.

Necessity of Scientific Ethics Committees in Terms of Ethical Principles and Codes of Conduct

This articlediscussesthereflections and consequences of theproblemsthatarisewhenframe, thearticlegivesinformation about the6basicprinciplesthatappear inthereporttitled “BilimselAraştırmalarda EtikveSorunları” Ethics andEthicalIssuesinScientific Researches announced on December1,2001and alisttitled“DavranışKuralları” CodeofConduct by TÜBA TheTurkish Academy ofSciences followingtheestablishmentof a related center within TÜBİTAK The Scientific and TechnologicalResearch Council ofTurkey

___

  • Batuman,H. BilimveŞarlatanlık.İstanbul: BulutYayınları, 1999.
  • BilimselAraştırmada Etik veSorunlar. Ankara:TÜBA,2002.Elektronikversiyon: (http://www.tuba.gov.tr/userfiles/image/files_tr/yayinlar/yayin_data/bilimsel.pdf).
  • Kansu E. ve RuacanŞ.Bilimsel Yanıltma. EminKANSUCumhuriyet-BilimTeknik, 11.2000 ss.4-5.
  • TÜBA DavranışKuralları08.04.2010tarihinde http://www.tuba.gov.tr/userfiles/file/tuba_davranis.doc adresindenerişilmiştir.