Bir Deneme: Ulusal Biyografi Veri Tabanımız Üzerine

Akademik ve popüler çalışmalarda tarihte özgün soyut ve somut ürünleri ile iz bırakmış bireylerin biyografilerinin toplandığı biyografik çalışmaların ulusal ve uluslararası kullanımının son zamanlarda artış gösterdiği görülmektedir. Özellikle gelişen elektronik yayıncılık olanakları ile birçok yayınevi, veri tabanı üreticisi ve ilgili akademik kurumlar çalışmalarıyla bu kaynaklara daha rahat bir platformda erişime açılması yönünde çaba göstermektedirler. Danışma kaynakları arasında sıklıkla başvurulan biyografi eserlerinin belirlenecek kriterler doğrultusunda kullanıcılarla buluşturulması koordineli ve geniş kapsamlı bir çalışmayı gerektirmektedir. Çalışmada uzun süredir tam anlamıyla gerçekleştirilemeyen ulusal biyografi veri tabanı/sözlüğü/ansiklopedisinin hayata geçirilmesi için gereken çalışmalara ilişkin öneriler; biyografi eserlerinin gelişimi, Bilgi ve Belge Yönetimi alanındaki süreci ve ulusal biyografi eserlerimiz bağlamında ele alınmaya çalışılacaktır. 

An Essay: On Planing a National Biographical Database

It is observed that there has been an increase in the national and international use of biographical works where the biographies of individuals who left their marks with their unique, masterpiece, and concrete works in academic and popular studies. Many publishers, database producers, and relevant academic institutions make efforts to serve these resources for access on easier platforms, especially with developing electronic publishing opportunities. A coordinated and comprehensive study is required to present the biographies frequently used among the consultation resources to the users in accordance with the criteria to be determined. Recommendations regarding the studies needed for the realization of the national biography database / dictionary / encyclopedia that could not be entirely implemented for a long time; the development of biographical works, the process in the field of Information and Records Management and our national biography works will be addressed in the present study.

___

  • Bursalı Mehmed Tahir. (2009). Osmanlı müellifleri (I-II-III). Hazırlayan: Mustafa Tatçı ve Cemal Kurnaz. Ankara: Bizim Büro Basımevi. Caine, B. (2019). Biyografi ve tarih. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları. Çetin, A. (1992). Sicill-i ahval defterleri ve dosyaları. Türk Dünyası Tarih Dergisi, 6 (66): 35-43. Eldem, E. (2009). Padişahın paşaları ve prozopografya. Toplumsal Tarih, (19): 44-48. Emecen, F. (1999). Osmanlı kronikleri ve biyografi. İslam Araştırmaları Dergisi, (3): 83-90. Gelibolulu Mustafa Âli. (1926). Menâkıb-ı hünerverân. Yayına Hazırlayan: İbnülemin Mahmud Kemal İnal. İstanbul: Matbaa-i Amire. Gelibolulu Mustafa Âli. (1982). Hattatların ve kitap sanatçılarının destanları (Menâkıb-ı Hünerverân). Yayına Hazırlayan: Müjgan Cunbur. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı. Jackl, S. (1999). Dünya biyografi arşivi. Çeviren: Özlem Bayram. Türk Kütüphaneciliği 13 (4): 424-425. Khalidi, T. (1973). Islamic biographical dictionaries: A preliminary assessment. The Muslim World, 63 (1): 53-65. Müstakimzâde Süleymân Sâdeddin Efendi. (1928). Tuhfe-i hattatîn. İstanbul: Devlet Matbaası. Türkischer biographischer index. (2004, 2011). Bearbeitet von = Compiled by Jutta R. M. Çıkar [Sauer]. München: K. G. Saur; [Berlin]: De Gruyter.