Araştırma Yapan ve Destekleyen Kurumlar için MedOANet Açık Erişim Politikaları Uygulama İlkeleri

Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen “Akdeniz Ülkeleri Açık Erişim Ağı” www.medoanet.eu projesi tarafından hazırlanan açık erişim politikaları uygulama ilkeleri kısa ve hedefe yönelik öneriler getirerek projeye katılan altı Akdeniz ülkesinde Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz, Türkiye ve Yunanistan uyumlu bir yaklaşımla politika geliştirme çalışmalarını koordine etmeyi amaçlamaktadır. İlkeler özellikle politika geliştirenlere ve bu politikaların paydaşlarına, araştırma yapan kurumlara ve fon sağlayıcılarayöneliktir. İlkeler en iyi uygulamaları ve son politika gelişmelerini, özellikle de Avrupa Komisyonu’nunbilimsel bilgiye erişim, bu bilgilerin korunması ve dağıtımı konulu öneri ve bildirimini 2012 ve Ufuk2020 Horizon 2020 planlarını dikkate almaktadır. İlkeler UNESCO, Avrupa Araştırma Üniversiteleri Birliği, Avrupa Üniversite Derneği, Bilim Avrupa gibi örgütlerce son zamanlarda hazırlanan konuyla ilgili belgeler, politika bildirileri, öneriler ve esasların yanı sıra altı ülkede uygulanan anketleri de dikkate almaktadır.

MedOANet Guidelines.for Implenting Open Access Policies.for Research Performing and Research Funding Organizations

These Guidelines for implementing open access policies have been produced by the EC-funded project “Mediterranean Open Access Network” www.medoanet.eu . They aim at coordinating policy­development in the six Mediterranean countries that participate in the project by providing concise and targeted guidelines for a harmonized approach towards policy development France, Greece, Italy, Portugal, Spain andTurkey . They are directed to policy-makers and policy stakeholders specifically, to ResearchPerforming Organizations and Research Funders. The guidelines take into consideration best practices andrecent policy developments, in particular the European Commission’s Recommendation andCommunication on access to and preservation of and dissemination of scientific information 2012 and the planning for Horizon 2020. They are also informed by relevant documents, policy papers, recommendations and guidelines, produced recently by organizations such as UNESCO, The League of European Research Universities, the European University Association, Science Europe, among others, aswell as by surveys performed in the six countries by the project

___

  • ROARMAP (http://roarmap.eprints.org/) - Üniversiteler, araştırma kurumlan ve diğer araştırma fonu sağlayıcıları tarafından kabul edilen arama yapılabilir açık erişim politikaları uluslararası kütüğü.
  • SHERPA/JULIET (http://www.sherpa.ac.uk/juliet/) - Araştırma fonu sağlayıcıların açık erişim politikalarının bir veri tabanı. Araştırma yayınlarım ve verileri kendi kendine arşivlemek için gerekirlikler ve koşullar farklı fon sağlayıcı ajansların politikalarını karşılaştırmaya olanak sağlayacak şekilde özetlenmektedir.
  • MELIBEA (http://www.accesoabierto.net/politicas/default.php) - Kısmen ya da tamamen kamu fonlarıyla desteklenen projelerden üretilen bilimsel çıktılara açık erişimi teşvik eden, bunu isteyen veya şart koşan mevcut politikaları belirlemeyi ve analiz etmeyi amaçlayan kurumsal açık erişim politikaları rehberi.