Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğrencilerinin Okuma Alışkanlıkları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme

Bu çalışma Türkiye’de Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğrencilerinin okuma alışkanlığına sahip olup olmadıklarını, okuma alışkanlıklarına etki eden faktörleri ve kütüphane kullanıcılarına okuma alışkanlığı kazandırma konusundaki yeterliliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında Ankara ve Hacettepe Üniversitelerinin Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinde lisans eğitimine devam etmekte olan toplam 585 öğrenciden 437’sine anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin orta düzey okuyucu grubunda yer aldıkları, okuma konusunda çoğunlukla kendi kendilerini yönlendirdikleri, boş zamanı değerlendirmek için okudukları ve okuma eylemini fırsat buldukça gerçekleştirebildikleri, başladıkları bir kitabı bitirmeden bir diğerine başlamadıkları, kitap okuma konusunda en yakınılan etkenin yeterince uygun zaman yaratamamak olduğu, kütüphaneleri çoğunlukla ayda iki kez ziyaret ettikleri gibi sonuçlar elde edilmiştir. Ankara ve Hacettepe Üniversiteleri Bilgi ve Belge Yönetimi lisans öğrencilerinin okuma alışkanlıklarına yönelik gerçekleştirilen bu çalışmanın en genel sonucu ise öğrencilerin yaklaşık olarak yarısının kitap okuma alışkanlığına sahip olmadığının belirlenmiş olmasıdır. Okumayan kütüphanecilerin okumayan toplumun ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamaları ve karşılayabilmeleri zordur. Bu bağlamda, özellikle kütüphaneci yetiştirme konusunda yetkin, her türlü bilgi kaynağı ve bilgi merkeziyle yakından ilişkili olan Bilgi ve Belge Yönetimi bölümleri öne çıkmaktadır. Bu bölümlerde, kitap okuma, kütüphane kullanma gibi alışkanlıkların öğrencilere gerek ders içerikleri gerekse bölüm öğretim üyelerinin tavsiye ve yönlendirmeleriyle kazandırılması gerekmektedir.

A Comparative Evaluation on Reading Habits of' Students Attending to Ankara and Hacettepe Universities’ Information and Records Management Departments

In this study, it is taken as a goal to determine whether the Information and Records Management Department students in Turkey have reading habits, the factors which have an influence on their reading habits and their efficiency in getting the library users adopt reading habits. Within the scope of the study, a questionnaire is conducted on 437 students out of 585 who continue their bachelor’s degree programs in the Department of Information and Records Management in Ankara University and Hacettepe University. As a result of the research, it is concluded that the students are take place among the medium level reader group, they generally guide themselves in terms of reading, they read in their leisure times, they read anytime they find the opportunity, they do not start reading another book unless they finish the one they have already started, the biggest complaint in terms of reading is that they cannot create enough time for reading and they mostly visit the libraries at least twice a month. The most general result of the study which is conducted related to the reading habits of the undergraduate students in Information and Records Management Department of Ankara and Hacettepe Universities is that unfortunately nearly half of these students do not have reading habits. It is really difficult for the librarians who do not read to understand and meet the needs and demands of a society which do not read. In this context, the Information and Records Management Departments come to the forefront with their responsibilities especially on growing librarians and being in close contact with all types of information sources and information centers. In these departments, it is necessary to get the students adopt the habits of reading and using libraries both through course contents and through the suggestions and encouragements of the academicians

___

  • Aksaçlıoğlu, A. G. ve Yılmaz, B. (2007). Öğrencilerin televizyon izlemeleri ve bilgisayar kullanmalarının okuma alışkanlıkları üzerine etkisi. Türk Kütüphaneciliği, 21 (1), 3-28.
  • ALA. (1978). Book reading and library usage: a study of habits and perceptions. New Jersey: Gallup
  • Arı, E. ve Demir, M. K. (2013). İlköğretim bölümü öğretmen adaylarının kitap okuma alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 1 (1), 116-128.
  • Bayram, S. ( 2001). Türkiye’de kitap okuma alışkanlığı. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası.
  • Çakmak, T. ve Yılmaz, B. (2009). Okul öncesi dönem çocuklarının okuma alışkanlığına hazırlık durumları üzerine bir araştırma: Hacettepe Üniversitesi Beytepe Anaokulu örneği. Türk Kütüphaneciliği, 23 (3), 489-509.
  • Gömleksiz, M. N. (2004). Kitap okuma alışkanlığına ilişkin bir tutum ölçeğinin geçerlik ve güvenirliği. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14, 185-195.
  • Gönen, M., Yılmaz, S. A. (1999). The book reading habits of teacher and families to their hearing and hearing impaired kindergarten children. European Early ChildhoodEducation Research Journal, 7 (2), 5-15.
  • Huang, S., Capps, M., Balcklock, J., Garza, M. (2014). Reading habits of college students in the United States. Reading Psychology, 35 (5), 437-467.
  • Keseroğlu, H. S. (1991). Mustafa Güzelgöz ve eşekli kütüphane. İstanbul: Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi.
  • Koç, S. ve Müftüoğlu, G. (2008). Dinleme ve okuma öğretimi. 09 Nisan 2014 tarihinde www. aof.anadolu.edu.tr/kitap/IOLTP/2277/ unite04.pdf adresinden erişildi.
  • Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, (2014). Halk kütüphaneleri yönetmeliği. 01 Nisan 2014 tarihinde http://teftis.kulturturizm.gov.tr/TR,14656/halk-kutuphaneleriyonetmeligi.html adresinden erişildi.
  • Odabaş, H. (2003). Üniversite öğrencilerinin okuma alışkanlıklarına etki eden faktörler. Bilgin, (2), 3-6.
  • Odabaş, H., Odabaş, Z. Y. ve Polat, Ç. (2008). Üniversite öğrencilerinin okuma alışkanlığı: Ankara Üniversitesi örneği. Bilgi Dünyası, 9 (2), 431-465.
  • Öztemiz, S. ve Önal, İ. (2013). İlkokul öğrencilerinin oyun tekniği ile okuma alışkanlığı kazanmasına yönelik öğretmen görüşleri: Ankara Beytepe İlkokulu örneği. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2 (1), 70-84.
  • Sağlamtunç, T. (1989). Türk gençlerinin okuma alışkanlıkları: Türkiye’de ve Almanya Federal Cumhuriyeti’nde gençlere yönelik kütüphane hizmetleri. Ankara: Kültür Bakanlığı Kütüphane ve Yayımlar Genel Müdürlüğü.
  • Sağlamtunç, T. (1990). Türkiye’de üniversite kütüphanecilik bölümlerinin 4.sınıf öğrencilerinin özgür (boş) zaman ders dışı okuma alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Türk Kütüphaneciliği, 4 (1), 3-21.
  • Staiger, R. C. (1979). Roads to reading. Paris: UNESCO.
  • Tveit, A. S. (2012). Reading habits and library use among young adults. New Review of Children’s Literature and Librarianship, 18 (2), 85-104.
  • Yılmaz, B. (1993). Okuma alışkanlığında halk kütüphanelerinin rolü. Ankara: KültürBakanlığı.
  • Yılmaz, B. (2004). Öğrencilerin okuma ve kütüphane kullanma alışkanlıklarında ebeveyn duyarlılığı. Bilgi Dünyası, 5 (2), 115-136.
  • Yılmaz, B. (2007). Öğrencilerin televizyon izlemeleri ve bilgisayar kullanmalarının okuma alışkanlıkları üzerine etkisi. Türk Kütüphaneciliği, 21 (1), 3-28.
  • Yılmaz, B., Köse, E. ve Korkut, Ş. (2009). Hacettepe Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi öğrencilerinin okuma alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Türk Kütüphaneciliği, 23 (1), 22-51.
  • YılmazM. (2009). Üniversite öğrencilerinin okuma alışkanlığı üzerine birinceleme (Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe eğitimi bölümü örneği). Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3 (37), 144-167.