Şevket Bulut’un hikâyelerinde Aleviler ve Alevilik algısı

Bu yazıda “Şevket Bulut’un hikâyelerinde Aleviler ve Alevilik algısı” üzerinde durulacaktır. Şevket Bulut (1936-1996), 1970 sonrası modern Türk hikâyesinin göz ardı edilmemesi gereken isimlerindendir. Kahramanmaraş’ı ve bu ile komşu yöreyi çok iyi bilen yazarın hayatı bu yörede geçmiştir. Şevket Bulut hikâyelerinde söz konusu yöre insanının günlük hayatını, meselelerini konu edinir. Anadolu’nun olduğu gibi bu yörenin gerçeklerinden olan Alevilik de yazarın hikâyelerine konu olmuştur. Hikâyelerde Alevilere dair olumsuz algıların yanlışlığı ortaya konur, bu yanlış algılar eleştirilir. Alevilere dair olumsuz algıya sahip hikâye kişileri olumsuz tipler olarak çizilir. Alevi-Sünni yöre insanının karşılıklı anlayış, saygı, sevgi içerisinde yüzyıllardır beraber yaşadığı vurgulanır. Yazarın Maraş Olayları’nı konu alan hikâyelerinde bu beraberliğin bozulduğu anlatılsa da geniş kitlenin olaylar sırasında beraberliğe sahip çıktığı, birbirini koruduğu anlatılır.

Sevket Bulut’s Stories Alevis and Alevis perception

In this article, “Şevket Bulut’s stories Alevis and Alevis perception” will be focused on Sevket Bulut (1936-1996), is one of the inignorable story writers of Turkish literature after 1970s. Kahramanmaraş and adjacent to the local area were very well known as the author is from this region. In Şevket Bulut’s stories he issues thematises local people’s daily life. The Alevi of Anatolia, as well as the realities of this region has been the prominent subject of the author. Alevis stories about the negative perceptions are put in wrong, wrong perceptions criticized. Have a negative perception of the story, people are drawn to the negative types. Alevi- Sunni region of human mutual understanding, respect, love, lived together for centuries in highlighted were all stressed in his stories. Although Maras events are told as a serious cut off this togetherness, even in such a tragic event, wise people well knew the importance of togetherness.

___

BULUT, Şevket. (1971). Al Karısı. İstanbul: Hareket Yayınları.

BULUT, Şevket.(1974). Sarı Arabalar. İstanbul: Hareket Yayınları.

BULUT, Şevket. (1975). Dilek Çınarı. İstanbul: Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları.

BULUT, Şevket.(1984). Kefensiz Ölüler. İstanbul: Dergâh Yayınları.

BULUT, Şevket.(1996a). Baharı Göremeyen Çocuklar. Kahramanmaraş: Dolunay Yayınları.

BULUT, Şevket. (1996b). Sınırdaki Tarla. Kahramanmaraş: Dolunay Yayınları.

BULUT, Şevket. (1996c). Yıkık Minare. Kahramanmaraş: Dolunay Yayınları.

BULUT, Şevket. (2007). Derin Kuyu. Kahramanmaraş: Dolunay Yayınları.

KAPLAN, İsmail. (2010). “Okullarda Alevilik Dersleri ya da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinde Alevilik (2)”, Zaman Gazetesi, 5 Aralık.

KARABULUT, Mustafa. (1997). Şevket Bulut Hayatı ve Eserleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Elazığ: Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

KARABULUT, Mustafa. (2002). “Şevket Bulut’un Hayatı ve Hikâye Anlayışı”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12 (2) :183-190.

KARADEMİR, Esbihal. (1977). “Oynaş Yazarı Şevket Bulut’la Bir Konuşma”, Hisar Dergisi, 163: 20 – 22.

KATEROĞLU, Selda. (1999). Şevket Bulut ve Hikâyeciliği, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale: Kırıkkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

SAFİ, İhsan. (2008). “Şevket Bulut’un ‘Kuyruğu Kesilen At’ Hikâyesi”, İlmî Araştırmalar Dergisi, 25: 121-138.

TÜRK, Ahmet. (1996). “Şevket Bulut ile Yapılan Son Konuşma”, Dergâh Dergisi, 82: 8-9,19.

YILDIZ, Alpay Doğan. (2011). “Şevket Bulut ve Bir Dönemecin Hikâyesi: ‘Baharı Göremeyen Çocuklar’”, Dergâh Dergisi, 251: 19-21.