Pir Sultan ocağı

Alevî toplumunda ocak kavramının önemli bir yeri bulunmaktadır. Anadolu Alevîliği temelinde ocak aidiyeti bulunan bir inanç sistemidir. Anadolu Alevîliği’nde yer alan bu ocak sistemi bütün boyutlarıyla incelenmesi gereken bir yapıdır. Bu çalışmada da “ocak” kavramı üzerinde durulmuş, ocağın Alevîlik’teki yeri hakkında bilgiler verilmiş, Alevî ocaklarından ve bu ocakların öncülerinden söz edilmiştir. Bunların yanı sıra Pir Sultan ve O’nun ocağı, Pir Sultan’ın soyu ve yaşamı hakkında bilgiler verilmiştir.

Pir Sultan association

The concept, “Association” has an important place in Alevi society. Anatolian Alevism is a faith system that has association in its basis. This association system that takes place in Anatolian Alevism is a constitution that needs being investigated in terms of all aspects. In this study, the concept, “association” was handled, information about the importance of association in Alevism was given, and the Alevi associations and their pioneers were mentioned. Besides this, information about Pir Sultan and his association, the ancestry and Pir Sultan’s life was given.

___

GÖLPINARLI, Abdülbâki. (1977). Tasavvuf’tan Dilimize Geçen Deyimler ve Atasözleri. İnkılâp ve Aka Kitapevleri Yayını. İstanbul.

KORKMAZ, Esat. (Tsz. ) Ansiklopedik Alevîlik-Bektaşîlik Terimleri Sözlüğü

Türkçe Sözlük. (1999). Cilt 2. Dil Derneği Yayını. Ankara.

Menakıb-ı Hünkâr Hacı Bektâş-ı Veli “Vilâyet-nâme”. (1958). Hazırlayan: Abdülbâki Gölpınarlı. İnkılâp Kitapevi. İstanbul.

Elvan Çelebi. Menâkıbu’l-Kudsiyye Fi Menâsıb’il-Ünsiyye – Baba İlyas-ı Horasâni ve Sülâlesinin Menkıbevi Tarihi. Hazırlayanlar: İsmail E. Erünsal – Ahmet Yaşar Ocak. (1995). Türk Tarih Kurumu Yayını. Ankara.

ALTINOK, Baki Yaşa. (2003). Hacı Bektaş Veli Hakkında Yazılmış Bir Menakıpnâme ve Bu Menakıpnâmede Belirtilen Anadolu’daki Alevî Ocakları. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Merkezi Yayını. Sayı 27. Ankara.

AKSÜT, Hamza. (2002). Anadolu Alevîliğinin Sosyal ve Coğrafi Kökenleri. Art Yayınları. Ankara.

KILIÇ, Filiz– BÜLBÜL, Tuncay. (2006). Erdebil Dergâhı’nın Anadolu Alevîliğindeki Yeri ve Erdebil Dergâhı’nda Uygulanan Bazı Dinsel Pratikleri İçeren Bir Risale. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Merkezi Yayını. Sayı 39. Ankara.

YILMAZ, Hacı. (2006). Sultân Şücaaddin Veli Zâviyesi ve Vakfına Âit Yeni Belgelere Bir Bakış. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Merkezi Yayını. Sayı 37. Ankara.

BİRDOĞAN Nejat. (1990). Anadolu’nun Gizli Kültürü Alevîlik. Hamburg Alevî Kültür Merkezi Yayınları. Hamburg.

ÇIBLAK, Nilgün. (2005). Mersin Tahtacıları. Ürün Yayınları. Ankara.

BİRDOĞAN, Nejat. (1995). Anadolu ve Balkanlar’da Alevî Yerleşmesi, Ocaklar - Dedeler – Soyağaçları. Mozaik Yayınları. İstanbul.

YILDIRIM, Ali. (2002). İnanç Önderi Olarak Pir Sultan Abdal. Yol Dergisi. Sayı 16. Mart – Nisan.

Bostankolu’lu Âşık Kul Semai Baba. (1991). İstanbul.

KAYGUSUZ, İsmail. (Tsz). Alevîliğin Kızılbaş Siyasi Hareketi ve Şah İsmail. Yol/Bilim- Kültür-Araştırma, Sayı 19.

Kızılbaşlık ve Kızılbaşlar, www. hacibektaslilar. com.

SÜMER, Faruk. (1976). Safevî Devleti’nin Kuruluşu ve Gelişmesinde Anadolu Türklerinin Rolü. Selçuklu Tarih ve Medeniyeti Enstitüsü Yayınları. Ankara.

YAMAN, Ali. (2004). Alevîlikte Dedelik ve Ocaklar, Karacaahmet Sultan Derneği Yayınları, İstanbul.

GÖLPINARLI, Abdülbâki– BORATAV, Pertev Naili. (1943). Pir Sultan Abdal. DTCF Yayını. Ankara.

SALCI, Vahit Lütfi, (1940). Kızılbaş Şairleri – I. Halk Bilgisi Haberleri. Yıl 9, Sayı 102.

ERGUN, Sadeddin Nüzhet. (1955). Bektaşî Şairleri ve Nefesleri -19. Asra Kadar-, Cilt 1-2, -2. kısım- (On Yedinci Asırdan Beri Bektaşî-Kızılbaş-Alevî Şairleri ve Nefesleri). Maarif Kitaphanesi Yayını. İstanbul.

ÖZTELLİ, Cahit. (1978). Pir Sultan Abdal. Milliyet Yayınları. İstanbul.

ASLANOĞLU, İbrahim. (1984). Pir Sultan Abdallar. Erman Yayınevi. İstanbul.

BAYRI, M. Halit. (1949). Bektaşî Şairleri -2- Pir Gaip Abdal. Türk Folklor Araştırmaları Dergisi. Cilt 1. Sayı 3. İstanbul.

Köylerimiz-1968. (1968). İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü Yayını. Ankara.

YAMAN, Ali. (2006). Kızılbaş Alevî Ocakları. Elips Kitap. İstanbul.

CENGİZ, Daimi. (2006). Pir Sultan’ın İzinde. Evrensel Kültür Dergisi. Sayı 173.

CLARKE, Gloria L. . (Tsz). Alevîlikte Ocak, Liderlik/Otorite ve Dede Kavramları. www. alewiten. com.

ÖZEN, Kutlu. (2001). Sivas Efsaneleri. Dilek Ofset Matbaacılık. Sivas.