Konya Koyunoğlu kütüphanesinde bulunan Alevilik ve Bektaşilik ile ilgili yazma eserler

Konya, anıtsal tarihi binaları kadar yazma eser barındırması yönüyle de ülkemizin en önemli kentlerinden biridir. Bu tarihî kentte beş tane çok önemli yazma eser kütüphanesi bulunmaktadır. Bunlar; Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, Mevlana Müzesi Yazma Eserler Kütüphanesi, Mevlana Müzesi Abdülbaki Gölpınarlı Kütüphanesi, Yusuf Ağa Kütüphanesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi İzzet Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesidir. Bu kütüphanelerden ilk dördü, alanın ilgililerince yeterince tanınmasına karşın, bu önemli yazma kütüphanelerinden biri olan Konya İzzet Koyunoğlu Kütüphanesinin yeterince tanındığını söylemek mümkün görünmemektedir. Adı geçen kütüphane, Alevilik ve Bektaşilik araştırmaları açısından da önemli materyallere sahiptir. Zira kütüphaneye adını veren İzzet Koyunoğlu, bir koleksiyoner olarak Türkiye’nin her tarafından eser toplamıştır ki bunların önemli bir kısmı da Alevilik ve Bektaşilik ile ilgilidir. Bu bibliyografik çalışmanın amacı bir taraftan araştırıcıların dikkatini bu kütüphaneye çekmek diğer taraftan makalenin ana konusu olan bu kütüphanedeki Alevilik ve Bektaşilik ile ilgili yüzün üzerindeki eserin tanıtımını yapmaktır. İlgili liste incelendiğinde adı geçen kütüphanenin Alevilik ve Bektaşilik ile ilgili zengin bir arşive sahip olduğu açıkça görülecektir.

The Manuscripts Related to Alewism and Bektashisim in the Library of Konya Koyunoğlu

The city, Konya is culturally as well as historically one of the most important cities in Turkey. This ancient capital city has five important manuscript libraries; the Konya Regional Directorate of Manuscripts, Mevlana Museum Manuscript Library, Mevlana Museum Abdulbaki Golpinarli Library, Yusuf Aga Library and Konya Metropolitan Municipality Izzet Koyunoglu Museum and Manuscript Library. But unfortunately, the last one Izzet Koyunoglu Manuscripts Library is not known sufficiently by the interested researchers. This library has many manuscripts related to Alevism and Bektashism. Izzet Koyunoglu as a collector had gathered the documents from all over Turkey. The aim of this bibliographic article is to draw attention of the researchers to this library, and on the other hand to introduce over one hundred manuscripts which are related to Alevism and Bektashism.

___

Coşan, Mahmud Esad. (1986) Hacı Bektaş-ı Veli Makâlât, İstanbul: Seha Neşriyat.

Eminoğlu, Mehmet. (1997). Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi Yazma Eserler Kataloğu. Konya: Konya Büyükşehir Belediyesi Yayınları.

Gaybi, Seyyid Hüseyin b. Seyyid Gaybi. (2004). Şerhu Hutbeti’l-Beyan. Haz. M.Saffet Sarıkaya. Isparta: Fakülte Kitabevi.

Kaplan, Doğan. (2010). Yazılı Kaynaklarına Göre Alevilik. Ankara: TDV Yayınları.

Sarıkaya, M. Saffet. (1998). “Bektâşi-Alevîlerde Bir Dua: Nâdı Ali”, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, (5: 17–31).