Bir bektaşî erkânnamesi

Erkânnameler Bektaşî geleneğinde bu geleneğin ve cem törenlerinin kural ve anlayışının anlatıldığı metinlerdir. Bu eserlerle yola giren kimselere geleneğin usul ve erkânı öğretmek amaçlanmaktadır. Erkânnamelerde yer alan bilgiler Balım Sultan tarafından düzenlenmiş ve gelenekselleştirilmiştir. Bu yazıda Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Merkezi Kütüphanesindeki bir yazma eserde yer alan bir erkânname metni çeşitli açılardan incelenecektir.

An bektashıan erkanname

Erkânname is the combination of texts about Cem rituals and conceptions in Bektashi tradition. The purpose of these texts is teaching the rules of tradition to new participants of Bektashi tradition. The informations has ordered by Balım Sultan. In this study the erkânname of a manuscript in The Research Center of Turkish Culture and Hacı Bektash Velî Library is investigated in terms of different points of view points.

___

Arslan, M ve Erdoğan, M. (2009). Kerbelâ Mersiyeleri, Grafiker Yayınları, Ankara.

Bayoğlu, S. (1990). Erenler Bahçesi, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.

Devellioğlu, F. (1996). Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat, Aydın Yayınevi, Ankara.

Korkmaz, E. (1994). Ansiklopedik Alevilik Bektaşîlik Terimleri Sözlüğü, Ant Yayınları, İstanbul.

Korkmaz, E. (2005). Alevilik Bektaşîlik Terimleri Sözlüğü, Anahtar Kitaplar Yayınevi, İstanbul.

Noyan, B. (2006). “Balım Sultan Erkânnamesi Merkezli Geleneksel Bektaşîliğe Ait Bir Ritüel Örneği: İkrar” Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi S. 40. http://www.hbektasveli.gazi.edu.tr/dergi_dosyalar/40-53-104.pdf adresinden 06.09.2010 tarihinde indirilmiştir.

Pala, İ. (2004). Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü, Kapı Yayınları, İstanbul.