Amasya müzesindeki peygamberler ve padişahlar şeceresi

Amasya Müzesi teşhirinde bulunmakta olan şecere, az sayıdaki örnekten biri olup tomar şeklinde düzenlenmiştir. Her iki yüzü de yazılı bir halde bulunan şecerenin başlangıç yüzünde peygamberler diğer yüzünde ise Türk ve Moğol hakanlarının soy ağacı ve dönemlerindeki bazı faaliyetler çok kısa bir şekilde verilmiştir. Şematik bir kurguyla düzenlenmiş olan bu şecere, Türk ve peygamberler tarihi hakkında bilgi veren önemli bir belgedir.

Genealogic tree of the prophets and the sultans in Amasya museum

Genealogic tree that is in the demonstration area of Amasya Museum is one of the limited examples of the genealogic tree, and it has a roll shape. The genealogic tree whose both sides are full of writing includes the some activities and genealogic trees of prophets on the first side, and some activities and genealogic tree of the Turk and Mongol rulers on the other side concisely. This genealogic tree which was created in schematic editing is an important document that includes the history of Prophets and The Turks.

___

DEVELLİOĞLU, Ferit. (1999) Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat. “şecere” maddesi. Aydın Kitabevi Yay. , Ankara.

PAKALIN, Mehmet Zeki. (1993). Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü. “şecere” maddesi. C. III. İstanbul.

RENDA, Günsel. (1999). Padişah Portreleri-Mevlâna Müzesi Albümü. Ankara.

EBÜLGAZİ Bahadır Han. (Tarihsiz). Türklerin Soy Kütüğü (Şecere-i Terakime). Hazırlayan: Muharrem ERGİN. Kervan Kitapçılık. İstanbul. Tarihsiz.

BAYRAM, Sadi. (Trz). “Musavvir Hüseyin Tarafından Minyatürleri Yapılan ve Halen Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivinde Muhafaza Edilen Silsile-name”. Vakıflar Dergisi. S. XIII.

ATEŞ, Süleyman. (2002). Kur’ân’da Peygamberler Tarihi.

GÜRTUNCA, Mehmed Faruk. (Tarihsiz). Peygamberler Tarihi. Sağlam Yayınevi. İstanbul.