YÖNTEMBİLİMSEL İLKELER BAĞLAMINDA YENİ KAMU YÖNETİMİ VE TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİRLİĞİ

Günümüzde yaşanan sosyo-ekonomik, hukuksal ve politik değişimlerinbir yansıması olarak yönetim uygulamalarında da önemli değişimlerin yaşandığıgörülmektedir. Yönetim uygulamalarında yaşanan bu değişim çok sayıdaki teorikaraştırmaya dayanmaktadır. Yönetim uygulamalarında yaşanan değişimin daha çokgeleneksel kamu yönetiminden yeni kamu yönetimine yönelik olduğu söylenebilir.Bu çerçevede çalışmanın konusunu yöntembilimsel ilkeler bağlamında yeni kamuyönetiminin geleneksel kamu yönetiminden ayrıldığı noktalar oluşturmaktadır.Halkın ödediği vergilerle finanse edilen kamusal hizmetlerinin daha etkilive verimli olması yeni kamu yönetimi açısından önem taşımaktadır. Bu anlamdaçalışmanın amacı, geleneksel kamu yönetimi ile yeni kamu yönetimini, işlev,model, ilke ve yöntem bağlamında karşılaştırmak ve bu bağlamda yeni kamuyönetimine geçiş nedenlerini ortaya koymaktır. Ayrıca ilgili kavramları tanımlamak,açıklamak ve Türkiye’deki uygulanabilirlik koşullarını tartışmak çalışmanın ikincilamacını oluşturmaktadır.Yöntem olarak çalışmada, teorik yaklaşım çerçevesinde “dolaylı ve alıntısalaraştırma” yöntemi kullanılmıştır. Kullanılan bu yönteme dayalı olarak elde edilenverilerin analizinden; yeni kamu yönetiminin alanda bir paradigma değişimiolduğu ve Türkiye’de uygulanabilirliğinin sistemde bazı metodolojik değişikliklerigerektirdiği sonucuna ulaşılmıştır.

NEW PUBLIC MANAGEMENT AND ITS APPLICABILITY IN TURKEY IN THE CONTEXT OF METHODOLOGICAL PRINCIPLES

Significant changes are observed to take place in governance practices as a result of the socio-economic, legal and political changes seen today. This shift in governance is based on numerous theoretical research. It can be said that the change in governance is mostly a transition from the traditional public administration towards the new public administration. In this context, the subjectmatter of this study addresses the points at which the new public administration departs from traditional public administration within the scope of methodological principles. The effectiveness and efficiency of the public services financed by taxes paid by the public are of importance in terms of new public administration. In this sense, the study aims to compare traditional public administration with new public administration in terms of functioning, model, principle and method and to reveal the rationale for transition to new public administration in this context. In addition, the secondary objective of the study is to identify, explain and discuss the related concepts as well as investigating their applicability in Turkey. The “indirect and quotational research” method was used in the study within the theoretical framework. According to the analysis of the data obtained based on this method, it is concluded that the new public management is a paradigm change in the field and its applicability in Turkey requires some methodological changes in the system.

___

  • Aim, Roger (2015) L’Essentiel de la Theorie des Organisations, Gualino, Lextenio Editions, Moulineaux.
  • Alguazil, T.; Bonnin, A.; Coutet, C. ve Pariaud, R. (2010). Le New Public Management en Question, Controle de Gestion de Administrations Pubkiques, POITIERS.
  • Amar, A. ve Berthier, L. (2012). Le Nouveau Management Public: Avantages et Limites, Etudier. Com.
  • Delley, J. D. (1997). Nouvelle Gestion Publique Quand L’Etat se Donne Les Moyens de Son Action, Travaux CETEL, Nouvelle Gestion Publique Chances et Limites d’une Reforme de L’Administration, Geneve.
  • Dovonon, V. K. (2003). Methode de la Nouvelle Gestion Pulique: Responsabilite, Accessibilite, Productivite, Resultat et Clients, etc…, UNPA, http:77www. unpan. org/ africa.asp
  • Dupuis, G. , Guedon, M. J. ve Chretien, P. (2007). Droit Administratif, SIREY Universite, Paris.
  • Finger, M. (1997). Le New Public Management-Reflet et İnitiateur d’un Changement de Paradigma dans la Gestion des Affaires Publiques, Travaux CETEL, Nouvelle Gestion Publique Chances et Limites d’une Reforme de L’Administration, Geneve.
  • Gözler, K. (2005). İdare Hukuku Dersleri, Ekin, Bursa.
  • Hindle, Tim, (2014). Yönetimde Çığır Açan Fikirler ve Gurular, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.
  • Emery, Y. ve Giaugue, D. (2005). Differentiation et Integration de L’emploi Public en Mutation, Revue Internationale de Sciences Administratises, 2005/4, (Vol. 71).
  • Levesque, B. (2012). La Nouvelle Valeur Publique, Une Alternative a la Nouvelle Gestion Publique?, Vie Economique, Volume: 4, No: 2.
  • Mastronardi, P. (1997). Aspects Juridiques du Nouveau Management Public, Travaux CETEL, Nouvelle Gestion Publique Chances et Limites d’une Reforme de L’Administration, Geneve.
  • Mönks, J. (1998). La Nouvelle Gestion Publique: Boite a Outils ou Changement Paradigmatique?, La Pense Comptable, CAHIERS DE L’IUED.
  • Pascal, J. (2007). Institutions Administratives, Lİtec, Paris.
  • Pesqueux, Y. (2010). Le Nouveau Management Public, Erişim 08.08.2017, hal- 00510878, version 1-22 Aug 2010, www. Cnam. fr /lipsor.
  • Sözen, S. (2005). Teori ve Uygulamada Yeni Kamu Yönetimi, Seçkin Yayınları, Ankara.