Kamu denetim elemanları denetim görevleri çerçevesinde özel işyerlerinde arama yapabilirler mi?

Kamu denetim elemanlarının denetim görevleri çerçevesinde özel işyerlerinde arama yapıp yapamayacakları zaman zaman tartışma konusu olabilmektedir. Kimileri teftiş, inceleme ve soruşturma görevleri kapsamı içerisinde arama yapılabileceğini iddia etmektedirler. Arama saklanan bir kişinin veya gizli ve saklı tutulan bir eşyanın önleme ve adli amaçlarla meydana çıkarılması için yapılır. Adli arama, delil elde etmek veya şüpheliyi yakalamak için başvurulan bir tedbirdir. Arama işlemi ile kişinin konut dokunulmazlığı hakkına, özel hayatın gizliliğine ve vucut dokunulmazlığına müdahale edilmektedir. Bu nedenle hangi hallerde ve kimler tarafından, nasıl yapılacağı açık ve net olarak düzenlenmiştir. Arama konusu esas olarak Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenmiştir. Bunun dışında Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda, Orman Kanununda ve Polis Vazife ve Selahiyeti Kanunundaarama konusunda hükümler bulunmaktadır. Teftiş elemanlarının yaptıkları denetim, inceleme ve soruşturma görevlerinin tanımı ve tekniği içerisinde aramanın olduğunu söylemek mümkün görülmemektedir. Öte yandanyukarıda belirtilen Kanunlarda arama kararı veya arama emri verecek kamu görevlileri içerisinde teftiş elemanlarının olmadığı anlaşılmaktadır.

Can government auditors carry out a search within the scope of their audit duties in a private workplace?

It is sometimes argued whether government auditors can carry out a search in a private workplace. Some claim that they can carry out a search within the scope of their inspection, examination and investigation duties. A search is realized for interception of or revealing a person who is hiding or a thing that is being hidden. Judicial search is a precaution that is implemented to obtain evidence and arrest a suspect. With the process of judicial search, an individual s immunity of domicile, right of privacy, and personal immunity are violated. Hence, judicial search has been issued in focus under what circumstances, by whom and how it should be made. The question of search has essentially been issued in the code of criminal procedure. Apart from this, there are clauses about the question of search in anti-smuggling law, forestry law, and law of police powers. It is not possible to see that there is the duty of search in the definition of government auditors inspection, examination, and investigation duties. In oether respects, in the laws mentioned above, it is apprehended that government auditors are not from the public officers who can get a search warrant.

___

  • Aksoy, T. (2006).Tüm Yönleriyle Denetim,Yetkin Yayınları, Ankara
  • Atay, C. (1999). Devlet Yönetimi ve Denetimi, Alfa Yayınları
  • Aydın, M. (2009). Arama ve El Koyma, Seçkin Yayıncılık, Ankara
  • Başköy, S.(2002). Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun ve Uygulaması, Yozgat
  • Centel, N., Zafer, H. (2009). Ceza Muhakemesi Hukuku El Kitabı, Beta, İstanbul
  • Çilesiz, C. (2011). Kamu Denetim Sisteminin Geleceği ve Hukuki Altyapı Gereği, Denetim Dergisi, yıl 24, sayı 116.
  • Gülşen, R. (2009).Yeni Ceza Muhakemesi Kanununda Arama, www.ceza-bb.adalet.gov.tr/makale, (erişim 05.04.2009) Hukuki.net (2013), Hukuk Sözlüğü,http://www.hukuki.net/hukuk_sozlugu.asp?psearch= ARAMA&Submit=ARA%21, (erişim 06/09/2013)
  • Karakulak, Z.(2013). Müfettişlerin Görev ve Yetkilerinin Yasa ile Düzenlenmesi Yasal Bir Zorunluluktur,http://www.denetde.org.tr/FileUpload/ds159275/File/ mufettislerin_gorev_ve_ yetkileri.pdf. (erişim, 31/08/2013)
  • Kunter, N., Yenisey F., Nuhoğlu, A. (2010). Muhakeme Hukuku Dalı Olarak Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta, İstanbul
  • Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı (2003). İnceleme ve Soruşturma Mevzuatı ile Uygulama Usul ve Esasları, Ankara
  • Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı (2010). İnceleme ve Soruşturma Rehberi, Ankara
  • Taymaz, H. (2012).Eğitim Sisteminde Teftiş, Pegem Akademi Yayınları, Ankara TODAİE (2012). Türk Kamu Yönetiminde Teftiş ve İç Denetim, TODAİE Yayınları, Ankara
  • Türk Dil Kurumu (2005), Türkçe Sözlük, 10. Baskı, Ankara
  • Türk Dil Kurumu (2013).Güncel Türkçe Sözlük, http://www.tdk.gov.tr/index.php? option=com_ gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.5228fb2c689a16.71850243, (erişim 06/09/2013)
  • Yüzgün, A. (1984). Genel Denetim Yaklaşımı, Dünya Yayınları