YAPILANDIRMACI BİLİŞSEL ÇIRAKLIK MODELİNİN YAPI TEKNİĞİ VE UYGULAMASI-I DERSİNDE PSİKO-MOTOR ÖĞRENMEYE ETKİSİ

Bu araştırmanın genel amacı, geleneksel öğretim uygulamaları ile oluşturmacı öğretim uygulamalarının sonuçlarını karşılaştırarak bireylerin psiko-motor davranışları gerçekleştirebilme performansları arasındaki farklılıkları ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla uygulamalar Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Yapı Eğitimi Bölümü’nde 20.02.2003 ile 06.04.003 tarihleri arasında uygulama yapılmıştır. Deneysel olarak planlanan ve yürütülen bu çalışmada, Yapı Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören I. Öğretim ve II. Öğretim öğrencilerinden 70 kişilik grup örneklemi oluşturmuştur. Kümeleme analizi sonucuna göre öğrencilerden 35’i kontrol, 35’i ise deney grubunda yer almıştır. Araştırmanın deneysel deseni, sontest kontrol gruplu desendir. Kontrol grubunda geleneksel modele yönelik öğretim uygulanmıştır. Deney grubuna ise öğrenci merkezli yapılandırmacı bilişsel çıraklık öğrenme yaklaşımına göre hazırlanan yapılandırmacı öğretim uygulanmıştır. Deney grubuna oluşturmacı öğrenme gereğince yapıların üretilmesi, deprem anında ve depremden sonra yapı elemanlarının davranışları hakkında bilgiler içeren cd, uygulama projeleri ile birlikte ilgili fotoğraflar da öğrencilerin hizmetine sunulmuştur. Kontrol grubunda ise öğrenme süreci geleneksel yöntemle sürdürülmüştür. Öğrencilerin performanslarını ölçmek amacı ile psiko-motor ağırlıklı dersler için öğrenci performansı gözlem ve değerlendirme formu geliştirilmiştir. Bu form ile “1/1 tuğla kalınlığında düz tuğla duvar örülmesi” ve “tuğla duvar yüzeyine kireç harcı ile düz sıva yapma etkinlikleri”nde öğrencilerin becerileri değerlendirilmiştir. Araştırmada, gözlem ve değerlendirme formu sonuçlarına göre yapılandırmacı öğretim sürecinde etkinliklerini gerçekleştiren deney grubu öğrencilerinin kontrol grubundan daha başarılı oldukları sonucuna ulaşılmıştır.

THE EFFECTS OF CONSTRUCTIVIST COGNITIVE APPRENTICESHIP MODEL ON PSYCHOMOTOR LEARNING IN THE CONSTRUCTION TECHNIQUE AND ITS APPLICATIONS-I LESSON

The main aim of this study is to determine the differences between psychomotor perfomances of the students by comparing traditional and constructivist teaching design applications. The treatment was conducted at the Department of Construction Teaching in Technical Education Faculty of Firat University. This experimental research was conducted on 70 students. According to the results of cluster analysis, both experimental and control groups consisted of 35 students. The research design is post test control group design. Traditional teaching design was used in control group. Constructivist cognitive apprenticeship teching design was used in experimental group. The students in the experimental group were taught building production, the behaviours of construction elements before and after earthquake by using cd, application projects and photographs. The control group were taught by using traditional method. Student observation and evaluation form for students’ performances was developed in order to measure student’ performances in the courses which focused on psychomotor skills mostly. With this form, students’ skills on putting up a brick wall by using a 1/1 brick thickness and plastering on brick wall with lime mortar were evaluated. The students in experimental group were found more successful than those in control group.