SINIF ÖĞRETMENLERİNİN HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLER DERSLERİNDE GÖZLEM GEZİSİ YÖNTEMİNİ UYGULAMA DURUMLARI

Gözlem gezileri, öğretmenlere öğrencilerinin öğrenmelerini sınıfın dört duvarının ötesine, toplumun geniş kesimlerine yayma fırsatı verir. Gözlem gezileri okul ortamında, sınıf ortamında sağlanamayan fakat bununla birlikte okul öğretiminin bütüncül bir parçası olan tecrübeleri öğrencilere sağlar. Yıllardır birçok araştırmacı gözlem gezilerinin çeşitli modellerinin eğitimsel değerini araştırmaktadır. Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin hayat bilgisi ve sosyal bilgiler derslerinde gözlem gezisi yöntemini uygulama durumları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla Ankara ilinde 240 sınıf öğretmenine anket uygulanmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin hayat bilgisi ve sosyal bilgiler derslerinde gözlem gezisi yöntemini uygulama durumları, çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Bu değişkenler; öğretmenlerin görev yaptıkları sınıfların düzeyi, öğretmen cinsiyeti, öğretmenlerin kıdem durumları, okul türü, sınıf mevcudu ve gözlem gezisini uygulama sıklıklarıdır. Anket uygulaması sonucunda, sınıf öğretmenlerinin gözlem gezisi uygulama durumlarının genel olarak öğretmenlerin görev yaptıkları sınıfların düzeyine, öğretmen cinsiyetine, kıdem durumuna, okul türüne, sınıf mevcuduna ve yöntemi uygulama sıklığına göre her ifade için geçerli olmasa da anlamlı olarak farklılaştığı ortaya çıkmıştır.

FIELD TRIP APPLICATION CHARACTERISTICS OF CLASSROOM TEACHERS IN LIFE STUDY AND SOCIAL STUDIES COURSES

Field trips enable teachers to expand students' learning beyond the walls of the classroom, into the vast community outside. Field trips provide students experiences which can not be obtained in class and school environment but that are complementary part of education at school. For years many researchers search the educational value of various models of field trips. In this study it was aimed to reveal the application of field trip method of classroom teachers in Life Study and Social Studies Courses. Considering this aim, a survey was applied to 240 classroom teachers in Ankara. In the research the application of field trip method of classroom teachers has been analyzed in terms of different variables. These variables are levels of the students in the classroom that the teachers are working, gender of teachers, experience level of teachers, school type, number of the students in the classroom that the teachers are working, and frequency of field trip method application. At the end of the survey application, as it is not valid for all variables, a significant difference revealed in the application state of field trip method of classroom teachers.

___

  • Bilen, M. (1993). Plandan Uygulamaya Öğretim. Ankara: Takav Matbaacılık.
  • Çalışkan, M. (2001). Öğretimi Planlama Uygulama ve Değerlendirme. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Demirel, Ö. (1996). Genel Öğretim Yöntemleri. Ankara: USEM Yayınları.
  • Donaldson, G. W. ve Donaldson L. E. (1958). Outdoor Education--A Definition. Journal Of Health, Physical Education And Recreation 29.
  • Durlu, R. (1964). Çevre Kaynaklarından Nasıl Faydalanırız? Ankara: MEB. Öğretmeni İşbaşında Yetiştirme Bürosu.
  • İnan, R. (1981). Cumhuriyet’in İlk On Yılında Eğitimimizin Durumu ve Belirgin Özellikleri. Atatürk ve Eğitim. Ankara: Türk Eğitim Derneği Yayınları.
  • Karagözoğlu, G. (1981). Atatürk Devriminin Yerleşmesinde ve Gerçekleşmesinde Eğitimin Rolü ve Yeri. Atatürk ve Eğitim. Ankara: Türk Eğitim Derneği Yayınları.
  • Krong, S. L. (1995). Social Studies The Integrated Early Childhood Curriculum. Mc. Graw-Hill. Inc.
  • Küçükahmet, L. (1999). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme. İstanbul: Alkım Yayınevi.
  • Mason, J. L. (1980) Field Work in Earth Science Classes. School Science And Mathematics, 80: 317-322.
  • MEB. (2006). Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği. http://www.meb.gov.tr
  • Nas, R. (2000). Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi. Bursa: Ezgi Kitabevi Yayınları.
  • Özkale, D.A. (2002). Öğretmen Güncelleme-Çağdaşlaşma. Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi. 23. http://www.meb.gov.tr