OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN FRANSA'DAKİ TARİHSEL GELİŞİMİ VE BUGÜNKÜ DURUMU

Okul öncesi dönem insan yaşamının temelini oluşturur. Bu dönemdeki yaşantılar onun gelecekte hayata bakış açısını da önemli ölçüde etkiler. Okul öncesi eğitim üzerine ilk özel yasaları çıkaranlar 19.yüzyılın ortalarına doğru Fransa ve İspanya’dır. Konuyla ilgili ilk uygulama bir din adamı olan Johann Friderich Oberlin tarafından 1767'de, ana-babaları tarlalarda çalışan küçük çocukların barınma, korunma, bakım ve eğitimi için açtığı "salle d'asile" sığınma evi anlamına gelen okulöncesi kurumlarının kurulmasıyla gerçekleştirilmiştir. Diğer taraftan küçük çocukların "salle d'hospitalité" yani konuk evlerine bugünkü adıyla kreşlere alınmaları ise 1801 yılı başlarında Paris'te başlamıştır (Vasconcellos, 1999:36-37). 1848 yılına gelindiğinde, sığınma evlerinin yerini école maternelle / nursery school yani anaokullarının aldığı görülmektedir. Bu okulöncesi kurumlar o dönemde daha çok, dışarıdan gelebilecek zararlara karşı çocuğu korumaya ve çocuğun güvenliğini sağlamaya yönelik bir işlev görmektedir. Öncelikle çalışan annelerin çocuklarına bakım ve risk altındaki çocukların diğerleriyle eşit düzeylere gelmesi amaçlanarak kurulan anaokulları günümüzde ise çocukların bireysel gelişimlerini en üst seviyeye getirmek, onların sosyalleşmesini sağlamak, çevreye duyarlılığını artırmak ve temel edinimleri kazanarak ilkokul birinci sınıfa çocuğu hazırlama amacıyla hizmet veren diğer taraftan da bütün ailelerin çocuklarının yer almasını istediği ve daha da önemlisi ilkokula başlarken, fırsat eşitliğine yönelik karşılaşılabilecek sorunları en aza indirme çabasında olan eğitim kurumlarına dönüşmüştür.

THE HISTORICAL DEVELOPMENT OF PRESCHOOL EDUCATION AND THE STATE OF IT IN FRANCE

Preschool education forms the basic of human life. The expenences in this period have a great influence on the point of view of children towards life. Countries which legislated for preschool education in the middle 19th century are France and Spain. The first practice connected with preschool education was carried out by Johann Friderich Oberlin, a person in 1767 with the foundation of preschool institutions which means “sale d’asile”. And also, these foundations were established to meet the needs like sheltering, protection and care of the children whose parents work in the forms. On the other hand, the fact that children were erolled for nursery schools began in Paris at the beginning of 1801. Nursery schools took the place of sheltered houses in 1848. In this period, children against the damages, resultiry from the environment and providiry security for them. Nursery schools founded to provide equality for the children of working mothers and the ones at risk in the past now have been turned in to the institutions that improve their personal development, socialize them and make them sensitive to the environment in addition to enabliry them to acquire prerequisite skills for the primary school. Key words:

___

  • Öncelikle, çal an annelerin çocuklar na bak m ve risk alt ndaki çocuklar n di erleriyle e it düzeylere gelmesi amaçlanarak kurulan anaokullar bugün çocuklar n bireysel geli imlerini en üst seviyeye getirmek, onlar n sosyalle mesini sa lamak, çevreye duyarl l n art rmak ve temel edinimleri kazanarak ilkokul birinci s n fa çocu u haz rlama amac yla hizmet vermektedir. Audul J.L. (1998). Les Institutions Scolaires et Universitaires. Paris. Nathan.
  • Bentollia, A. (1996). De l'illettrisme en général et de l'école en particulier. Paris. Polon.
  • Oktay, A. (2000). Ya am n Sihirli Y llar . "stanbul. Epilson.
  • Vasconcellos, M. (1999). Le système éducatif. Paris. Éditions la Découverte. Bulletin officiel de l'éducation nationale hors séries no : 1 du 14 février 2002 de la Ministère de l'Éducation Nat onal. "nternet’ten 19 Mart
  • ’de elde eilmi tir: http://www.education.gov.fr/bo/2002/hs1/maternelle.htm
  • Bulletin intitulé "Géographie de l'Ecole" (1998) publié par la Ministère de L'Education Nationale de la
  • Recherche et de la Technologie de France, Vannes.