ÖĞRENCİLERE FARKLI YÖNTEMLERLE VERİLEN EĞİTİMİN AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI VE BESLENME BİLGİSİ ÜZERİNE ETKİSİ

Araştırma, öğrencilere farklı yöntemlerle verilen eğitimin diş sağlığı ve beslenme bilgi düzeylerine etkisini saptamak amacıyla plânlanmış ve yürütülmüştür. Çalışmada seçilen tüm gruplara hazırlanan soru formu ön test olarak uygulanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin, % 36,7'si erkek % 63,3'ü kızdır. Öğrencilerin % 63,9'u on üç ve % 25,5'i on dört yaşındadır. Dişlerini fırçalamaları incelendiğinde öğrencilerin, verilen eğitim öncesinde; gösteri. anlatım ve dramatizasyon yönteminde dişlerini düzenli olarak fırçaladıklarını belirtmişlerdir. Verilen eğitimin amaçları doğrultusunda eğitim sonrasında değerler yükselmiştir. Ancak bu artış istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır (p > 0,05). Öğrencilerin dişlerini düzenli fırçalama alışkanlığı kazanmaları için eğitimin belirli aralıklarla tekrarlanması gerekli olduğu düşünülmektedir. Daha sonra dramatizasyon, anlatım ve gösteri yöntemleriyle ağız, diş sağlığı ve beslenme eğitimi verilmiştir. Öğrencilere ön testte verilen soru formu son test olarak tekrar uygulanmıştır. Verilen eğitim olumlu yönde bilgi ve davranış değişikliğine neden olmuştur. Her alanda olduğu gibi eğitim, ağız ve diş sağlığını korumada, yeterli- dengeli beslenme bilgi ve davranışlarını kazandırmada oldukça önemlidir. Kullanılan eğitim yöntemi öğrencinin ne kadar çok duyusuna hitap ediyorsa sonucun o kadar başarılı olduğu; ancak yapılacak eğitimin etkin ve sürekli olması, belirli aralıklarla denetiminin yapılması gerekliliği sonucuna varılmıştır.

THE EFFECT OF EDUCATION OFFERED IN VARIOUS METHODS ON THE DENTAL HEALTH AND NUTRITION KNOWLEDGE OF STUDENTS

The study is planned and conducted to reveal the effect of education given to students with different methods on teeth health and knowledge level of nourishment. The questionnaire has been applied to all selected groups as pre-test. 36.7% of the students in the research are male, and 63.3% of them are female. 63.9% of them are 13 and 25.5% of them are 14 years old. When their teeth brushing attitudes are analyzed before training, students mentioned that they brush their teeth regularly with demonstration, exposition and dramatization methods. With the aims of the training given, values increased. However this increase is not meaningful from statistical perspective (p > 0.05). It is thought that in order to gain regular habit of brushing their teeth the training should be repeated in certain intervals. With the methods demonstration, exposition and dramatization students are given training on mouth and teeth health and nourishment. The questionnaire given as pre-test was also applied as post-test. The given training has resulted with positive change in attitude and knowledge. As it is in all fields, education is important also in protecting mouth and teeth health, gaining sufficient and balanced nourishment knowledge and attitudes. As conclusion, it is expressed that the more senses the method is addressed to the more successful is the result but the given training should be controlled regularly in order to be effective and continuous.

___

  • Akal, E.; Birer, S.; Baysal, A. (1986). 3-12 Ya Grubu Çocuklar n Beslenme Al kanl klar n n Di Sa l Üzerine Etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi 15: 19-30.
  • Akal, N.; Özta , N.; Ölmez, A.; Özsan, M. (1999). Fluorid Bçeren Restoratif Materyallerin Sekonder Çürük Olu umu Üzerine Etkisinin Bn Vitro Olarak De erlendirilmesi. G.Ü. Di Hekimli i Fakültesi Dergisi 16 (3): 23-29.
  • Atao lu, T. ve Gürsel, M. (1999). Periodontoloji. H.Ü. Di Hekimli i Fakültesi, Damla Ofset A.G. Ankara. 22.
  • Balç k, S. C. (2001). Di Sa l m z. Tüketici Bülteni, Temmuz.
  • Bozkurt, F.Y.; Fento lu, Ö.; K ran, M. (2002). Isparta Bl Merkezi ve K rsal nda Ya ayan Adölesanlarda A z Bulgular n n De erlendirilmesi. T. Klin. Di Hek. Bil. 8: 25-30.
  • Dayangaç, B.; Görücü, J.; Esen, B.; K ymazaslan, F. (2001). Anne ve Baba E itim Düzeylerinin Yeti me Ça ndaki Çocuklar n A z Bak m Al kanl klar na Etkisi”. H.Ü. Di Hekimli i Fakültesi Dergisi 25(1): 52-59.
  • Develio lu, H.; Gedik,R.; Tufan, N.; Yalç n, D. (2001). Bireylerin Oral Hijyen Araçlar ve Bilgilerinin Ara t r lmas . C. Ü. Di Hekimli i Fakültesi Dergisi 4 (1): 15-19.
  • Ertu rul, Ü. (1992). A $z ve Di Sa l$ $ E itimi. M.E.B. Sa l k B leri Dairesi Ba kanl . Ankara.
  • Güngör, K.; Tüter, G., Bal, B. (1999). E itim Düzeyi ile A z Sa l Aras ndaki Bli kinin De erlendirilmesi. G.Ü. Di Hekimli i Fakültesi Dergisi 16 (1): 21-25.
  • Haznedaro lu, D. (2001). Türkiye’de Beslenme Durumu ve Çal malar. III. Uluslar Aras Beslenme ve Diyetetik Kongresi (12-15 Nisan 2000-Panel) Beslenme ve Diyet Dergisi 30 (1): 51-54.
  • Kavas, G.; K n k, Ö. (2001). Starter Kültür Bçeren Süt Ürünlerinin Bnsan Sa l na Etkisi III. (A z ve Di Sa l nda Fermente Süt Ürünlerinin Etkisi). G$da Dergisi. Eylül: 61.
  • Özer,L.; Özalp, N.; Bilgin, Z.; Sar , G. (2003). Ankara Blinde 5-11 Ya Grubu Okul Çocuklar nda Çürük Prevelans n n De erlendirilmesi. A.Ü. Di Hekimli i Fakültesi Dergisi 30 (20): 133-139.
  • Özgen, L. (1998). Farkl$ E itim Düzeyindeki Ö rencilerin H$zl$ Haz$r Yiyecek (FAST FOOD) Tüketim Durumlar$n$n ve Al$ kanl$klar$n$n Saptanmas$ Üzerine Bir Ara t$rma. G. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara. Bilim Uzmanl k Tezi.
  • Öztunç, H.; Haytaç, M.C.; Özmeriç, N.; Uzel, B. (2000). Adana Blinde 6-11 ya Grubu Çocuklar n A z ve Di Sa l Durumlar n n De erlendirilmesi”, G.Ü. Di Hekimli i Fakültesi Dergisi 17 (2): 1-6.
  • Pekcan, G. (2001). Türkiye’de Beslenme Sorunlar ve Boyutlar , Besin ve Beslenme Politikalar n n Önemi. III. Uluslar Aras Beslenme ve Diyetetik Kongresi (12-15 Nisan.2000- Panel). Beslenme ve Diyet Dergisi 30 (1): 51-54.
  • Ganl er, N.; Ar kan. B., (2002) Farkl Sosyoekonomik Düzeydeki Blkö retim Okullar n n Be inci S n f nda Okuyan Ö rencilerinin Beslenme Al kanl klar , Beslenme Saati Uygulamalar ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanmas . Meslekî E itim Dergisi 4 (8): 54-55.
  • Tuluno lu, Ö.; Bodu, H.; Akal, N. (1999). Aile E itim Düzeyinin Oku Öncesi Çocuklardaki A z Di Sa l Uygulamalar Üzerine Etkisinin De erlendirilmesi. G. Ü. Di Hekimli i Fakültesi Dergisi 16 (2): 27-32.
  • Ulusoy, N. (1985). Hamilelerde Di ve A z Sa l Yönünden Önemli Hususlar. A. Ü. Di Hekimli i Fakültesi
  • Dergisi 12 (3): 755-759.
  • Ya ar, A.; Il ca, B.; Rak c o lu N. (1999). Ankara’da Devlete Ait ve Özel Blkö retim Okullar nda E itim Gören Çocuklar n Beslenme Durumlar na Bli kin Bir Ara t rma. Beslenme ve Diyet Dergisi. 28 (1): 21-25.