KÖHLER’İN OP.33 VOL. II 4 NUMARALI FLÜT ETÜDÜNÜN ANALİZİ

Müzik eğitiminin, ana boyutlarından biri çalgı eğitimidir. Gerek çalgı eğitiminde ve gerekse çalgı eğitimi içerisinde yer alan flüt eğitiminde; etütler, eğitimin başlangıcından ileri aşamalarına kadar eğitim sürecinin bütününde çalgı tekniğine ilişkin becerilerin oluşturulması için çalıştırılmaktadır. Etütler; bir ya da birkaç tekniğine yönelik yazılmış küçük çapta eserler olabildiği gibi; geniş, derin müzikal ifade biçimi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, flüt eğitimi dersinde kullanılmak üzere özgün bir etüt analizi bulunmaktadır. Araştırmada, analiz için seçilen etüt, Ernesto Köhler’in Opus 33 Vol. II etüt kitabından 4 numaralı flüt etüdüdür. Etütte teknik motif analizi yani teknik zorluklara ilişkin ölçü kümeleri belirlenmiş; her bir teknik motife ilişkin olarak egzersizler oluşturulmuştur. Ernesto Köhler’in Opus 33 Vol. II etüt kitabından 4 numaralı flüt etüdünde farklı 5 teknik motif belirlenmiştir. Etüt genel olarak; onaltılık değerler üzerinde bağ ve staccato ile atlamalı onaltılıklarla dudak esnekliği çalıştırmaktadır. Çalışmada, her bir teknik motife yönelik yazılmış toplam 14 ayrı egzersiz yazılmıştır.

ANALYSIS OF TECHNICAL OF THE 4TH ETUD OF KÖHLER’S FLUTE ETUDS OP.33 VOL. II

One of the main dimensions of music education is instrument education. Both in instrument and flute education which is a branch of instrument education etudes make study in all education stages from the beginning to further stage; etudes may be compositions which are written for one or several techniques, besides etudes may come on us as wide, profound musical expression. In this study, It has been carried out an original etude analysis order to be used flute instruction course. In the study, the etude chosen for analysis is flute etude number 4 of opus 33 volume II by Ernesto Köhler. In the etude is analyzed technical motive; namely, it has been detected measure groups of technical difficulties of the etude; It has been composed exercises for per technical motive. In the Op.33. Vol.II number fourth etude by Köhler has been detected 5 technical motives. The etude, generally, makes study flexibility via quarter notes with tie, wide intervals. In the study, it has been written 14 exercises for per technical motives.

___

  • Berki, T. ve Yüksel, M. (2004). Beethoven’ın Opus 31/2 Piyano Sonatının İlk Muvmanına İlişkin Motif-Yapı Analizi. Tayf Müzik Araştırma Dergisi, 1(1).
  • Köhler, E. (1991). 12 Studı dı Media Difficuolta Per II Flauto Op.33.Vol.II. Edition by Ricordi.
  • Say, A. (2002). Müzik Sözlüğü. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.