KİMYA ÖĞRETİMİNDE OKUL VE DERSHANE EĞİTİMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: MALATYA İLİ ÖRNEĞİ

Bu çalışmada okullar ve dershanelerde yapılan kimya öğretiminin karşılaştırılması amacıyla veri toplamak için 15 soruluk bir anket geliştirilerek Malatya ili merkezinde bulunan lise ve dershaneye devam eden 168 öğrenciye uygulanmıştır. Bunun yanında 5 lise ve 5 dershane öğretmeniyle görüşmeler yapılarak dersleri gözlemlenmiştir. Okullarda kimya öğretiminin amacı, insanların hızla gelişen bilimsel ve teknolojik gelişmeleri algılayarak yorumlaması için temel kimya kültürü vermek ve kimya dersinin gerçek yaşamla ilişkisi bulunduğunu vurgulamaktır. Dershanelerin amacı ise, okulda verilen eğitime destek olmak ve öğrencileri sınava hazırlamaktır. Araştırmanın sonuçlarına göre, okullarda kimyadaki bilgilerin soyut olmadığı, yaşamı kolaylaştıracak birçok unsur içerdiği ve bu unsurların uygulama (laboratuvar) çalışmalarıyla gösterilmesi istenen düzeyde değildir. Dershanelerde ise, genellikle, konuların temel mantıkları kavratılmadan sınavda çıkması muhtemel bazı soru kalıpları öğrencilere ezberletilmekte, etkin bir kimya öğretimi yerine, sınavda çıkması muhtemel sorular üzerine kurulan bir soru-cevap ağırlıklı bir öğretim sistemi tercih edilmektedir. Kısaca, bugünkü eğitim sistemimizde, genel olarak, okullar ve dershaneler gerçek işlevlerinden uzak bir görünüm sergilemekte ve birbirlerini tamamlama misyonunu yeterince gösterememektedirler.

COMPARISON OF TWO DIFFERENT CHEMISTRY INSTRUCTION GIVEN IN STATE SCHOOLS AND PRIVATE PREPARATORY COURSES

The purpose of this study was to compare the chemistry teaching in schools and preparatory courses for university entrance examination. The questionnaire with 15 items based on experts’ views and literature knowledge was applied to 168 students enrolled in both schools and preparatory courses in Malatya. Besides this, interviews were conducted to 5 chemistry teachers from schools and another 5 chemistry teachers from courses and these teachers’ lessons were observed during in-class activities. The data were collected by the way of interviews, observations and the questionnaire. The aim of school chemistry education is to give basic chemistry culture and emphasize the relation between chemistry and daily-life for understanding and interpreting scientific or technological development. On the other hand, the aim of courses is to supply for school education and preparing students for exams. In the schools, the laboratory activities making chemistry concrete and easily applicable components to our daily lives are insufficient today. In the courses, the students don’t have the basic logic of chemistry, but, memorize some question form for exams. The lessons in the courses usually have question-based chemistry curriculum. Briefly, schools and courses in our education system, don’t have real function for chemistry education. They also do not complete and support each other.

___

  • Ayas, A., Çepni, S., Johnson, D., ve diğerleri. (1997). Kimya Öğretimi, YÖK/Dünya Bankası, Millî Eğitimi Geliştirme Projesi, Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi, Ankara.
  • Ayoubi, Z., Boujaoude, S. (2006). A profile of pre-college chemistry teaching in beirut,
  • Eurasia Journal Of Mathematics, Science And Technology Education, 2(3), 124– 143.
  • Hasanoğlu, Y., Ceyhun, İ. ve Karagölge, Z. (2002). Ağrı ilinde Kimya öğretiminin Değerlendirilmesi. V. Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi’ne Sunulmuş Bildiri.
  • İzci, E., Özden, M., ve Tekin, A. (2006). Yeni Fen ve Teknoloji öğretim programının değerlendirilmesi (Adıyaman İli Örneği). XV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi’nde Sunulmuş Bildiri.
  • Kara, A., Özden, M., (2005). Ortaöğretim öğrencilerinin Kimya dersine ilişkin tutumları. XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi’ne Sunulmuş Bildiri.
  • Kara, A., (2004). Yabancı dil dersinde duyuşsal boyut ağırlıklı bir programın öğrencilerin ilgi ve meraklarına etkisi, Eğitimde Çağdaş Yaklaşımlar, Özel Okullar Birliği Yayınları, İstanbul: Birmat Matbaacılık.
  • Küçükahmet, L. (1997). Eğitim programları ve öğretim: Öğretim ilke ve yöntemleri. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Mc.Millan, J.H. and Schumacher, S. (2006) Research in education: Evidence-based ınquiry (Sixth Edition). Pearson, London.
  • Morgil, İ. Yücel, A.S. ve Ersan, M. (2000), Öğretmen algılamalarına göre lise kimya öğretiminde karşılaşılan güçlüklerinin değerlendirilmesi. 4.Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi’ne Sunulmuş Bildiri.
  • Özden, M. ve Tekin, A. (2006). Türk Fen ve Teknoloji eğitimiyle ilgili sorunlar. VII. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi’nde Sunulmuş Bildiri.
  • Özden, M., Kara, A. (2006). 8. ve 10. Sınıf öğrencilerinin kimya dersine ilişkin tutumları, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, 1–14.
  • Özden, M. (2007). Kimya öğretmenlerinin Kimya öğretiminde karşılaştıkları sorunların nitel ve nicel yönden değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya illeri örneği. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22(2),40– 53.
  • Üce, M., Özkaya, A.R.ve Şahin, M.(2000). Kimya Eğitimi, 4.Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi’ne Sunulmuş Bildiri.
Türk Eğitim Bilimleri Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sınıf öğretmeni adaylarının van Hiele geometrik düşünce düzeylerinin, bazı değişkenlere (lise türü, lise alanı, lise ortalaması, ÖSS puanları, lisans ortalamaları ve cinsiyet) göre incelenmesi

Selami YANGIN, Sabri SİDEKLİ, Yasin GÖKBULUT

Öğretmen adaylarının geleneksel ve yapılandırmacı ölçme-değerlendirme yaklaşımlarına yönelik profilleri

Tuncay ÖZSEVGEÇ, Sevilay KARAMUSTAFAOĞLU

ORTAÖĞRETİM MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN ALTERNATİF ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMLARINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Fatih KARAKUŞ

ÇOCUKLARIN BİLİME VE BİLİM İNSANINA YÖNELİK TUTUMLARI VE KALIPLAŞMIŞ YARGILARI

Şükran KILIÇ

Ortaöğretim matematik dersi öğretim programında yer alan alternatif ölçme ve değerlendirme yaklaşımlarına yönelik öğretmen görüşleri

Fatih KARAKUŞ

İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN GÜÇ STİLLERİ İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Ferudun SEZGİN, Serkan KOŞAR

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ VAN HİELE GEOMETRİK DÜŞÜNCE DÜZEYLERİNİN, BAZI DEĞİŞKENLERE (LİSE TÜRÜ, LİSE ALANI, LİSE ORTALAMASI, ÖSS PUANLARI, LİSANS ORTALAMALARI VE CİNSİYET) GÖRE İNCELENMESİ

Yasin GÖKBULUT, Sabri SİDEKLİ, Selami YANGIN

Yönetici denetimi algısının öğretmenlerin mesleki motivasyon düzeyine etkisi: Bir path analizi çalışması

Nuri BALOĞLU, Engin KARADAĞ, Erkan KÜÇÜK

YÖNETİCİ DENETİMİ ALGISININ ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ MOTİVASYON DÜZEYİNE ETKİSİ: BİR PATH ANALİZİ ÇALIŞMASI

Engin KARADAĞ, Nuri BALOĞLU, Erkan KÜÇÜK

ÖĞRETMEN ADAYLARININ GELENEKSEL VE YAPILANDIRMACI ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMLARINA YÖNELİK PROFİLLERİ

Tuncay ÖZSEVGEÇ, Sevilay KARAMUSTAFAOĞLU