İLKÖĞRETİM 1. KADEMEDEKİ OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİ İLE İLGİLİ ÖĞRETMEN VE VELİ GÖRÜŞLERİ

Araştırmanın temel amacı, ilköğretim I. kademedeki okul-aile işbirliği ile ilgili öğretmen ve veli görüşlerini belirlemektir. Araştırmada, Erzurum il merkezindeki 10 ilköğretim okulunda görev yapan 200 öğretmen ve öğrenim gören 200 öğrenci velisi örneklem grubuna alınmıştır. Veri toplamak için araştırmacı tarafından hazırlanan anketler (öğretmen ve veli anketi) kullanılmıştır. Anketler, “öğretmen-veli görüşmeleri”, “veli toplantıları” ve “okul-aile birliği” biçiminde üç boyutta öğretmenler ve veliler için ayrı ayrı hazırlanmış ve okul-aile işbirliğiyle ilgili öğretmen ve velilerin görüşleri alınmıştır. Anketin kapsam geçerliliği ile ilgili alan uzmanlarıyla görüşülüp ifadeler üzerinde tartışılmış, ayrıca anketler 20 öğretmene, 20 de veliye uygulanıp dil, anlam ve içerik açısından gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Güvenirliği belirlemek içinde, Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısına bakılmıştır. Buna göre, Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı öğretmen anketi için 0.84, veli anketi için 0.73 olarak bulunmuştur. Veriler frekans ve yüzde kullanılarak analiz edilmiş ve tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Sonuçta, Öğretmen ve veli görüşlerine göre, “öğretmen-veli görüşmeleri”nin sağlıklı bir şekilde yürütüldüğü, yılda en az iki defa “veli toplantısı” yapıldığı ve velilerin buna katılımlarının yüksek olduğu, “okul- aile birliği” ile ilgili olarak da yılda en az bir defa “okul-aile birliği” toplantısının yapıldığı ve velilerin katılımlarının yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.

TEACHERS AND PARENTS VIEWS ABOUT SCHOOL-FAMILY RELATIONSHIP AT FIRTS LEVEL OF PRIMARY EDUCATION

The primary aim of this study is to determine the teachers and parents views about school-family relationship at the first level of primary education. 200 parents and 200 teachers from the primary schools in Erzurum city center are included in the study. Teachers and parents questionnaires designed especially for this study was used for data collection. Questionnaires were divided into three dimensions as “teacher-parents meetings”, “parents meetings” and “school-family relationship” for teachers and parents. The questionnaires were piloted with 20 teachers and 20 parents and modifications were made in terms of language, meanings and writings. The reliability of the questionnaire was found as (Cronbach Alpha) 0.84 and 0.73 for teachers and parents respectively. Data were analysed in terms of frequency and percentages and presented in the tables. As a result, it was found that “teacher-parents meetings” are done accordingly, at least two “parents meeting” are carried out and also parents are attended these meetings, and also at least two “school-family” meetings are held.

___

  • Akbaba, S. ve Samanc , O. (2004). “ 5lkö retimde Veli-Ö retmen Görü melerinin De erlendirilmesi”, XII. E itim Bilimleri Kongresi, Bildiriler, Ankara, Cilt:1, ss: 1435-1440.
  • Biler, K. (1997). “Sosyal Felsefeci Olarak 21. Yüzy l n Ö retmenleri”, Uluslararas Dünya Ö retmen E itimi Konferans , Millî E itim Bas mevi, Ankara.
  • Calderhead, J. (1997). “Ö retmenlerin Uzmanl n n Tan nmas ve Geli tirilmesi”, Uluslararas Dünya Ö retmen E itimi Konferans , Millî E itim Bas mevi, Ankara.
  • Çay rl , E. (1998). “ lkö retim 1. Kademedeki Okul-Aile li&kisi le lgili Ö retmen ve Veli Görü&leri”, Yay mlanmam Yüksek Lisans Tezi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.
  • Demirbulak, D. (2000). “Veli-Ö retmen Görü leri ile 5lgili Bir Çal ma” Millî E itim Dergisi, Say : 146, Ankara.
  • Do an, E. (1995). “Ankara Merkez lçelerindeki lkö retim Okullar nda Okul-Aile leti&iminin Engelleri”, Yay mlanmam Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Erkan, S. (1996). “Gelece in E itim Sisteminde S n f Ö retmenli i”, Sempozyum 96, Modern Ö retmen Yeti&tirmede Geli&me ve lerlemeler, 30 Eylül- 4 Ekim.
  • Gökçe, E. (2000).“5lkö retimde Okul Aile 5 birli inin Geli tirilmesi”, IV. Ulusal S n f Ö retmenli i Sempozyumu, 15-16 Ekim 1998, Pamukkale Üniversitesi Denizli, PAÜ. E itim Fakültesi Dergisi, Say : 7, Özel Say .
  • Grant, E. H. (1964). Okul Aile &birli i Nedir ve Nas l Sa lan yor? (Çev.: 5brahim Yurt) Güzel Sanatlar Bas mevi, Ankara.
  • Ka kç , M. (1996). “ lkö retimde Velilerle & Birli i Kurmada Ö retmenlerin Kendi Yeterlikleriyle lgili Görü&leri”, Yay mlanmam Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Kenwarthy, L. S. (1988). Studying the World and the United Nations’ Sistem. Word Affairs Materials, Box 726. Kennett Square. PA: 19348.
  • K ncal, R. Y. (1991). “Okul Aile Birli inin Fonksiyonlar n Gerçekle&tirme Düzeyi”, Yay mlanmam Doktora Tezi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • K ncal, R. Y. (1999). Ailenin E itimsel Fonksiyonlar . Atatürk Üniversitesi Yay nlar , (2. Bask ) Erzurum.
  • www.meb.gov.trOkul Aile Birli i Yönetmeli i.