Hayat Bilgisi Dersinde Kullanılan Öğretim Yöntemlerinin Etkililiği Konusunda Yapılan Lisansüstü Tezlerin İçerik Analizi

Bu çalışmada, Hayat Bilgisi dersinde kullanılan öğretim yöntemlerinin öğrencilerin akademik başarılarına ve derse yönelik tutumlarına etkisini inceleyen deneysel çalışmalara dayalı lisansüstü tezlerin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada konuyla ilgili olarak 2004-2016 yılları arasında yapılan ve YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanından erişime açık olan 10 doktora tezi ve 25 yüksek lisans tezi olmak üzere toplam 35 araştırma içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Yapılan içerik analizi sonucunda; konuya ilişkin en fazla araştırmanın Gazi Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından yapıldığı, 21-60 öğrenciden oluşan deney ve kontrol grupları üzerinde çalışıldığı, deneysel işlem süresinin 5-8 hafta arasında dağılım gösterdiği, örneklem seçiminde en fazla uygun örnekleme yönteminin tercih edildiği,  drama/oyunla öğretim ve işbirlikçi yönteminin yaygın olarak kullanıldığı, araştırmaların çoğunlukla 3. sınıf öğrencileri üzerinde yapıldığı ve kullanılan öğretim yöntemlerinin öğrencilerin hayat bilgisi dersine ilişkin başarı ve derse yönelik tutumları üzerinde genellikle etkili olduğu görülmüştür. 

___

  • Referans1 Kaya, B. (2016). Hayat bilgisi öğretiminde kullanılan strateji, yöntem ve teknikler. (Ed. Semra Güven, Selahattin Kaymakcı), Hayat Bilgisi Öğretimi içinde (s, 213-245). 1. Baskı, Ankara: Pegem Akademi.
  • Referans2 Palavan, Ö. (2012). Hayat bilgisi dersinde beyin temelli öğrenmenin öğrencilerin başarılarına tutumlarına ve eleştirel düşünme becerilerine etkisi. Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Referans3 Gündüz, M. (2014). İlköğretim 3.sınıf hayat bilgisi dersinde “sorumluluk” değerinin proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile öğretiminin akademik başarı ve tutuma etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.