GÖRSEL SANATLAR EĞİTİMİ ALAN ÖĞRETMEN ADAYLARININ ALANLARINA YÖNELİK ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ARAÇ VE YAKLAŞIMLARINA İLİŞKİN YETERLİKLERİ

Bu araştırmada, görsel sanatlar eğitimi alan öğretmen adaylarının sanat eğitiminde ölçme ve değerlendirme ile yenilenen ilköğretim programının öngördüğü ölçme ve değerlendirme araç ve yaklaşımlarına ilişkin yeterlik algılarını saptamak amaçlanmıştır. Araştırma, Pamukkale Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümünden 12 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen bu çalışmada, araştırma verileri odak grup görüşme tekniğiyle elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonunda, öğretmen adaylarının görsel sanatlar dersini yapısı itibariyle diğer disiplinlerden farklı gördüğü, bu alanın kendine has ölçme değerlendirme tekniklerinin olduğu ve üniversite öğretmenlik programında alınan ölçme ve değerlendirme dersini kendi alanlarına yönelik olarak algılamadıkları saptanmıştır. Öğretmen adayları ölçme ve değerlendirme araç ve yaklaşımlarına ilişkin olarak kendilerini çok da yeterli görmemişlerdir.

PROFICIENCY ABOUT VISUAL ARTS EDUCATION’S TEACHER CANDIDATES’ ASSESSMENT-EVALUATION TOOL AND APPROACHES IN ART EDUCATION

In this study, the purpose is to determine the proficiency perceptions about visual arts education’s teacher candidates’ assessment and evaluation in art education, and assessment and evaluation tool and approaches which are stipulated by renewed primary program. This research is carried out with 12 teacher candidates from Pamukkale University art education department. In this study which is implemented with qualitative research method, research’s datas are gained with focus group interviews tecnique. The data was examined with the help of content analysis technique. At the end of the study, it is stated that the teacher candidates consider visual arts course different than the other disciplines in terms of structure, this field has specific assessment and evaluation methods, don’t perceive that assessment and evaluation course which is taken at university teacher training program is intended for their own courses. Besides, the teacher candidates don’t regard themselves as sufficient about measurement and evaluation tools that are stipulated by new program

___

  • Adams, N., Cooper, G., Jonhson, L. ve Wojtysıak, K. (1996). Improving Students Engagement in Learning Activities. ERIC Dokümanı Servis Numarası: ED400076
  • Armstrong, C. (1994). Designing assessment in art. Reston: NAEA.
  • Ayaydın, A. (2004). İlköğretim görsel sanatlar (resim-iş) eğitiminde değerlendirme sorunu. AİBÜ Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 4, Sayı 7.
  • Çepni, S. (2006). Öğretimde plânlama ve değerlendirme (Editör: Ahmet Doğanay, Emin Karip), Ankara: Pegam A Yayınları.
  • Dobbs, S.M. (1998). “Learning in and Though Art”, The Getty Education Instıtute for The Arts. Los Angeles, California.
  • Eısner, E. (1997). Educating artistic vision. Macmillon, New York.
  • Gel, Y. (1990). “Türkiye’de Resim-iş Öğretiminde Yöntem ve Değerlendirme” Ortaöğretim Kurumlarında Resim-iş Öğretimi ve Sorunları. Ankara: TED Yayınları.
  • Gelbal, S. ve Kelecioğlu, H. (2007). Öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme yöntemleri hakkındaki yeterlik algıları ve karşılaştıkları sorunlar. Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı, 33.
  • Gökay, Y. M. (1998). Birleştirilmiş sanat eğitimi yöntemine göre ilköğretim 2. basamağında sanat eleştirisinin uygulanması ve sonuçları. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Guenter, C. (1999). Portfolio and assessment tekniques. Gleencoe/Mc-Graw-Hill, New York.
  • Karaca, E. (2003). Öğretmen Adaylarının Ölçme-Değerlendirme Yeterliklerine İlişkin Algıları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • İleri, Y. (2002). Resim-iş derslerinde başarının ölçülmesi ve değerlendirmenin değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Kırışoğlu, O. (2002). Sanatta eğitim; Görmek anlamak yaratmak.(2. Baskı) Ankara: Pegem A Yayınları.
  • Kırışoğlu, O. (2009). Sanat kültür yaratıcılık görsel sanatlar ve kültür eğitimi- öğretimi. Ankara: Pegem A Yayınları.
  • Kilmen, S. Kösterellioğlu, M. ve Kösterellioğlu, İ. (2007). Öğretmen adaylarının ölçme-değerlendirme araç ve yaklaşımlarına ilişkin yeterlik algıları. AİBÜ Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 7, Sayı 1, 129–140.
  • Mamur, N. (2002). Çok alanlı sanat eğitiminde ölçümleme ve değerlendirme yöntemleri ve bir uygulama önerisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Mamur, N. (2009). Anadolu güzel sanatlar lisesi resim bölümü öğrencilerinin sanatsal yeterliliğini ölçme ve değerlendirmede EGD’nin (portfolyo) rolü. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Mermer, C. Ö. (2006). İlköğretim 2. kademe resim-iş (sanat) eğitimi derslerinde sınama, ölçümleme ve değerlendirme yöntemlerinin kullanımı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Özsoy, V. (1998). Yetmiş beşinci yılda sanat eğitimi ve öğretimi. Milli Eğitim Dergisi, Sayı, 139 (58–65).
  • Özsoy, V. (2003). Görsel sanatlar eğitimi resim-iş eğitiminin tarihsel ve düşünsel temelleri. Ankara: Gündüz Eğitim Yayıncılık.
  • Sabol, R. (2004). The assessment context: Part one . Arts Education Policy Review, Cilt 105, Sayı 3.
  • Semerci, Ç. (2001). Oluşturmacılık kuramına göre ölçme ve değerlendirme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, Cilt 1, Sayı 2.
  • Walker, J. (1998). Process portfolios as a means for formative and summative evaluation of student work in the visual arts. Paper Presented at the Annual Meeting of the Mid-Western Educational Research Association. Chicago.
  • Wılson, B. (1971). “Evaluation of learning in art education”, In Bloom, J. Hastings, G. Madous (Ed) Handbooks on Formative and Summative Evaluation of Student Learning. New York, Mc Grow, Hill.
  • Yapıcı, M. ve Demirdelen, C. (2007). İlköğretim 4. sınıf programına ilişkin öğretmen görüşleri. İlköğretim Online 6(2), (204–212).
  • Yurdakul, B. (2004). Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı öğrenenlerin problem çözme becerilerine, bilişötesi farkındalık ve derse yönelik tutum düzeylerine etkisi ile öğrenme sürecine katkısı. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Zımmerman, E. (1997). “Authentic assessment research in art education” An ıntroduction/standardized testing and auathentic assessement research ın art education. Research Methods and Methodoligies for Art Education.
Türk Eğitim Bilimleri Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE’DEKİ KARAYOLU TAŞIMACILIĞINDA MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİMİNİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ

Ayşegül ERCAN, Süleyman PAMPAL

TÜRKİYE’DE SPOR EĞİTİMİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ

Sebahattin DEVECİOĞLU, Bilal ÇOBAN, Yunus Emre KARAKAYA

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENME STRATEJİLERİ VE AKADEMİK GÜDÜLENME DÜZEYLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARINA ETKİSİ

Harun ŞAHİN, Esra ÇAKAR

GÖRSEL SANATLAR EĞİTİMİ ALAN ÖĞRETMEN ADAYLARININ ALANLARINA YÖNELİK ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ARAÇ VE YAKLAŞIMLARINA İLİŞKİN YETERLİKLERİ

Nuray MAMUR

COĞRAFYA DERSİNDE ÇOKLU ZEKÂ DESTEKLİ ÖĞRETİMİN ÖĞRENCİ BAŞARISI VE KALICILIĞA ETKİSİ

Abdulkadir UZUNÖZ, Yavuz AKBAŞ

Anasınıfı çocuklarının görsel-motor koordinasyon gelişimine görsel algı eğitiminin etkisinin incelenmesi

Neriman ARAL, Zülfiye ERCAN GÜL

ANASINIFI ÇOCUKLARININ GÖRSEL-MOTOR KOORDİNASYON GELİŞİMİNE GÖRSEL ALGI EĞİTİMİNİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Zülfiye Gül ERCAN, Neriman ARAL

Görsel sanatlar eğitimi alan öğretmen adaylarının alanlarına yönelik ölçme ce değerlendirme araç ve yaklaşımlarına ilişkin yeterlikleri

Nuray MAMUR

ÇOKLU ZEKÂ KURAMI’NA DAYALI ÖĞRETİMİN İLKÖĞRETİM 6. SINIF RESİM-İŞ DERSİNDE ÖĞRENCİ TUTUMUNA ETKİSİ

Abdullah AYAYDIN, Vedat ÖZSOY

ALAN DIŞINDAN ATANMIŞ REHBER ÖĞRETMENLERİN İŞ DOYUMLARI İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Nezahat GÜÇLÜ, Oktay ZAMAN