Ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde hizmet kullanımı (Körfez AÇSAP merkezindeki durum ve etki eden faktörler)

AÇSAP merkezleri özellikle perinatal ve neonatal dönemdeki morbidite ve mortaliteyi ve istenmeyen gebelikleri ve bunlara bağlı komplikasyonları önlemek amacıyla kurulmuş olan önemli birimlerdir. Körfez AÇSAP bölgesinde 15-49 yaş arası evli kadınların AÇSAP hizmetlerini kullanma durumlarını ve hizmet kullanımını etkileyen faktörleri ortaya koymak ve hizmet kullanımını ve kalitesini artırmak için nelerin yapılabileceğini saptamak amacıya 130 kadına anket uygulamak suretiyle kesitsel bir çalışma yapıldı. Kadınların büyük kısmının AÇSAP merkezinden yararlanmadıkları (%66.15), hatta AÇSAP merkezini (%55.39) ve burada verilen hizmetleri (%43.15) bilmedikleri saptandı. AÇSAP merkezlerinde hizmet kullanımını ve kalitesini artırmak için yapılması gerekenler tartışıldı.

Health consumption through the mother-child care and family planning centers

The Mother-Child Çare and Family Planning Centers are health units established in order to lower the perinatal and neonatal morbidity and mortality as well as unwanted pregnancies and their complications. The aim of this study was to assess in what degree the family planning services are consumed in the region of Körfez family planning center by married women aged 15-49, and to identify the effecting factors. A cross-sectional study was planned and a questionnaire was applied to 130 women. Most of the women were not consuming health from the Körfez family planning center, many of them even not knowing the place of the center (55.39%) and what types of health services were given there (43.15%). Precautions to be taken in order to increase the consumption and quality of the health services in the Körfez family planning center are discussed.

___