SOY AĞACI VE MICHEAL FOUCAULT’UN POSTMODERN FELSEFESİNDEKİ SOY AĞACININ HAKİMİYET’LE İLİŞKİSİ

Michel Foucault, çok çeşitli sosyal-tarihsel, felsefi-epistemolojik, kültürel-antropolojik konuları içeren çok sayıda eseri aracılığıyla postmodernizmin en tanınmış figürlerinden biridir. Foucault'nun eserlerinde zengin ve çok renkli konu yelpazesi vardır: psikoloji ve deliliğe olan eski ilgi alanlarından başlayıp, modern tıbbın ve beşeri bilimlerin doğrultusunda, cinsellik tarihinin disiplin biçimlerinin analizine kadar uzar. Modern görüşlere karşı çıkarak, Marksizm ve psikanaliz gibi teorilerin daha kolay yerel araştırma araçları yarattığını kabul etse de, küresel ve totaliter teorilere hem teorik, hem de politik düzeyde itici etkisine kıyasla bireysel, süreksiz ve yerel eleştirinin kendine özgü etkililiğini değerlendirir. Yine de, uygulamada indirgemeci ve empoze edici olduklarına ve bu teorilerin çok sayıda bilgi ve mikroanaliz biçimiyle değiştirilmeleri gerektiğine inanıyordu. Soy ağacı, onun felsesindeki temel kavramlardan biridir ve günlük hayatımızın gerçeğini sorunsallaştırmayı amaçlamıştır. Bunlar: bedenlerimiz (cinsellik), sosyal kurumlarımız (hapishaneler, okullar, hastaneler, aileler) ve bilimsel kuramlar (normallik, delilik, sağlık ve hastalıklar) aslında tarihsel olarak değişken güç ilişkilerinde üretilen nesnelerdir. Foucault tarafından önerilen şecere analizi, doğal deneyimlerimizi iyi bilinen yanlarını ezberbozarak iyi bilinen bilgi birliğini yok etmeyi, aynı zamanda böyle bir siyasi iradenin teoride yaratılmadığını, ancak eyleme ve faaliyet gösterecek insanlara ihtiyaç duyulduğunun farkındalığını amaçlamaktadır. Bu makalenin amacı, şecereyi Foucault’un düşünce penceresinden açıklamayı ve hakimiyet’le olan ilişkisi üzerinden incele yapmayı hedefler.

GENEALOGY AND ITS RELATION TO POWER IN THE POSTMODERN PHILOSOPHY OF MICHEL FOUCAULT

Michel Foucault is one of the most emblematic figures of postmodernism, who included a wide range of social-historical, philosophical-epistemological, cultural-anthropological issues through his numerous works. There is a rich assortment of matters in the works of Foucault: from his early interests in psychology and madness, through the birth of modern medicine and humanities, to the analysis of disciplining forms of the history of sexuality. By opposing modern views, he valorizes the peculiar effectiveness of the individual, discontinuous, and local critique compared to the driving effect of global and totalitarian theories, both on the theoretical and political level, although he acknowledges that theories such as Marxism and psychoanalysis created easier tools for local research, however he believed that they are reductionist and imposing in practice, and should be replaced by a plurality of forms of knowledge and microanalysis. Genealogy is one of the key notions in his philosophy, through which he aimed at problematizing the truth of our everydayness: our bodies (sexuality), our social institutions (prisons, schools, hospitals, families) and scientific norms (normality, madness, health and diseases) which are in fact objects produced in historically changeable relations of power. The genealogical analysis suggested by Foucault aims to destroy the unity of the well-known and natural objects of our experience, at the same time being aware that such a political will is not created in theory but it needs action and people who would operate in such a way. The purpose of this paper is to examine genealogy through the prism of Foucault’s thought and its relation to power.

___

  • Bart, R. (2010). Lekcija. Loznica: Karpoš.
  • Eco, U. (1983). La lingua, il potera, la forze. In U. Eco, Sette anni di desiderio (pp. 183-195). Milano: Bompiani.
  • Foucault, M. (2001). À propos de la génealogie de l'ethique: un aperçu du travail en cours. In M. Foucault, Dits et écrits II (pp. 1428-1450). Paris: Gallimard.
  • Foucault, M. (2001). À propos de la génealogie de l'ethique: un aperçu du travail en cours. In M. Foucault, Dits et écrits II (pp. 1428-1450). Paris: Gallimard.
  • Foucault, M. (2001). Entretien avec Michel Foucault. In M. Foucault, Dits et écrits II (pp. 140-160). Paris: Gallimard.
  • Foucault, M. (2001). La pensée du dehors. In M. Foucault, Dits et écrits I (pp. 546-567). Paris: Gallimard.
  • Foucault, M. (2001). Le sujet et le pouvoir. In M. Foucault, Dits et ecrit II (pp. 1041-1062). Paris: Gallimard.
  • Foucault, M. (2001). Les intellectuells et le pouvoir. In M. Foucault, Dits et écrits I (pp. 1174-1183). Paris: Gallimard.
  • Foucault, M. (2001). Nietzcshe, la généalogie, l'histoire. In M. Foucault, Dits et écrits I (pp. 1004-1024). Paris: Gallimard.
  • Foucault, M. (2009). Metoda gjenealogjike dhe dijet e nënshtruara. In M. Foucault, Pushteti dh edija (pp. 67-93). Tiranë: ISP& DITA 200.
  • Foucault, M. (2011). Disiplinë dhe ndëshkim. Tiranë: Odeon.
  • Foucault, M. (2011). Historia e seksualitetit 1. Tiranë: UET Press.
  • Fuko, M. (1998). Arheologija znanja. Beograd: Plato.
  • Ферн, Х. (2002). Отаде постмодерната политика Лиотар, Ротри, Фуко. Скопје: ИНТСИТУТ ЗА ДЕМОКРАТИЈА, СОЛИДАРНОСТ И ЦИВИЛНО ОПШТЕСТВО.
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1305-7766
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

KONUT KREDİSİ FAİZ İNDİRİMİ DUYURUSUNUN GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARININ PAY GETİRİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Serkan KANDIR, Gözde ELBİR MERMER

LİSANS VE ÖN LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ VE ETİK DEĞERLERE BAKIŞ AÇISI: TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Muammer RENÇBER, Agah ÜNSAR, Adil OĞUZHAN

TÜRKİYE’DEKİ ALMAN DİLİ EĞİTİMİ LİSANS PROGRAMLARINDA “ALAN İÇİ SEÇMELİ DERSLER”İN BELİRLENMESİNE YÖNELİK İÇERİK ANALİZİ

Yıldırım TUĞLU, Nurullah GÖKER

EDİRNE KIRMIZISI’NIN EDİRNE İLİNE KENT KİMLİĞİ KAZANDIRMASINDAKİ ROLÜ

Orkun AKMAN, Emel GÖNENÇ GÜLER

MOBİL BANKACILIK KULLANIM NİYETİNİN İNCELENMESİ (TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

Yekta ERDOĞAN, Hasan Selçuk ETİ

IAASB DENETİM RAPORU PROJESİ VE YENİ DENETİM RAPORU: BORSA İSTANBUL’DA İŞLEM GÖREN ŞİRKETLERİN DENETİM RAPORLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Tolga ERDOĞAN, Peyami ÇARIKÇIOĞLU

ALGEBRA DERSİ AKADEMİK BAŞARISI İLE PSİKOSOSYAL DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ YORDAMSAL İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ

Erdem DEMİRÖZ

İSMET İNÖNÜ’NÜN ZİYARETİ (8-9 ARALIK 1934) NEDENİYLE HAZIRLANAN RAPORA GÖRE EDİRNE

Muharrem TURP

TÜRKİYE’Kİ ALMAN DİLİ EĞİTİMİ LİSANS PROĞRAMLARINDA YER ALAN ‘ALAN İÇİ SEÇMELİ DERSLER’İN BELİRLENMESİNE YÖNELİK İÇERİK ANALİZİ

Yıldırım TUĞLU, Nurullah GÖKER

GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARI ve GELİŞİMLERİNE YÖNELİK ÖNERİLER

Ömür KAYA, Murat AKBALIK