ARNOLD SCHÖNBERG VE PAUL HİNDEMİTH’İN ÇAĞDAŞ DÖNEM MÜZİK STİLİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Çağdaş dönem Romantik dönemin sonundan günümüze kadar gelişen bir uluslararası sanat müziği dönemi ve bu dönem içinde gelişen akım ve tekniklerdir. Çağdaş dönem müzik stilinin temelleri Reger, Bramhs, Schumann, Bach gibi müzik Reformcuları tarafından atılmış olmakla beraber ortaya çıkan akımlarla çok farklı bir yapiya bürünmüş olduğu görülmektedir. Çağdaş döneme kadar kullanılan armoni, kontrapunkt. ve tonalite sistemlerinde, bu dönem içinde yeniliklere gidilerek güçlü bir polifoninin kullanıldığı eserlerin ortaya çıkarıldığı görülmüştürÇağdaş Dönem Müziği, düşünce düzeyinde kalmış görüşlerin müziğe yansıtılması değil, tam olarak insansı, sıcak, anlamı güçlü, kulağa, zihne, duygulara uzanan bir müziktir.Bu araştırmada Çağdaş dönemin müzik yapısı incelenmiş, bu dönemde yaşayan Arnold Schönberg ve Paul Hindemith”in Müzik stili üzerine etkileri ortaya konulmuştur.

THE EFFECT OF ARNOLD SCHONBERG AND PAUL HINDEMITH ON THE MODERN PERIOD MUSIC STYLE

Modern Period is an international art music period from the end of Romantic Period until today and its techniques and movements developing within this period. While the fundementals of Modern Period Music have been established by music reformists such as Reger, Bramhs, Schumann, Bach,it has been observed that it has taken different form with the emergent movements. In the systems of harmony, Contrapunct and tonality used until Modern Period it has been seen that artworks in which strong polyphony has been used arose by making changes.Modern Period Music, is not the reflection of  opinions stucked in the level of  thought to music but it is a music which is more humanity,  more warm, with strong meaning, reaching to  ears, minds and emotions In this research the music structure of Modern Period has been studied, the effects of Arnold Schönberg and Paul Hindemith living in that period on Music style have been put forward.

___

  • Aktüze, İrkin, Müziği OkumakCilt 4, Pan Yayıncılık, İstanbul, 2002.
  • Cangal, Murat, Hindemith ve Bartok’un Müzik Yasamı ve Viyola Konçertoları, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara 1999.
  • Dinç, Şükrü Öner, Paul Hindemith’in Viyola Eserlerinin İncelenmesi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Edirne 2005.
  • Erol, İsmail Lütfü, Neden Klasik Müzik, Yurt Renkleri Yayınevi, Ankara, 2001.
  • İlyasoğlu, Evin, Zaman İçinde Müzik, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul,2003
  • Küçük, Duygu, 20.Yüzyıl Başı Modernizmi Kapsamında Arnold Schönberg’in Op.17 Erwartung Operasının İncelenmesi, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir 2015
  • Kütahyalı, Önder, Çağdaş Müzik Tarihi, Varol Matbaası, Ankara 1981
  • Mimaroğlu, İlhan, Müzik Tarihi. Varlık Yayınları, İstanbul 2006
  • Sandner, Wolfgang, Wagner Mitosu , https://www.deutschland.de/tr/topic/kultur/sanat-mimari/wagner-mitosu, (02.07.2018).
  • Say, Ahmet, Müzik Ansiklopedisi. Müzik Ansiklopedisi Yayınları, Ankara 1987.
  • Say, Ahmet, Müzik Tarihi. Müzik Ansiklopedisi Yayınları, Ankara 2003.