ARNAVUTLUK ULUSAL RÖNESANSI VE ARNAVUT DEVLETİNİN İNŞASI

Arnavutlar, Balkanların en kadim yerli halklarından biridir. İliryalılar, Arnavutluklular, Arnavutlar ya da Arbereşler olarak da bilinen Arnavutluk halkı, Balkan Yarımadasının kurucuları arasında olup, Avrupa kıtası uygarlıklarına ve kültürüne en ciddi katkıları yapan halklardan biridir. Tarihçiler, araştırmacılar ve Thuman, Hahn, Shuflai, Stipcevic, Hosch, Çabej, Buda, Zheliskova gibi Arnavut bilginler, tarih ve dilbilim çalışmaları aracılığıyla, Arnavutların 3500 yılı aşkın süredir bu bölgeye yaptıkları katkıları, bu halkın kadimliğini ve özgünlüğünü ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, "Arnavut Ulusal Rönesansı” olarak bilinen dönemin nasıl başladığına odaklanılmakta ve bu dönemin, Arnavut Ulus Devletinin kurulması üzerindeki etkileri irdelenmektedir. Herhangi bir büyük gücün, özellikle de Osmanlı İmparatorluğunun desteği ve uluslararası himayesi olmaksızın giderek yalnızlaşan Arnavutlar, Arnavut Ulusal Kimliğini bir ide olarak görmeye başlamış ve bu düşünce, Arnavut Rönesansı destekçilerinin temel savlarından biri haline gelmiştir. Arnavut Ulusal Rönesansı, Balkanlardaki tüm diğer halklarınkine kıyasla, çok daha geç yaşanmış olup, siyasi anlamda yeterince hazırlıklı bir yapı arz etmemektedir. Kültürel, uygarlaşma ve ruhani planlama açısından ise Arnavut Ulusal Rönesansı bölgedeki diğer halklarınki kadar kapsamlı ve batılı bir nitelik sergilemektedir. Bu çalışma, söz konusu dönemi niteleyen temel unsurları bir araya getirmek suretiyle, Arnavut kimliğinin inşasına yönelik çabaları ve karşılaşılan zorlukları incelemektedir. 

THE ALBANIAN NATIONAL RENNESAINCE AND THE CREATION OF THE ALBANIAN STATE

Albanians are among the oldest and most autochthonous people in Balkan. Known as the "Illyrians", "Albans", "Arberesh" and "Albanian", the Albanian people are among the founders of the Balkan Peninsula and among the most authentic contributors to the culture and civilization of the European continent. Historians and great scholars of the world and Albanian schoolars such as Thuman, Hahn, Shuflai, Stipcevic, Hosch, Çabej, Buda, Zheliskova have confirmed with their historical and linguistic studies the autochtonity, authenticity and contribution of Albanians in this region of more than three thousand five hundred years.In this article, will be studied the initiating period of this process, which is the Albanian National Renaissance, and its impact in the creation of the Albanian Nation State. Felt alone and without any support from international protection of any Greater Power and especially from the Othoman Empire, Albanian National Identity started to be seen as one of the main idea, which remained to be proclaimed by Albanian Renessaincers. So the Albanian National Renaissance movement began later than all the other Balkan peoples and not well-prepared in its political projects. In the cultural, civilizational and spiritual plan, the Albanian National Renaissance was as broad and western as many other peoples of the region. This paper will study the efforts, challenges and in general the elements in the context of creation of the Albanian nation, by bringing the main elements, which characterised this period of time.    

___

  • Akademia e Shkencave dhe Arteve të Kosovës., 2014. “Studime 21” - Revistë për studime filologjike, ASHAK, Prishtinë.
  • Akademia e Shkencave e RPS të Shqipërisë., 1988. Njoftime dhe shpjegime rreth veprës “Shqipëria ç’ka qenë, ç’është e ç’do bëhetë”. Tiranë.
  • Bala, Vehbi., Pashko Vasa (portret –monografi), Redaksia e botimeve Rilindja, Prishtinë, 1989.
  • Bieber, Florian., Muslim Identity In The Balkans Before The Establishment of Nation States, Liberal review, Discussions – Europe, 2014, https://doi.org/10.1080/00905990050002434.
  • Bilmez, Bülent B., Sami Frashëri or Šemsedin Sami? – Mythologization of an Ottoman Intellectual in the Modern Turkish and Socialist Albanian Historiographies based on “Selective Perception”. 30 / Balkanologie VII (2), décembre 2003.
  • Central Intelligence Agency, report of 7 January 1953. “Albanian minority in Yugoslavia”. U.S.A., Sanitized Copy Approved for release on 24/01/2011.
  • Feraj Hysamedin., Skicë e mendimit politik shqiptar. Shtëpia botuese “Logos-A”. Shkup, 1999.
  • Frashëri Sami., Shqipëria ç’ka qenë, ç’është e ç’do bëhetë”. Redaksia e botimeve Rilindja. Prishtinë, 1978.
  • Hasani Ismail., Vetëdija fetare dhe kombëtare tek shqiptarët. Universiteti i Prishtinës, Prishtinë, 2001.
  • Hoti Ukshin., Filozofia politike e çështjes shqiptare. Ribotim me plotësime nga Partia e Unitetit Kombëtar, Prishtinë, 1986.
  • Hristov Nano & Marian Ninov, People’s character as a prerequisite for the Albanian Naional Delay, Proceedings of SOCIOINT 2018- 5th International Conference on Education, Social Sciences and Humanities, 2-4 July 2018- Dubai, U.A.E.
  • Jahollari Bashkim. Shqipëria dhe Rumania në Luftë për çlirimin e tyre kombëtar – Pushtimi Turki i Ballkanit, International Conference, organized by University of Korça “Lidhjet Kulturore dhe Historike Shqiptaro – Rumune”, p. 159-166, 2013.
  • Zhelyaskova, Antonina., Albanian Identities, International Centre for Minority Studies and Intercultural Relations (IMIR), Sofia, 2000.
  • Xholi Zija., Sami Frashëri, Jeta dhe Veprat, Tiranë, 1978.