KUSURSUZ PİKNİK'İN BİLİNCİ

Modern Türk hikâyesi Tanzimatla birlikte toplumun iç içe olduğu/yaşadığı sorunları ele alarak Cumhuriyet dönemine uzar. Bu dönemde de yazarlar aynı tavrı sürdürür. Özellikle Cumhuriyet döneminde yetişen kadın yazarlar, kendi kimliklerini merkeze alarak hikâyeler kaleme alırlar. Kusursuz Piknik, bu türde bir hikâyedir. Kusursuz Piknik, günümüz Türk hikâyesinin önemli kadın hikâyecilerinden biri olan Cihan Aktaşın bir eseridir. Aktaş, gerek teorik, gerekse de sanatsal eserlerinde çağımız kadınının yaşadığı sorunları irdelemeye çalışır. Yazarın incelemeye çalıştığımız hikâyesinde, kolektif bilincin kadını nasıl konumlandırdığı anlatılır. Aynı bilincin erkekler üzerindeki etkisi de sanatın imkânları içinde söz konusu edilir. Bu çalışmada Aktaşın hikâye kahramanları üzerinde etkili olan bilinç türlerini inceledik. Tüm bunların üzerinde işleyen ve olayları, kahramanları, mekânı ve anlatının diğer unsurlarını belirleyen şüphesiz yazarın bilincidir. Bu çalışma aynı zamanda yazarın eserini üretirken nasıl bir bilinçle hareket ettiğini analiz etmeyi de amaçlamaktadır.

THE CONSCIOUS OF KUSURSUZ PİKNİK

Modern Turkish Study lasts from Tanzimat Era to Republic Period by dealing with the problems experienced by the society. In this period, authors maintain the same attitude. Especially women writers grown up Republic Period write stories based on their own identity. Kusursuz Piknik is included in this type of stories. Kusursuz Piknik is a work of Cihan Aktaş, who is one of the important women Turkish story authors. Aktaş usually tries to explicate women s problems of our era in her theoretical and artistic works. The story of the author, which we try to examine, explains how collective consciousness places women. The effect of the same conscious on men is also mentioned within the capabilities of art. This study examines the types of conscious affecting the characters in Aktaş s stories. Undoubtedly, the process that creates all and determines the events, characters, places and other elements of narration is the conscious of

___

  • Adler, Alfred, Cinsiyetler Arasında İşbirliği, (Çev: Seçkin Selvi), Payel Yayınları, Birinci Basım, İstanbul, 1999.
  • Aktaş, Cihan, “Feminizm Üzerine Neler Düşünüyorum”, http://arsiv.taraf.com.tr/yazilar/cihan-aktas/feminizm-uzerine-neler- dusunuyorum/612/ Erişim:20.01.2015.
  • Aktaş, Cihan, Kusursuz Piknik, İz Yayıncılık, İkinci Baskı, İstanbul, 2011.
  • Cevizci, Ahmet, Felsefe Sözlüğü, Paradigma Yayınları, Birinci Baskı, İstanbul, 2005.
  • Graber, Gustav Hans, Kadın Psikolojisi, (Çev: Kâmuran Şipal), 4. Basım, İstanbul, 2006.
  • Güçlü, Abdülbaki- UZUN, Erkan – UZUN, Serkan- YOLSAL, Ü. Hüsrev, Felsefe
  • Sözlüğü, Bilim ve Sanat Yayınları, İkinci Baskı, Ankara, 2003.
  • http://www.taraf.com.tr/haber/kendini-arayan-kusursuz-kadin.htm Erişim: 25.01.2015.
  • http://yenisafak.com.tr/kitap-haber/kusursuz-ve-huzursuz-kadinlar-kitabi-13.05.2009- 184705 Erişim: 25.01.2015.
  • Sarıçam, Erdal, http://www.haber7.com/kultur/haber/382761-cihan-aktas-kendime-ozgufeminzmim-var Erişim:24.01.2015.
  • Saydam, M. Bilgin, Deli Dumrul’un Bilinci-Türk-İslâm Ruhu Üzerine Bir Kültür Psikolojisi Denemesi, Metis Yayınları, Birinci Basım, İstanbul, 1997.
  • Tura, Saffet Murat, Histerik Bilinç, Metis Yayınları, İkinci Baskı, İstanbul, 2011.
  • Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu Yayınları, 10. Baskı, Ankara, 2005.