Kanter, Ö. Mitolojinin Anadolu İnançlarına Etkisi -Bir Kültürel Teoloji İncelemesi-, Eskiyeni Yayınları, Ankara, 2019, 144 sayfa, ISBN: 978-605-5978-69-3

Arkaik dönemde, insanoğlunun, dünyanın ve kendi varlığının nedeni ve kökenleri üzerine düşünmesi ve bu nedenleri açıklama ve anlama çabası üzerine ortaya çıkan ve nesiller boyu aktarılan mitolojinin, hâlâ modern bireyin inanç ve duygu dünyasına doğrudan ya da dolaylı olarak tesir ettiği söylenebilir. Hâlihazırdaki kelam problemlerinden biri olan halk inanışları, Özden Kanter tarafından hazırlanan Mitolojinin Anadolu İnançlarına Etkisi isimli çalışmada mitolojik ve kültürel bağlamda incelenmiş ve günümüz insanının inançları ile kültüre dayalı esas ve uygulamaların iç içe geçtiği görülmüştür. Çalışmanın temel problemi İslam’ın tevhid inancına zarar verecek bazı inanç ve uygulamaların kökeninin sorgulanmadan kabul edilmesi ve hayata geçirilmesidir. Eserin inceleme sahası olan Anadolu, yüzyıllar boyu farklı medeniyetlere, toplumlara ve dolayısıyla birçok inanca ev sahipliği yapmış önemli bir coğrafyadır. Buna bağlı olarak nesilden nesle aktarılan envai mitolojik kökene sahip inanç ve ritüel İslami forma dönüşerek bilinçdışı düzeyde varlığını devam ettirmiştir. Anadolu inançlarını mitolojik ve kültürel kökenleri açısından inceleyen Kanter, disiplinler arası bir çalışma sunmuştur.

___

  • KANTER, Özden (2019), Mitolojinin Anadolu İnançlarına Etkisi -Bir Kültürel Teoloji İncelemesi-, Eskiyeni Yayınları, Ankara.