Kur’ân İfadelerindeki Üslûp Değişimine Kadı Beydâvî’nin Yaklaşımı

Kur’ân-ı Kerîm’in kendine has çeşitli anlatım yöntemleri vardır. Bunlardan biri de şahıs zamirleri arasında, geçmiş ve gelecek zaman gibi fiil kiplerinde, isim ve fiil cümlelerinde ve benzeri durumlarda sözün akışı sırasında karşılıklı geçişler yapmak suretiyle anlatım üslubunun değişmesidir. Bu da mutlaka sözü güzelleştirmek veya anlama zenginlik katmak gibi birtakım belâğî gayelerle yapılır. Kur’ân belâgatına önem veren bazı müfessirler, bu gayelerin neler olabileceğini araştırmışlardır. Bunlardan biri de Kadı Beydâvî’dir. Bu makalede onun konu ile ilgili görüşleri ele alınacaktır.

___

  • Abdurrahmân Hasan Habenneke el-Meydânî, el-Belâğatu’l-’Arabiyye, Üsüsühâ ve ‘Ulû- muhâ ve Funûnuhâ, (Beyrût: Dârûş’-Şâmiyye, 1996), I.
  • Celâluddîn Muhammed b. Hatîb el-Kazvînî, el-Îzâh fi ‘Ulûmi’l-Belâğa, el-Me’ânî elBeyân el-Bedî’, nşr., İbrahim Şemsüddîn, (Kahire: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 2003).
  • Sa’düddîn et-Teftâzânî, el- Mutavvel ‘Ale’t-Telhîs, Seyyid Şerif Cürcani Hâşiyesiyle, (Beyrût: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 2007).
  • Meydânî, el-Belâğatu’l-’Arabiyye,