1980-2017 Arası Telif ve Tercüme Matbu Türkçe Tefsirler Bibliyografyası

Bibliyografya çalışmaları sürekli güncellenmeyi gerektiren çalışmalardır. Türkiye’de 1980-2017 yılları arasında köyden kente göçün hızlanması, zorunlu eğitimin getirilmesi, resmî ve özel pek çok üniversitenin açılması ilmî sahada büyük bir hareketliliğe ve her alanda olduğu gibi tefsir sahasında da çok sayıda araştırmanın yapılmasına vesile olmuştur. Bu durum telif ve tercüme eserlerin artmasını sağlamış dolayısıyla bu eserleri tespit etmek elzem hale gelmiştir. İşte bu makalede tefsir kitâbiyâtına güncel bir katkı mahiyetinde 1980-2017 yılları arasında Türkçe olarak hazırlanıp basılan telif ve tercüme tefsir eserlerinin bir dökümü yapılmaktadır. Bununla birlikte bibliyografya çalışmalarının bir zorluğu olarak bazı eserlerin her halükarda gözden kaçmış olabileceğini ifade etmek gerekir.

Between 1980-2017 Copyright And Translation Printed Turkish Commentaries Of The Qur’an Bibliography

Bibliography studies are studies that require constant updating. In Turkey, between 1980and 2017, the acceleration of migration from the village to the city, the bringing of compulsoryeducation, opening of many formal and private universities have caused enormousmobility of the scientific field and numerous researches on the field of tafsir as it is inevery area. This situation has increased the number of copyright and translation works, soit has become necessary to identify these works. Here in this article, as a current contributionto the bibliography of tafsir, a list of the works of copyright and translation which wasprepared and printed in Turkish between 1980-2017 is made. However, as a difficulty ofbibliography studies, it is necessary to state that some of the works may have escaped theattention anyway.

___

  • Halil Uysal, “Cumhuriyet Dönemi Kur'an Araştırmaları”, makâlât 1999/1, (ss.139-263). Hidayet Aydar, “Cumhuriyet Dönemi Tercüme Kur’an Tefsirleri Üzerine İstatistiksel Bir Değerlendirme”, Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7/7 (2015,7). İsam Kütüphanesi, http://ktp.isam.org.tr. İsmail Çalışkan, “Türkçe’de İlk Şii Tefsir” (Kitap Tanıtımı), Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, cilt. V, sayı I, 2001, (ss. 217-222). İsmail Durmuş, “Kitabiyat”, DİA, Ankara 2002, cilt. XXVI. İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, http://kutuphane.istanbul.edu.tr. Kitapyurdu, http://www.kitapyurdu.com. Milli Kütüphane, https://kasif.mkutup.gov.tr/ (15.07.2017). Muhammed Yûnus el-Huseynî, “Arap Düşünce Tarihinin Ölümsüz Eseri: İbnu’n-Nedim’in el-Fihrist’i”, Çev. Eyyüp Tanrıverdi, Nüsha, Yıl: VI, Sayı: 23, Güz 2006, (ss.39-48), Nadirkitap, https://www.nadirkitap.com. Nasuhi Ünal Karaarslan, “İbnü’n-Nedîm”, DİA, İstanbul 2000, cilt. XXI. Şahsî kitaplıklar.