Üniversite Öğrencilerinin Aile ve Evliliğe İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi

Bu araştırmanın amacı, yaşanan hızlı değişimlerle beraber günümüz üniversite öğrencilerinin aile ve evlilikle ilgili güncel beklentilerinin ve görüşlerinin belirlenmesidir. Betimsel tarama modelini esas alan bu araştırma, İstanbul’da bulunan Bahçeşehir ve Marmara Üniversitelerinde okuyan 383 öğrencinin katılımı ile tamamlanmıştır. Öğrencilerin evlilik ve aile ile ilgili beklentilerini sorgulayan anket formu hazırlanmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin %50,3’ü Marmara Üniversitesi, %49,7’si ise Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğrenim görmekte ve %61,6’sı kadın, %38,4’ü ise erkektir. Kadın öğrencilerin %97,9’u ve erkek öğrencilerin %93,8’i eşinin ailesi ile yaşamayı (aynı evde) istememekte, kadın öğrencilerin %84,3’ü ve erkek öğrencilerin %83,7’si evlilik öncesi flörtü onaylamakta, kadın öğrencilerin %24,2’si ve erkek öğrencilerin %46,9’u evlilik öncesinde evlenmeyi düşündüğü kadın partneri ile cinsel ilişkide bulunmayı onaylamakta, kadın öğrencilerin %60,6’sı ve erkek öğrencilerin %32’si karşı çıkmakta, kadın öğrencilerin çoğunluğu evlenmeyi düşündükleri partnerlerinin mesleğinin ilk sırada mühendisleri tercih etmekte, ikinci sırada öğretmen ve erkek öğrenciler ise ilk sırada öğretmen ve doktorları tercih ederken, kadınların %47,5’i ve erkeklerin %43,5’i eşinin mesleğinin kendileri için fark etmediğini, kadın öğrencilerin %14,8’i ve erkek öğrencilerin %19’u evlilik öncesi yapılan evlilik sözleşmesini onaylamakta, kadın öğrencilerin %55,5’i, erkeklerin %58,5’i karşı çıkmaktadır. Sonuç olarak üniversite öğrencilerinin evliliğe bakış açıları ve beklentileri devlet ve vakıf üniversitelerine göre farklılık göstermektedir.
Anahtar Kelimeler:

Evlilik, , Flört, Evlilik sözleşmesi

Determination of the Ideas of University Students Related to Family and Marriage

The aim of this project is to determine the updated expectations and thoughts of the university students about family and marriage with the rapid changes in the world. This research based on the Descriptive Survey Model is completed with the 383 students in Başakşehir and Marmara Universities in Istanbul. A survey form is prepared to question the expectations of the students about the marriage and family. The 50,3% of the students who attended to the research are from Marmara University, 49,7% of them is from Başakşehir University and 61,6% of them are female and 38,4% of them are male. 66,1% of the female students and 57,8% of the male students prefer choosing the person with whom they want to marry on their own. 97,9% of the female students and 93,8% of the male students do not want to live in the same home with the parents, 84,3% of the female students and 83,7% of the male students approval the flirt before the marriage, 24,2% of the female students and 46,9% of the male students approval the sexual act with the person whom they want to marry, 60,6% of the female students and 32% of the male students object this situation, the most of the females prefer the engineers as husband and secondly the teachers. Males prefer the teachers and doctors as wife. In addition, 47,5% of the females and 43,5% of the males prefer the jobs of their husbands and wife indiscriminatingly. 36,4% of the females and 30,6% of the males approval the same-sex marriage, 43,6% of the females and 52,4% of the males object this. 14,8% of the females and 19% of the males approval the settlement before marriage. 55,5% of the females and 58,5% of the males object this. As a result, university students' perspectives and expectations about marriage differ according to state and private universities.
Keywords:

Marriage, , Flirt, settlement,

___

  • Aaker, D.A., Kumar,V. ve Day, G.S. (2007). Marketing Research (9. Edition). Danvers: John Wiley & Sons.
  • Bahar, H. İ. (2009). Sosyoloji. Ankara: Karınca Yayınları.
  • Bozgeyikli, H. ve Toprak, E. (2013). Üniversiteli gençlerin eş seçim kriterlerinin sıralama yargılarıyla ölçeklenmesi. Gençlik Araştırmaları Dergisi, 1 (1), 2147-8473.
  • Ceylan, F. G. (1994). Üniversite öğrencilerinin eş seçimindeki tercih ve beklentileri. Yüksek Lisan Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı, Sivas.
  • Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı. (2020). Müslüman Kadın Gayrimüslim Bir Erkekle Evlenebilir mi?, Erişim Tarihi: 22 Mart 2019, https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/800/musluman-kadin-gayrimuslim-bir-erkekle-evlenebilir-mi-.