Sosyal Hizmet Uygulamalarında Kültürel Yetkinliği Geliştirmenin Önemi

Kültürel yetkinliğin temel alındığı bu çalışma kültürün, sosyal hizmet uygulamalarını etkileyebilecek ve yönlendirebilecek şekilde merkezi bir konuma taşınmasının önemli olduğu düşüncesi ile hazırlanmıştır. Postmodern dönemle birlikte farklılıkların giderek daha görünür olması sosyal hizmet alanında kültürel yetkinlik konusuna duyarlılığın artmasına neden olmuş ve sosyal hizmet müdahalelerinde kültürel yetkinliğin ön plana çıkmasını sağlamıştır. Geniş bir yelpazeye sahip olan insan farklılığının günümüzde daha da çeşitlendiği görülmektedir. Bu noktada kültürel yetkinlik, ırk ve etnik köken farklılığının dışında diğer farklılıkları da içine alan bir kapsayıcı kavram olarak ortaya çıkmaktadır. Daha geniş tanımıyla, ırk ve etnik köken dışındaki renk, sosyal sınıf, dini ve manevi inançlar, göçmen statüsü, cinsel yönelim, cinsel kimlik veya ifadesi, yaş, medeni hal ve fiziksel veya mental anlamda engelli olmak üzere insanların sosyo-kültürel deneyimlerini içermektedir. Sosyal hizmetin mikro, mezzo ve makro uygulama boyutlarını kapsayan kültürel yetkinlikte amaç; kültürlerarası uygulamalarda etkin ve etik sosyal hizmet müdahalelerini mümkün kılmaktır. Dolayısıyla bu çalışma sosyal hizmet ve diğer insan hizmetleri literatürünün kültürel açıdan uygun ve yetkin müdahalelere hitap eden bir içeriğe sahip olması gerekliliğini savunmaktadır.

Importance of Improving Cultural Competence in Social Work Practices

The present study, which concentrates on cultural competence, was conducted with the idea that centralizing concept of culture in a way to impact social work practices. The increasing visibility of differences with the post-modern period has led to an increase in the awareness of cultural competence in the field of social work, and accordingly, cultural competence has become prominent in terms of social work practices. Nowadays, the wide range of differences between people has become diversified. At this juncture, cultural competence emerges as a comprehensive concept that includes a number of differences besides race and ethical background. An extensive definition of cultural competence comprises individuals’ socio-cultural experiences such color, social class, religious and moral beliefs, migrant status, sexual orientation, sexual identity or expression, age, marital status or mental disabilities. The main purpose of cultural competence that involves micro, mezzo and macro implementation dimensions of social work is enabling effective and ethical social work interventions in intercultural practices. Therefore, the present study argues that the literature on social work and other humanitarian services should have content that appeal to culturally appropriate and competent interventions.

___

  • Abrams, L. S. ve Moio, J. A. (2009). Critical race theory and the cultural competence dilemma in socıal work education. Joumal of Social Work Education, (45), 2
  • Akbaş, E. (2003). Kültürel sembolleri yorumsamacı bir bakış açısıyla okuma ve sosyal hizmet ilişkisi, Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi, 14 (1). 20-24.
  • Akbaş, E. (2014). Sosyal çalışmada çağdaş eleştirel perspektifler. Ankara: SABEV Yayınları.
  • Barker, R. L. (2013). The social work dictionary (6th ed.). Washington, DC: NASW Press.
  • Becker, H. S. (2015). Hariciler (Outsiders) - Bir Sapkınlık Sosyolojisi Çalışması. (Çev: Levent Ünsaldı, Şerife Geniş). Heretik Yayıncılık.
  • Chiarenza, A. (2012). Inequalities in health care for migrants and ethnic minorities, Chapter: Developments in the concept of 'cultural competence', Publisher: Garant. pp.66-81. competence in social work practice.
  • Washington, DC:Crutchfield, R. and Pettinicchio, D. (2009), “Cultures of inequality”, Annals of the American Academy of Political and Social Science, (623)1, 134-147
  • Dean, R. G. (2001). The Myth of Cross-Cultural Competence, Families in Society: The Journal of Contemporary Human Services. 82(6), 623-630.
  • Derezotes, D.S. (2000). Advenced generalist social work practice. Thousand Oaks, CA: Sage.
  • Dominelli, L. (2018). Anti-racist social work (4th edition), London: Palgrave Publisher.
  • Duyan, V. (2016). Sosyal Hizmet; Temelleri, Yaklaşımları, Müdahale Yöntemleri, Sosyal Çalışma Yayınları, Yayın No: 27, Ankara.
  • Duyan, V., Sayar, Ö. Ö. ve Özbulut, M. (2008). Sosyal hizmeti tanımak ve anlamak. Ankara: Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği.
  • Edwards, J. B. (2016). Cultural ıntelligence for clinical social work practice. Clinical Social Work Journal, 44: 211–220
  • Jeanne, A. Saunders, Motier Haskins & Matthew Vasquez (2015) Cultural Competence: A Journey to an Elusive Goal, Journal of Social Work Education, (51)1, 19-34.
  • Milne, D. (2009). Evidence-Based Clinical Supervision: Principles and Practice, British Psychological Society and Blackwell Publishing Ltd.
  • National Association of Social Workers. (2008). Code of the ethics of the National Association of Social Workers. Washington, DC:
  • National Association of Social Workers. (2015). NASW standards for cultural. https://www.socialworkers.org/practice/practice-standards-guidelines
  • Olsen, L., Bhattacharya, J., ve Scharf, A. (2006). Cultural competency: What it is and why it matters. California Tomorrow.
  • Özgür, Ö. (2009). Çokkültürcü sosyal hizmet uygulamasına eleştirel bir bakış: Londra’dan bir örnek, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Hizmet Anabilim Dalı, Doktora Tezi.
  • Sheafor, B. W., Horejsi, C. J. (2014). Sosyal Hizmet Uygulaması; Temel Teknikler ve İlkeler, (çevirenler: Ayşe Bilgin ve diğ). Nika Yayın Evi. Ankara.
  • Sue, D.W. & Torino, G.C. (2005). Racial/cultural competence: Awareness, knowledge and skill. In R.T. Carter (Ed.) Handbook of racial/cultural psychology and counselling: Training and Practice (pp.3–18). New York: Wiley.
  • Yaman, Ö. M., ve Akyurt, M. A. (2013). Sosyal Hizmete Kültürel Yaklaşım: 2011 Van Depremi Örneği. Sosyoloji Dergisi, 3(26), 105-144.
  • Zastrow, C., Aykara, A., Beyazova, A., & Yakut-Çakar, B. (2016). Sosyal hizmete giriş. Nika Yayınevi.
  • Zastrow, C., Kirst-Ashman, K. K., & Çiftçi, D. B. (2015). İnsan davranışı ve sosyal çevre I-II. Nika Yayınevi.