GERONTO-SOSYOLOJİ

İnsanların bütün dünya ülkelerinde giderek artan şekilde dahafazla ömre sahip olmala­ rı, onlarınyaşlılıkveyaşlanmailedahaya­ kından ilgilenmelerine yol açmaktadır. Artık kendilerini doğrudan doğruya ilgilendiren yaşlılığa karşı hazırlıklı olmak istiyor ve işi tesadüfe bırakmayı yanlış bulmaktadırlar. Bilinçli bir yaşlanma sürecini tercih eden günümüz insanının yaşamında artık yaşlılık çok önemli bir tutmaktadır. Binlerce yıldan beri yaşlılık, sadece istisna bir durum teşkil ettiği için, konuyla ilgile­ nenlerin sayısı da çok düşük olmuş ve bu ilgi (şayet vardıysa) bilimsellikten uzak kalmış­ tır. Bu yüzden yaşlanmayla ilgili olan bilgi ve tecrübelerimiz hem az, hem de henüz çok yenidirler. Yaşlanmaya genel bakışın ve en­ tegrasyonun yanı sıra, bu sürecin ne şekilde biçimlendirilmesi gerektiği ve nasıl aktif bir yaşamın sağlanabileceği sorularıyla da ge- rontoloji bugün karşı karşıya bulunmakta­ dır. Başka bir deyişle geronto-sosyoloji, in­ sanların bilinçli bir yaşlanma sürecini takip edebilmelerini sağlayacak olan önlemleri bulmak zorundadır ve bu süreç ülkemiz açı­ sından da büyük bir öneme sahiptir. 

Gerontosociology

interested in old age and ageing. They want to be well preparedfor old age which affects them directly and believe that it would be a mistake to leave this matter to chance. Pre­ sent-day peoplewho prefer to experience the ageing process consciously see ageing as a very important part o f their lives. For thousands o fyears man rarely lived long enough to grow old. That is why, very few people have shown an interest in the subject o f ageing, and this interest (if indeed it exis­ ted) wasfarfrom being ofa scientific nature. Consequently;* the knowledge and experi­ ence o f ageing we currently possess cannot go beyond being limited and extremely new. Today, in addition to the general view on the ageingprocessandintegration,gerontology faces questions regarding how to influence the ageingprocess and ensure an active life. In other words, gerontosociology should take the necessary steps to enable people to cons­ ciously follow the ageing process, a process which has great importance in our country, too. 

___

  • Baltes, P. B. ve Baltes, M. M. (1994) Prob¬lem “Zukunft des Alterns und gesellschaftliche Entwicklung", P. B. Baltes, J. MittelstraG u. U. M. Staudinger. Allem und Alter - Ein interdisziplînârer Studientext zur Gerontologie. Berlin, New York, Walter de Gruyter.
  • Bâcker, G. & Ebert, T. (1996) Zukunft des Sozlalstaates. Defizite und Reformbedarf in ausgewahiten Bereichen der sozialen Sİc- herung, Ministerium für Arbeit, Gesundheit und Soziales des Landes Nordrhein-Wes¬tfalen.
  • Hayflick, L. (1987) “Biological Aging Theo¬ ries", G. L. Maddox (Ed.) The Encyclopedia of Aging, New York, Springer (pp. 64-68). Müller, W. E. G. ve Rohen, J. W. (1981) Bi¬ ochemical and Morphological Aspects of Ageing, Wiesbaden, Steiner.
  • Marzi, H. (1998) Ethnologische Altersfors- chung im Wandel: Drackie, D. (Hg.) Alt und zahm? Alter und Alterwerden in verschiedenen Kulturen, Hamburg, Dietrich Reimer Verlag.
  • Natter, E. & Reinprecht, C. (1992) Achtung Soziaistaat-Ein Handbuch, Wien, Zürich, Europaverlag.
  • Rosenmayr, L. (1990) Die Kraefte des Al¬ terns, Wien.
  • Rockstein, M., Chesky, J. ve Sussman, M. (1990) “Comparative Biology and Evoluti¬ on of Aging”, E. Finch ve L. Hayflick (Eds.) Handbook of the Biology of Aging New York, Van Nostrand Reinhold (pp. 3-36).