GENÇLERİN BAĞLANMA STİLLERİ İLE EŞ SEÇİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Bu araştırmanın amacı; gençlik merkezlerinden hizmet alan gençlerin bağlanma stilleri ile eş seçmede öncelikleri ve çeşitli sosyodemografik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu araştırma, nicel desende tasarlanmış olup ilişkisel tarama modelinden yararlanılmıştır. Çalışmanın evreni, Konya Selçuklu ilçesinde bulunan Kılıçarslan ve Talha Bayrakçı Gençlik Merkezlerine gelen gençlerden oluşmaktadır. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile 608 katılımcının anketleri değerlendirmeye alınmış ve gerekli analizler yapılmıştır. Araştırmada, korelasyon analizi yapılmış olup ve katılımcıların bağlanma stilleri durumu ile eş seçme öncelikleri arasında pozitif yönden bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca, katılımcıların cinsiyet değişkeni ile güvenli bağlanma alt boyutu toplam puan ortalaması arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Kadınların almış oldukları toplam puanın erkeklerinkine göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Benzer bir sonuç da eş seçmede öncelikler ölçeğinin toplam puan ortalaması ile katılımcıların cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Buna göre, kadınların almış oldukları puan erkeklere göre daha yüksek çıkmıştır. Sonuç olarak güvenli bağlanmanın, yaşamın bütün süreçleri üzerinde etkisi olduğu gibi özellikle eş seçimi üzerinde de tesirli olduğu saptanmıştır. Dolayısıyla, bebeklikten itibaren gelişen ve devam eden bağlanma stilleri, özellikle güvenli bağlanmanın kişi ya da kişilerin gelecekte yapacakları her türlü planların yapılmasında, isabetli ve mantıklı kararların verilmesinde oldukça etkili olduğu varsayılmaktadır.

___

  • Adıgüzel, İ. B. (2013). Erasmus Programına Katılan Gençlerin Türkiye'deki ve Gittikleri Ülkelerdeki Gençlere ve Gençlik Hizmetlerine İlişkin Görüşleri. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Ahmadova, P., & Yavuz, M. (2019). Annenin bağlanma özelliği ile ebeveyn tutumları ve çocukların ruhsal, davranışsal durumu arasındaki ilişkinin incelenmesi. Dergi Biruni, 12(5), 1-28.
  • Ainsworth, M. D. S., Blehar, M. C., Waters, E., & Wall S. (1978). Pattern of Attachment: A Psychological Study Of The Strange Situation. Hillsdale, Nj: Erlbaum.
  • Akbaş, M. (2008). Endüstri meslek liselerinde görev yapan öğretmenlerin evlilik uyumları ile öğretmenlik tutumları arasındaki ilişki. Yüksek Lisans Tezi. Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Başay, A. C. (2015). Üniversite öğrencilerinin benlik yapısı ve eş seçme kriterleri. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Erzen, E. (2016). Üç boyutlu bağlanma stilleri ölçeği. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(3), 01-21. DOI: 10.17679/iuefd.17323631
  • Gallo, L. C. & Smith, T. W. (2001). Attachment style in marrige: Adustment and responses to. interaction. Journal of Social & Personal Relationships, 18(2), 263- 299.
  • Hazan, C., & Shaver P. R. (1987). Romantic love conceptualized as an attachment process. J Personality Social Psychol, 52(3), 511–24.
  • Heaven, P., & Ciarrochi, J. (2008). Parental styles, gender and the development of hope and self-esteem. European Journal of Personality, 22, 707-724.
  • Heaton, T. B.,& Albrech, S. L. (1991). Stable unhappy marriages. Journal of Marriage and the Family. 53(55), 747-758
  • Jöreskog, K. G., & Sorbon, D. (1996). Lisrel 8 reference guide 2. Lincolnwood: Scientific Software International.
  • Karakuş, Ö. (2012). Ergenlerde bağlanma stilleri ve yalnızlık arasındaki ilişki. Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi, 23(2), 33-46.
  • Land, N. L. (2008). The Influence Of Parental Bonding, Male Gender Role Conflict And Affect Regulation On Adult Attachment Avoidance: Predictors Of Men’s Discomfort With Intimacy. Unpublished Doctoral Dissertation. USA: The University of Texas, Austin.
  • Yıldırım, İ. (2007). Üniversite öğrencilerinin eş seçme kriterleri. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3(27), 15-30.
  • Yıldız, M. (2012). Bağlanma kuramı açısından yaşlılık dönemine genel bir bakış. Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 36 (1), 1-30.
Tıbbi Sosyal Hizmet Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-309X
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

YAŞLI BİREYLERİN YAŞAM KALİTESİ VE DEPRESYON DURUMLARININ İNCELENMESİ

Emre BİRİNCİ

DUCHENNE MUSKÜLER DİSTROFİLİ HASTALARINA BAKIM VEREN AİLE ÜYELERİNİN BAKIM YÜKÜ VE AİLE YILMAZLIK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

İrem ARSLANTATAR, REYHAN ATASÜ TOPCUOĞLU

YAŞLI BİREYLERDE KORONAVİRÜS (COVİD-19) KORKUSU: YETİŞKİN BİREYLERLE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA

Azime ARISOY, Murat

PALYATİF BAKIM MERKEZLERİ KAPSAMINDA VERİLEN PSİKOSOSYAL DESTEK HİZMETLERİ: SOSYAL HİZMET UZMANLARI VE PSİKOLOGLARIN GÖZÜNDEN NİTEL BİR DEĞERLENDİRME

Gökben KANGALGİL BALTA, Seval BEKİROĞLU

BİREYLERİN ÇOCUK KAYBI VE YAS SÜRECİNİN AİLE SİSTEM TEORİSİ TEMELİNDE SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Meliha Funda AFYONOĞLU, Nur Feyzal KESEN, Medine CANPUNAR, Mustafa YAVUZ

GENÇLERİN BAĞLANMA STİLLERİ İLE EŞ SEÇİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Rasim BABAHANOĞLU

KRONİK ÜVEİT HASTALIĞI OLAN ÇOCUĞA SAHİP EBEVEYNLERİN COVİD-19 PANDEMİSİ SÜRECİNE İLİŞKİN DENEYİMLERİ

Rauf YANARDAĞ, Yasemin ÖZKAN, FATİME NİLÜFER YALÇINDAĞ

COVİD-19 PANDEMİ SÜRECİNDE SAĞLIK ANKSİYETESİ, YAŞAM DOYUMU ve İLİŞKİLİ DEĞİŞKENLER

Emel AVÇİN, Beyza ERKOÇ

YAŞLI İHMAL VE İSTİSMARINA YÖNELİK MÜDAHALE

Şefika Dilem GÜNGÖR, Güle İŞLER, İbrahim ERSAL, Gözde Nur GÜNAY, Musa BALONDE, Nur Feyzal KESEN, Serap DAŞBAŞ

YAŞLILIKTA SOSYAL DIŞLANMA ARAŞTIRMALARI: BİR İÇERİK ANALİZİ

Nilüfer KORKMAZ YAYLAGÜL, Hande BARLIN, Hande KIRIŞIK