Yuvarlak örme makinelerinde kumaş gramajına etki eden faktörler

Bu çalışmada, yuvarlak örme kumaşlarda önemli bir parametre olan kumaş gramajını etkileyen faktörler araştırılmıştır. Süprem ve tek lakost örgü kumaş numuneleri üç farklı iplik sevk miktarı ayarında ve her bir sevk miktarında üç farklı kumaş çekimi ayarı uygulamak suretiyle örülmüştür. Bu ayarların yanı sıra süprem numunelerde sıklık kamı ayarı değişiminin etkisi de gözlenmiştir. Daha sonra süprem ve tek lakost kumaş numunelerinin ilmek iplik uzunluğu ve gramaj değerlerinin bu ayarlardan ne derece etkilendiği istatistiksel açıdan irdelenmiştir.

An investigation on the factors affecting the unit fabric weight of circular knitted fabrics

In this investigation, plain-jersey and single lacoste fabric samples were produced from cotton yarn. These samples were knitted in three different yarn feeding amount adjustments and three different take-down tension adjustments in each yarn feeding speed. Beside of these adjustments, three different cam settings were applied in plain-jersey fabric samples. Then, how unit fabric weight (areal density) and loop length values of the plain-jersey and single lacoste fabric samples were affected by the changing of the machine adjustments, were evaluated by using SPSS statistical programme.

___

1. Sharma, I.C., Gupta, N.K., Agarwal, B.R. ve Patnaik, N.R. (1987). Effect of twist factor and stitch lenght of open-end spun yarn on properties of rib knitted fabrics. Textile Research Journal. 57,73-81.

2. Dönmez, S. (1996). Askılı örgü mamulleri üzerine bazı araştırmalar. Yüksek lisans tezi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

3. Kurbak, A. (1998). Fabric knitted plain fabric dimensions (part 1). Textile asia. Mart, 34-36,41-44.

4. Marmaralı, A. (1999). Çeşitli makine ayarlarının 1x1 rib kumaşların boyutsak özelliklerine etkisi. Tekstil ve Konfeksiyon, 2.

5. Candan, C, İridağ, Y ve Nergis, U.B. (2001). A comparative study of the properties of lacoste type structures. Melliand. 9,168-170.

6. Dias, T. ve Lanarolle, G. (2002). Stitch lenght variation in circular knitting machines due to yarn winding tension variation in the storage yarn feed Wheel. Textile Research Journal. 72,997-1001,

7. Koo, Y. ve Koo, S. (2004). Yarn tension variation on the needle during the knitting process. Textile Research Journal. 74,314-317.

8. Erkoç, S. (2006). Yuvarlak örme makinelerinde üretilen örme kumaş özelliklerini etkileyen parametrelerin ince lenmesi. Yüksek lisans tezi. Çukurova Üniversitesi, Adana.

9. Can, Ö. (2006). Örme kumaş gramajının iplik sevk miktarı yardımıyla tahminlenmesi. Yüksek lisans tezi. Isparta. Süleyman Demirel Üniversitesi.

10. Uyanık, S., Bekiroğlu, M.T. ve Geyik, F. (2008). Tek katlı yuvarlak örme kumaşların boyut stabilitesi üzerinde askının etkisinin incelenmesi. Tekstil Maraton. 96,72-79.