Türk Tekstil ve Hazır Giyim Sanayiinin Mevcut Durumu ve Gelişimi

Tekstil ve hazır giyim sanayi ülkemizin ekonomik kalkınma sürecinde önemli rol oynayan bir sanayi dalıdır.Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre 2009 yılında yaklaşık 526 milyar dolar olan tekstil ve hazır giyim sektörü ihracatı 2010 yılında 602 milyar dolara yükselmiştir. İki sektörün 2010 yılında dünya ticaretindeki payı %4,1 olarak gerçekleşmiştir. Ülkemiz ise dünya tekstil ve hazırgiyim ihracatında %3,6’lık bir paya sahiptir.GSYH içindeki payı, dış ticaret potansiyeli, istihdam gibi parametrelerde ülkemizde ilk sıralarda olan sektörler ülkemizi küresel pazarda da ön sıralara taşımaktadır. Türkiye işgücü, hammadde ve pazarlama faktörleri dikkate alındığında Çin, Hindistan ve Güney Kore ile birlikte dünyanın en rekabetçi ülkeleri arasında yer almaktadır. Türkiye ekonomisi içinde çok güçlü bağlantıları olan bu sektördeki gelişmelerin tüm ekonomiyi etkilemesi kaçınılmazdır. Küresel rekabet koşulları altında ve rakip ülkelerin sektörlere tanıdığı pozitif katkılar göz önünde bulundurulduğunda bu sektör gücünün sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır.Söz konusu sektörlerin tarihsel gelişimleri de dikkate alınarak yapılan bu çalışmada tekstil ve hazır giyim sektörlerinin değişik açılardan mevcut durumu güncel istatistiki bilgilerle ortaya çıkarılmıştır.

The Current Situation and Development of Textile Industry and Apparel Industry in Turkey

The industry sector of textile and clothing has an important role in the economical development of Turkey.Export of textile and clothing increased to 602 billion dollar in 2010 from 526 billion dollar in 2009 as indicated by World Trade Organisation. The share of textiles and clothing in world trade of 2010 became 4,1% and Turkey has 3,6% share in world trade of textile and clothing.Textile and clothing industry is placed near the top in terms of parameters such as its share in GNP, foreign trade potential, employment in Turkey and has been increased to first rows in global trades. Turkey is between the best competitive countries of the World with China, India and South Korea considering labor force, raw material and marketing factors.The developments in textile and clothing industry sectors have unavoidable effect on all of Turkish economy because of their very strong connections within the country’s economic dynamics. The sustainability of the power of these sectors has high importance under such global competitive circumstances when positive contributions of competitor countries are considered.In this study, the current situation of textile sector and clothing sector in Turkey is demonstrated with updated statistical information considering also historical developments of these sectors.

___

  • Güleryüz, Ö.,(2011), Küresel Gelişmeler Işığında Türkiye’de Tekstil Sektörü ve Geleceği, Tezsiz Yüksek Lisans Bitirme Projesi, T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Isparta.
  • www.itkib.org.tr/ihracat/DisTicaretBilgileri/raporlar/.../taniti m_teksti.pdf
  • T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, (2012), Tekstil, Hazır Giyim, Deri ve Deri Ürünleri Sektörleri Raporu (2012/1). 4. www.tuik.gov.tr
  • İTKİB, (2013), Tekstil Sektörü 2012 Ocak-Aralık İhracat Performans Değerlendirmesi.
  • İTKİB, (2012), Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü 2012 Ocak-Eylül İhracat Performans Değerlendirmesi.
  • İTKİB, (2006), 2003, 2004, 2005 Yıllık Tekstil, Konfeksiyon İstatistikleri.