Tekstil terbiye işletmelerinde enerji kullanımı-genel değerlendirme

Enerjinin yoğun şekilde kullanıldığı terbiye işletmelerinde ürün maliyetini etkileyen önemli unsurlardan biri enerji olmaktadır. Maliyeti azaltmak ve kar elde edebilmek amacıyla üretim maliyetlerinin düşürülmesi, dolayısıyla enerjinin akılcı ve verimli şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu çalışmada; terbiye işletmelerinde enerji kullanım araştırılmaktadır. Bu amaçla; söz konusu işletmelerde enerji kullanım yerleri ve enerji kullanım düzeyi hakkında genel bilgi verilmiş, seçilmiş iki işletmenin enerji kullanımı aylar bazında ve birim mamul miktarı için karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.

The energy consumption of textile finishing mills general utilization

Since it is used intensively, energy is one of the important factors affecting product cost in finishing mills. It should be used efficiently and wisely to decrease product costs and gain more benefit. In this study energy consumption of textile finishing mills was examined. For this aim; general information about energy consumption places and energy consumption level of finishing mills was given. Also, monthly and specific energy consumption of two chosen finishing mills were utilized by comparing each other.

___

  • Bartsch, F., Reducing Dyeing Costs with Textile Chemicals, American Dyesruff Reporter, Volume 6, No 9,p21-23,1975.
  • Erel, Z., Pamuklu Tekstil Endüstrisinde Maliyet Analizleri ve Bilgisayara Dayalı Uygulama Örnekleri, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir, 167s, 1988.
  • Houser, N. E., Energy Saving Aspects in Dyeing of Polyester/Cotton with Disperse&Direct Dyes, Book of Papers, National Technical Conference-AATCC (American Association of Textile Chemists and Colorists),p61-71,1980.
  • Kaplan, E., Tekstil Sektöründe Maliyet Unsurları- Enerji Maliyetlerinin Genel Değerlendirilmesi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana, 2004.
  • Kiran C. N., Reduction in Resource Consumption By Process Modifications in Cotton Wet Processes, Journal of Cleaner Production, Volume 11, Issue 4, Page 481- 486,2003.
  • Özgür, D., Temir, G., Turna, T., Entegre Tekstil Prosesleri İçin Uygun Bileşik Elektrik ve Isı Sistemlerinin Belirlenmesi-1, Termodinamik Dergisi, Sayı 123,107-110,2002.
  • Tarakçıoğlu, L, Tekstil Terbiyesi ve Makinaları, Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma- Uygulama Merkezi Yayını, Yayın No 5,1. baskı, İzmir,2000.
  • Tarakçıoğlu, L, Tekstil Terbiye İşletmelerinde enerjinin Akılcı ve Verimli Kullanımı, Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, Yıl 7, Sayı 6, 356-359, Kasım Aralık 1997.
  • Tarakçıoğlu, L, Tekstil Terbiye İşletmelerinde Enerji Tüketimi ve Tasarrufu, Uludağ Üniversitesi Basımevi, 244s, 1984.
  • Yakartepe M. ve Yakartepe Z., Tekstil Terbiye Teknolojisi Kasar'dan Apreye, TKAM Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Merkezi, Cilt 4, Yayın No 51,1995.
  • DİE, İmalat Sanayiinde Enerji Tüketimi (500 Ton Eşdeğer Petrol ve Daha Fazla Enerji Tüketen İşyerleri) 1999-2001, Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları, Yayın No 2916, Ankara, 2004.