Ring İplik Eğirme Makinesinin Elastan İçerikli Özlü (Kor) İplik Üretmek Üzere Modifikasyonu

Son yıllarda ülkemizde esnek üretim amaçlı, daha çok ithal teknoloji kullanılarak modernize edilen makinelerde farklı iplik tipleri üretilmeye çalışılmaktadır. Bu modernizasyonların çoğunda yurt dışı kaynaklı teknolojiler kullanıldığından, bu çalışmada konvansiyonel üretim yapan bir ring iplik eğirme makinesinin tamamen yerli olanaklarla elektronik ve tam kontrollü olarak elastan içerikli kor iplik üretmek üzere modifikasyonu anlatılmıştır. Söz konusu modernizasyon, Çukurova Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölüm laboratuvarında bulunan 56 iğlik bir ring iplik eğirme makinesine uygulanmış ve TÜBİTAK tarafından da desteklenmiştir.

Modification of Ring Spinning Machine for Producing Core Yarn Containing Elastane

In recent years, different types of yarns are produced by using flexible machines which is modernized with imported technology in our country. In this study, a modification of a conventional ring spinning is explained for producing core-spun yarns which contain elastane. This modification is applied for a 56 spindles ring spinning machine which is situated in the Çukurova University Textile Engineering Department Laboratory made by using purely domestic interests. This study is supported by TUBİTAK for financially.

___

  • Yeşilkütük, N., (2000), Ring İplik Makinelerinde Sargılı İpliklerin (Core Yarn) Eğrilmesinde Bazı Üretim Parametre- lerinin İplik Özelliklerine Etkilerinin İncelenmesi, Yüksek Li- sans Tezi, Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bur- sa, (73s).
  • Babaarslan, O., (2001), Method of Producing a Polyes- ter/Viscose Core-Spun Yarn Containing Spandex Using a Modified Ring Spinning Frame, Textile Research Journal, 71(4):367-371.
  • http://www.textileworld.com/Articles/2000/February/Knitting _Apparel/Stretching_For_Success.html (2012)
  • Örtlek, H. G., Babaarslan, O., (2002), Elastan İçerikli Kombi- ne İplik Üretimi ve Bu İpliklerin Kullanımında Karşılaşılan Problemler, Tekstil &Teknik Dergisi, 212:114-138.
  • Vuruşkan, D., (2010), Elastan İçerikli İplik Üretmek Üzere Modifiye Edilen Ring Makinasında Üretim Değişkenlerinin Optimizasyonu ve İplik Kalitesi Üzerindeki Etkisi, Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, (235 s).
  • Babaarslan, O., İlhan, İ., Vuruşkan, D., (2009), Fantezi (Core- spun ve ùantuklu) İplik Üretimi için Konvansiyonel Ring İplik Eğirme Makinasının Modernizasyonu, Proje No: 107M134, TÜBİTAK Araştırma Projesi Sonuç Raporu, Adana, (81 s).
  • İlhan, İ., (2010), Ring İplik Makinesi İçin Elektronik Kontrol- lü ùantuk Sisteminin Geliştirilmesi ve ùantuklu İplik Özellikle- rinin İncelenmesi, Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, (319 s).