YENİ GELİŞTİRİLMİŞ KOMPOZİT BİR LİFİN SU BUHARI EMME PERFORMANSI

Bu çalışmada, su buharı emebilen ama cilt ile temas halindeyken ıslaklık hissi oluşturmayan kompozit bir lif yapısının, su buharı emme performansı incelenmiştir. Geliştirilen bu yapı kullanılarak örme kumaş numuneleri üretilmiş ve bu numuneler üzerinde çeşitli su buharı emme testleri gerçekleştirilmiştir. Kumaş numunelerinin, 24 saatlik su buharı emme testine tabii tutulması durumunda %12,9 su buharı emdiği ve cilt üzerinde ıslaklık hissi oluşturmadığı (kuruya yakın) görülmüştür. Kumaşların özellikle Airwash susuz yıkama sistemi ile ter kokusu ve bakterilerden rahatlıkla arındırılabileceği, kuru temizleme işlemi ile ise yaklaşık %50 civarlarında su buharı emme performansında düşme yaşanarak lekelerden temizlenebileceği, sulu yıkamaya karşı ise dayanıksız olduğu tespit edilmiştir

WATER VAPOR ABSORPTION PERFORMANCE OF A NOVEL COMPOSITE FIBER

In this study, a water vapor absorption performance of novel composite filament which can absorb water or water vapor without feeling any wetness has been analyzed. Fabric samples have been knitted by using this novel textile material. It has been seen that water vapor absorption performance after 24 hour is 12,9% and sense of wetness is very close to dry. The fabric samples can be cleaned by Airwash machine without using any liquid, in order to clean sweat or bacterium. The fabric samples can be cleaned by dry cleaning process that results a decrease on water vapor absorption performance around 50%, in order to clean stain on the fabric. However it has been seen that conventional washing treatment with water is not suitable for this type of fabric

___

  • 1- Hongu T., Takigami M., Phillips G.O., 2005, New millennium fibers, ISBN 1855736012, Woodhead Publishing.
  • 2- İsmal, Ö.E., Öktem, T., Seventekin, N., 2000, “Emicilik özelliği Geliştirilmiş Kimyasal Lifler”, Tekstil &Teknik, Aralık, s: 136-148.
  • 3- Beskisiz, E., Uçar, N., Demir, A., “The Effects of Super Absorbent Fibers on the Washing, Dry Cleaning and Drying Behavior of Knitted Fabrics”, Textile Research Journal yayınlanmak üzere kabul edildi.
  • 4- Chatterjee, P.K., Gupta, B.S., 2002, Absorbent Technology, ISBN 044500006, Elsevier Publishing.
  • 5- Duran, K., Ayaz, Ö.Y., 1999, “Sıvı Depolayan “Super Emici” Polimerler”, Tekstil ve Konfeksiyon, 2, s:120-127.
  • 6- Uçar, N., Demir, A., Uçar, M., Beskisiz, E., 2009, “Filament Üretimi Esnasında Filament İçine Ya da Kanalına Katı ve Sıvı Malzemelerin Yerleştirilmesine Yönelik Yeni Bir Çalışma”, Tekstil ve Konfeksiyon, Yıl:19, Sayı:2, s:83-87.
  • 7- Türk Patent Enstitüsü, Patent No: 2007/04806 ve Patent No: 2007/04805.
  • 8- Uçar, N., Beskisiz, E., Demir, A., “Design of a Novel Filament With Vapor Absorption Capacity Without Creating Any Feeling of Wetness”, Textile Research Journal.
Tekstil ve Konfeksiyon-Cover
  • ISSN: 1300-3356
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma & Uygulama Merkezi