Şanlıurfa Koşullarında Buğday ve Mısır Münavebesi İçin Geleneksel Toprak İşleme ve Anıza Doğrudan Ekim Yöntemlerinin Ekonomik Yönden İncelenmesi

Tarımda, bitkisel üretimde tohum yatağı hazırlamak amacıyla toprak işleme makinalarının fazla sayıda kullanımı sonucu fosil yakıtların kullanımı artmakta, traktör ile tarım alet ve ekipmanların geçiş sayılarının aşırı artması toprak strüktüründe geri dönüşü olmayan bozulma, erozyon ve organik madde kaybı gibi olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Son yıllarda bahsi geçen olumsuz durumların ortadan kaldırılması veya azaltılmasına yönelik sürdürülebilir tarım, toprak işlemesiz tarım ve azaltılmış toprak işleme yöntemlerine olan ilgi artmıştır. Bu durum araştırmacıları bu konularda ihtiyaç duyulan bilgi, beceri ve kurumsal alt yapının entegre edilmesi amaçlı bilimsel AR- GE projelerinin uygulanmasına yönlendirmiş ve bunların sonuçlarının tarımsal yayım faaliyetler ile çiftçilere ulaştırılmasına yönelik faaliyetlerin yürütülmesini zorunlu halle getirmiştir. Araştırma Şanlıurfa ili Harran Ovası'nda bulunan GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Koruklu Talatdemirören Araştırma İstasyonu’nda 2011–2016 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırma sonucu yapılan değerlendirmede çalışma konularından elde edilen ortalama gelir; ana ürün ve ikinci ürün toprak işlemesiz konusunda 7 036 TL/ha, ana ürün toprak işlemeli ikinci ürün toprak işlemesiz anıza direkt ekim konusunda 6 728 TL/ha, ana ürün toprak işlemesiz ikinci ürün toprak işlemeli konusunda 5 929 TL/ha, geleneksel ekim konusunda 6 570 TL/ha ve sırta doğrudan ekim konusunda ise 6 474 TL/ha gelir elde edilmiştir. Gelir bakımından en yüksek ana ürün ve ikinci ürün toprak işlemesiz konusunda elde edilmiş, en düşük gelir ise ana ürün toprak işlemesiz ikinci ürün toprak işlemeli konusundan elde edilmiştir.

___

  • Anonim,(2009),Çukurova Bölgesinde İkinci Ürün Mısırın Doğrudan Ekim Olanaklarının Araştırılması: ErişimTarihi:http://web.ksu.edu.tr/data/zfyayin/tezteknik.pdf Kladivko, E.J. 2001. Tillage Systems And Soil Ecology. Soil Tillage Res. 61:61-76. Karayel, D., Özmerzi, A., 2007. Doğrudan Ekimde Farklı Çizi Açıcı Ayak ve Derinlik Ayar SistemlerininTarla Filiz Çıkışına Etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2), S:153-161.Antalya. Yalçın, H., Aykas, E. ve Evrenosoğlu, M., 2003. Koruyucu Tarımv e KoruyucuToprak İşleme.Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 40(2):153-160 Yalçın, H., Sungur, N., 1991. İkinci Ürün Mısır Tarımında İki Farklı Tohum Yatağı Hazırlama Yönteminin Verime Etkileri Üzerine Bir Araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 13. Ulusal Kongresi,s.213-222,25-27 Eylül1991,Konya.