GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi (HASSAS PROJESİ)

GAP projesi ile ülkemizde tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi hız kazanmıştır. GAP bölgesindeartan sulama alanları ile ürün çeşitliliğine bağlı olarak tarımsal girdi (tohum, gübre, ilaç vb.)kullanımı her geçen gün artmaktadır. Bu doğrultuda tarım çalışmalarının sürdürülebilir hassas tarımyöntemleri ile gerçekleştirilmesi önem kazanmaktadır. Hassas tarım; tarımsal üretimde optimal su,gübre ve ilaç kullanım maliyetlerini azaltma ile birlikte verim artışı sağlayarak tarımsal üretiminsürdürülebilir olmasına katkı yapmaktadır. Ülke ve bölge çapında çözümler üretmek için havadan veuydudan alınmış görüntüler yanında yerden toplanan ölçümler ile birlikte kullanılarak modelleroluşturulmaktadır. GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların YaygınlaştırılmasıProjesi ile GAP bölgesi için geliştirilecek hassas tarım faaliyetleri ile sürdürülebilir tarımuygulamalarının geliştirilmesine katkı verilmesi planlanmaktadır. Projede, bölgedeki çiftçilerin toplam1000 ha’lık (10000 da) arazilerinde bölge için yaygın olarak yetiştirilen pamuk, mısır, buğday ve vb.ürünlerde yerden toplanacak spektral ölçümler, detaylı toprak veri tabanı bilgileri, insansız hava(İHA) araçlarından elde edilecek hiperspektral görüntüler ve başta Göktürk-2 olmak uydulardanelektro-optik görüntüler ve SAR görüntüleri ile uzaktan algılama yöntemleri kullanılarak hassas tarımuygulamaları gerçekleştirilecektir.

___

  • Anonim, 2015. http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/SMOS)
  • Türker, U., Onurbas, A., Eliçin, K. 2011. Changing Status of Agricultural Mechanisation Level During GAP Process in the Southeastern Anatolia Region in Turkey. Journal of Food, Agriculture & Environment. Vol.9 (2): 245-249.
  • Cebeci, Z. 2003. Akademik Bilişim Konferansı, Tarımsal Bilişim-I Oturumu. 3-5 Şubat 2003, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Cevheri, İ. C. 2005. Tarımsal Bilişim ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP). ab.org.tr/ab05/tammetin/151.doc-Ş.Urfa.