Çanakkale İli Çiftçilerinin Hassas Hayvancılık Teknolojisi Kullanım Düzeyinin Belirlenmesi

Bu araştırmada, Çanakkale ili çiftçilerinin hassas hayvancılık teknolojisi kullanım düzeyinin tespiti amaçlanmıştır. Bu amaçla il genelinde yer alan toplam 276 çiftçi ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Yüz yüze gerçekleştirilen anket çalışmaları sonucunda, tüm verilerin elde edilmesinin ardından, ilimizdeki çiftçilerin hassas hayvancılık teknolojilerine ne kadar yakın oldukları veya ne kadar kısa sürede bu teknolojileri kullanmaya başlayacakları ortaya konmaya çalışılmıştır. Yapılan anketler esnasında, çiftçilerin cevapları not edilmiş, bazı çiftçiler (%73) soruları detaylarıyla cevaplarken, bazıları ise (%27) çok daha kısa cevaplar vermiştir. Bu durum sorudan soruya ve çiftçiden çiftçiye değişiklik göstermiştir. Hassas hayvancılık terimi sizin için ne kadar tanıdık? sorusu yöneltilen çiftçilerin sadece %8’lik kısmı “Hassas Hayvancılık” terimine çok aşina olduklarını belirtmiştir. Bu oran özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile uğraşan çiftçilerde daha da düşük olup %4 seviyesinde kalmıştır. Hassas hayvancılık teknolojilerinden herhangi birini kullanıyor musunuz? sorusu yöneltilen çiftçilerin %84 ü hayır, %16’sı evet cevabı vermiş fakat evet cevabı veren bazı çiftçilerin tesislerinde yapılan gözlemlerde kamera, duyarga ve mikrofon gibi hassas hayvancılıkta kullanılan ekipmanlara rastlanılmamıştır. Hassas hayvancılık teknolojilerinden herhangi birini kullanıyor musunuz sorusuna evet cevabı veren çiftçilere bu teknolojiyi kullanmaya neden karar verdiniz? şeklinde soru yöneltildiğinde ise çiftçilerin %70’i ilk aşamada buna kendilerinin karar vermediğini, tanıtım amacıyla özel firma tarafından ücretsiz kurulum yapılması nedeniyle karar verdiklerini belirtmişlerdir. Bulgular; hayvancılık üretimi esnasında çiftçilerin çevre duyarlılığı yerine, daha fazla gelire ulaşma amacıyla ve piyasa şartlarına göre hareket ettiklerini göstermiştir. Yüz yüze görüşmeler esnasında bölge çiftçisi konu hakkında detaylı olarak bilgilendirilmiş, hassas hayvancılık teknolojilerinin hayvan sağlığı, refahı ve üretimi açısından iyileştirmenin yanında kendilerinin yaşam kalitesini de ne kadar artıracağı hususunda detaylı bilgiler verilmiştir.

___

  • Anonim (2018a) Tarım ve Orman Bakanlığı Çanakkale İl Müd. 2017 Yılı Brifing Dosyası. (https://canakkale.tarim.gov.tr/Menu/13/Brifingler).
  • Aydin, A., O. Cangar, S. Eren Ozcan, C. Bahr, D. Berckmans. (2010). Application of a fully automatic analysis tool to assess the activity of broiler chickens with different gait scores. Computers and Electronics in Agriculture. 73. (194-199).
  • Aydin A., Bahr, C. Beckmans, D. 2015. "Automatic Classification Of Measures Of Lying To Assess The Lameness Of Broilers. ", Animal Welfare, vol.24, pp.16-25.
  • Berckmans, D. 2013. Precision Livestock Farming as a Tool to Improve the Welfare and Health of Farm Animals. ECHASSAS HAYVANCILIK 2013.
  • Destatis. 2014. Legehennenbestand in Deutschland. Bestandserhebung vom Nov. 2014. https://www. destatis.de/DE/ZahlenFakten/Wirtschaftsbereiche/ LandForstwirtschaftFischerei/TiereundtierischeErzeugung/AktuellLegehennen.html
  • FAO. 2006. Livestock’s long shadow. http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.HTM.
  • FAO 2010. “The State of Food Insecurity in the World”. In: Food and Agriculture Organisation of the United Nations.
  • FAO. 2014. World food outlook. http://www.fao.org/3/ai4136e. pdf.
  • Guarino M., Costa A., Van Hirtum A., Jans P., Ghesquiere K., Aerts J.- M., Navarotto, Berckmans D. 2004. Automatic detection of infective pig coughing from continuous recording in field situations. Ingegneria Agraria.
  • Kashiha, M., Pluk, A., Bahr, C., Vranken, E., Berckmans, D. 2013. Development of an early warning system for a broiler house using computer vision. Biosystems Engineering 116 (2013) 36-45.
  • Keskin, 2013. Hassas Tarım Teknolojilerinin Adaptasyonunu Etkileyen Faktörler ve Bu Teknolojilerin Dünyadaki Kullanım Durumu. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science) 2013, 9(4), 263-272
  • Klon, W. and Windhorst, H.W., 2001. Das agrarische Intensivgebiet Südoldenburg. Entwicklungen. Strukturen. Probleme. Perspektiven. Vechtaer Materialien zum Geographieunterricht (VMG), issue 2. 3rd new edition. Vechta, Germany
  • Semerci, A. 2019. Çanakkale İlinde Tarım Sektörünün Genel Yapısı. ADÜ ZİRAAT DERG, 2019;16(1):113-121.
  • Statista. 2012. Deutschland; Private Haushalte im Inland; Statistisches Bundesamt; 1900 bis 2010.
  • Viazzi, S., Bahr, C., Van Hertem, T., Schlageter Tello, A., Romanini, C.E.B., Halachmi, I., et al. 2014. Comparison of a three-dimensional and two-dimensional camera system for au-tomated measurement of back posture in dairy cows. Computers and Electronics in Agricul-ture, 100(1), 139-147.
  • Windhorst, H.W. 2006. Changes in poultry production and trade worldwide. Worlds Poult. Sci. J. 62:585–602.
  • Yamane, T. 1967. Elementary Sampling Theory, Prentice-Hall. Inc. Englewood Cliffs. New Jersey.