Tokat İli Zile İlçesinde Yetiştirilen Bazı Önemli Tarla Ürünlerinde Fiziki Üretim Girdileri ve Maliyet Analizleri

Arastırmada, Tokat ili Zile ilçesinde bazı önemli tarla bitkilerinin (ayçiçegi, bugday, sogan ve seker pancarı) fiziki üretim girdileri ve bu ürünlerin dekara üretim maliyetleri hesaplanmıstır. Örneklemede basit tesadüfü örnekleme yöntemi kullanılmıs ve veriler 13 köyde 67 adet tarım isletmesinden anket yoluyla toplanmıstır. Arastırma sonuçlarına göre dekara maliyeti en yüksek ürün olan sogan, aynı zamanda en yüksek kârı saglayan üretim dalı konumundadır. Oransal kârı en yüksek olan ürün seker pancarıdır. Seker pancarından sonra en kârlı üretim dalları sırasıyla sogan, ayçiçegi vebugdaydır.
Anahtar Kelimeler:

üretim, tarla bitkileri

Physical Production Inputs and Cost Analysis of Some Important Field Crops in Zile County of Tokat Province

In this research, physical production inputs and production costs per decare of some important field crops (sunflower, wheat, onion, and sugar beet) in Zile county of Tokat province were calculated. Simple random sampling method was used in the determination of sample size and the data were obtained from 67 farms in 13 villages via survey. Results show that onion is the most profitable production activity among crops although it has the highest production cost per decare. Sugarbeet is a product that has the highest proportional profit. It is followed by onion, sunflower, and wheat, respectively.
Keywords:

production, field crops,

___

  • Açıl, A.F., Demirci R., 1984. Tarım ekonomisi dersleri,Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 880,Ankara.
  • Anonim, 2004. Tokat, Amasya ve Yozgat yörelerinde yetiştirilen bazı tarımürünlerinin üretim girdileri ve maliyetleri. Tokat Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Tokat.
  • Anonim, 2006. Zile Tarım İlçe Müdürlüğü Kayıtları,Tokat.
  • Aras, A., 1988. Tarım muhasebesi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:486 (Ders Kitabı), İzmir.
  • Bas, C.C., 1996. Tokat ili Zile ilçesinde 1995 yılı kampanya dönemine ait seker pancarı maliyeti üzerine bir araştırma . Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Lisans Semineri, Tokat.
  • Çiçek, A., 1990. Tokat ili Kazova bölgesinde şeker pancarı üretimi ve üretim girdilerinin ekonometrik analizi. Ç.Ü. Fenbilimleri Enstitüsü (Basılmamıs doktora tezi),Adana.
  • Çiçek, A., Erkan, O., 1996. Tarım ekonomisinde araştırma ve örnekleme yöntemleri, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:12, ders Notları Serisi No:6, Tokat.
  • Çiçek, A., Sayılı, M., 1996. Tokat ili Kazova yöresi tarım işletmelerinde bazı önemli tarla ürünlerinin fiziki üretim girdileri ve kârlılıkları üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13 (1), 191-209,Tokat.
  • Göktolga, Z.G., 2000. Tokat ili Erbaa ilçesinde şeker pancarı yetiştiren işletmelerin ekonomik analizi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi,Tokat.
  • Gündogmuş, E., 1998. Ankara ili Akyurt ilçesi tarım işletmelerinde ekmeklik buğday ( triticum aestivum L.) üretiminin fonksiyonel analizi ve üretim maliyetinin hesaplanması. Tr. Journal of Agriculture and Forestry, 22, 251-260.
  • Güney, D., 1986. Tokat yöresinde bazı tarım ürünlerinin üretim girdileri ve maliyetleri. Köyhizmetleri Genel Müdürlüğü Tokat Araştırma Enstitüsü Yayını Yayın No:82. Tokat.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu, H., 1999. Tarımsal ürünler için maliyet hesaplama metodolojisi ve veri tabanı rehberi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü proje raporu 1999-13.Ankara.
  • Kızıloğlu, S., 1997. Erzurum ilinde buğday, arpa, patates, ayçiçegi, şeker pancarı ve figin üretim maliyeti ve arz fonksiyonlarının ekonometrik yönden analizi. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 21 (3), 225-235.
  • Özçelik, A., 1989. Ankara Şeker fabrikası civarındaki şeker pancarı yetiştiren tarım işletmelerinde şeker pancarı ile buğday için fiziki üretim girdileri ve üretimin fonksiyonel analizi. A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları No:1113,Ankara.