Sulamada Yağış ve Bazı iklim Faktörleri Analizi

Tarı msal üretim, bir enerji dönü şüm sistemidir. Bu sistemin girdileri, tar ı m sistemi, güneş enerjisi ve yağışı n miktar ve dağı l ı mı d ı r. Bu çal ışmada, başta yağış olmak üzere ongünlük, ayl ı k ve y ı ll ı k iklim faktörlerinin sulama aç ı sı ndan analizinde izlenmesi gereken yol belirtilmi ştir. Analiz sonucunda elde edilen % 20, % 50 ve % 80 güvenilir ya ğış değerleri sulama sistemlerinin projelenmesi ve işletilmesi çal ışmalar ı nda farkl ı amaçlarla kullan ı labilmektedir. Çal ışma sonucuna göre, ongünlük güvenilir yağış gerekli ise geçmi ş yı llar ı n onar günlük yağış değerleri analiz edilmelidir. Ayn ı durum ayl ı k ve yı ll ı k yağışlar için de geçerlidir.

The Analysis of Rainfall and Climatic Factors on Irrigation

Agricultural production is an energy transformation system. Agriculture system, solar energy and quantity and distribution of rainfall are input of this system. In this study, the way which has to be followed is described for the analysis of monthly rainfalland climatic factors to decade, monthly and annual on irrigation. The dependable rainfall values calculated for 20, 50 and 80 % can be used for different aims to design and operate the irrigation systems. This study showed that historical decade rainfall data must be analysed if dependable decade rainfall is necessary. Similar situation can be utilised for monthly and annual rainfalls.

___

  • Kodal, S., 1996. Ankara-Beypazar ı Ekolojisinde Yeterli ve Kı sıtl ı Su koşullar ı nda Sulama Program-lamas ı , işletme Optimizasyonu ve Optimum Su Da ğıt ımı , A.Ü.Ziraat Fakültesi Yay ı nlar ı 1465, Bilimsel Araşt ı rma ve Incelemeler:807, Ankara, 69 s.
  • Kodal, S., F. Öztürk, M.F. Selenay, F.K. Sönmez ve H. Apayd ı n, 1995. Sulama Suyu Yönetiminde Bilgisayar Uygulamalar ı , 5. Ulusal Kültürteknik Kongresi Bildirileri. Kültürteknik Derne ğ i, Ankara, s. 641-660.
  • Kodal, S., Y.E. Yı ld ı r ı m ve N. Dağdelen, 1993. Tarımsal Kurakl ı k ve Sulama ihtiyac ı , Kurakl ı k ve Sulama Sempozyumu, TZOB. Yay ı n no: 172, Ankara, S.23-49.
  • Raes, D., H.Lemmens, P.Van Aelst. M.Vanden Bluche ve M.Smith, 1988. IRSIS, Irrigation Scheduling Information System. Reference Manual 3. Katholicke Universitat, Leuven
  • Raes, D., Z. Song, D. Mallants ve G.Wyseure, 1989. RAINBOW, Frequency Analysis and Probability Platting of Hydrologic Data Test of Homogenity of Hydrologic Records. Reference Manual, Katholicke Universitat, Leuven, Center for Irrigation Engineering, 43 s.
  • Sönmez F.K., S. Kodal ve F. Öztürk, 1995. Sulamada Güvenilir Yağış ve Hesaplanmas ı , 5. Ulusal Kültürteknik Kongresi Bildirileri. Kültürteknik Derne ğ i, Ankara, s. 673-682.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sulama Suyu ihtiyac ı Aç ı s ı ndan Su Tüketimi ve Ya ğış Analizi

Süleyman KODAL, M. Fatih SELENAY, F. Kemal SÖNMEZ, Y. Ersoy YILDIRIM

Farklı Tozlanma Şekillerinin Üzüm Çeşitlerinde Tane Tutumu ve Çekirdek Oluşumuna Etkileri

Birhan MARASALI, Ali ERGÜL

Embriyosu Derin Dondurucuda Öldürülmü ş Ephestia küehniella Zeller Lepidoptera: Pyralidae Yumurtalar ı nda Trichogramma turkeiensis Kostadinov ve Trichogramma embryophagum Hartig Hymenoptera:Trichogrammatidae 'un Yetiştirilmesi Üzerinde Ara ştı rmalar

Recep AY, M.oktay GÜRKAN

Sulamada Yağış ve Bazı iklim Faktörleri Analizi

F.kemal SÖNMEZ

Koparı lmış Nohut Yapraklar ı n ı n Ascochyta rabiei Pass. Labr.'nin Farkl ı iki Irk ı na Dayanı kl ı l ığı nda İ nokulum Yoğ unlu ğ u ve Yaprak Ya şı n ı n Etkisi

Sara F. DOLAR

Sulama Şebekelerinin izleme ve Değerlendirilmesinde Ortalama ve Yıllık Veri Kullanımı

Mevlüt BEYRİBEY, Kemal SÖNMEZ, Belgin ÇAKMAK, Mehmet OĞUZ

Sulanan Alanlarda Sulama Yöntemi ve Su Kalitesine Bağlı Olarak Tuz Dengesindeki Değişmeler

Engin YURTSEVEN, Ahmet ÖZTÜRK

Türkgeldi Kuzularında Farklı Ham Protein içerikli Yoğun Yem Karmalarının Besi Performansı ve Bazı Kesim Özelliklerine Etkisi

İ.yaman YURTMAN, Şafak POLATSÜ, Ensar BAŞPINAR, M.levent ÖZDÜVEN

Devredilen Sulama Şebekelerinde Performansın Değerlendirilmesi: Konya Örneği

Belgin ÇAKMAK

Sulama Şebekelerinde Blaney Criddle ve Penman o Monteith Yöntemlerine Göre Sulama Suyu ihtiyacının Karşılaştırılması

Mevlüt BEYRİBEY, Belgin ÇAKMAK, F. Kemal SÖNMEZ, Mehmet OĞUZ