Sulama Suyu Tuzluluğunun Biberde Capsicum atmam Farklı Gelişme Dönemlerinde Bazı Verim Parametrelertne Etkisi

Sulama suları ile toprağa iletilen kızlar toprağı yada bitkiyi etkileyerek verimde azalmalara neden olurlar. Bu azalma miktarı bitkinin tuza dayan ı mı ile yakı ndan ilgilidir. Bitkilerin tuza dayan ımlar ı ise farkl ı gelişme dönemlerinde farkl ı olmaktad ı r. Bu çalışmada ekonomik değeri yüksek olan sivri biberde, çimlenme ve f ı de oluşumu dönemleri ile gelişme dönemlerindeki sulama suyu tuzluluklann ı n, baz ı verim parametrelerine olan etkileri ara şt ı rı lmışt ı r. Serada saks ı denemeleri biçimde yap ı lan çalışmalar sonucunda; çimlenmeye ve fide biomas de ğerine 3.0 dS/m'lik tuzluluk düzeyinin önemli bir etkisi olmad ığı , fıde boylann ı n ise bu tuzluluk düzeyinde %13 kadar artt ığı gözlenmiştir. Bitki gelişme dönemlerindeki tuzluluk düzeylerinin ise bitki verimi ve biomas' ı n ı %1, meyve boyu ve meyvede toplam kül değerlerini %5 düzeyinde etkiledi ği gözlenmiştir. Yaprak ve dallardaki toplam kül değerleri ise deneme konular ı ndan etkilenmemiştir. Ayrı ca ele al ı nan verim parametrelerinin hiçbirisinde faktörler aras ı etkileşim interaksiyon önemli bulunmam ışt ı r

The Effect of Irrigation Water Salinity on Some Yield Parameters of Pepper C ıwısicanı annuum During Different Growing Periods

The salts transported to the soil with irrigation water effect the crop yield in different ways. It can effect soil physical conditions or effect directly to the crop with its ions which are toxic to the crop. In general yield decrease of the crop is closely related to the salt tolerance. In this greenhouse experiment, the effect of irrigation water salinity on some yield parameters of pepper were investigated for different growing periods. The results showed that; 3.0 dS/m salinity level did not effect the germination and the seedling biomass contents, but increased to the seedlings heights as 13%. The salinity during the growing period, however, decreased the yield and the biomass content of the fruit. The fruit height and the total ash contents were also affected by the salinity. The total ash contents of leaves ant petioles, however, were not affected by the salinity at the level of %5. The interactions of the experimental factors were not statistically important on the yield parameters studied.

___

  • Anonymous, 1954. Diagnosis and Improvernent of Saline and Alkali Soils. L.A. Richards (Ed.) U.S. Dept. of Agric., Agriculture Handbook No.60, Washington DC.
  • Ayers, R.. ve D.W. WESTCOT, 1989. Water Quality For Agriculture. FAO Irrigaion and Drainage Paper No.29, Rome. Bouyoucos, G.J., 1951. A recalibration of the hydrometer method for making mechanical analyis of soils. Agron. J., 43:434-438.
  • Maas, E.V. ve G.J. Hoffman, 1977. Crop salt tolerance-Current assessment. J. Irrig. and Drain. Div., ASCE, 103(IR2):115- 134.
  • Öztürk, A., 1994. Taban suyu derinliğ i ve sulama suyu kalitesinin biber verimine etkisi. A.O. Fen Bilimleri Enst., Tarı msal Yap ı lar ve Sulama Anabilim Dal ı , Doktora (Bas ı lmam ış), Ankara.
  • Poon ı a, S.R. ve R. PAL, 1979. The effect of organic manuring and water quality on water transmission parameters and sodication of a sandy loam soil. Agric. Water Manage. 2:163-175.
  • Smöth, P.T. ve B.G. Cobb, 1991. Accelerated germination of pepper seed by priming with salt solutions and water. Hortiscience 26(4):417-419.
  • Sonneveld, C. ve A.V. Burg, 1991. Sodium chloride salinity in fruit vegetable crops in soilless culture. J. of Agricultural Sci., 39(2):115-122.
  • Yurtsever, N., 1984. Deneysel istatistik Metotlar. Toprak ve Gübre Araşt. Enst. Md. Yay ı nlar ı Yay. No. 121/56, Ankara.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN